MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Groen(te) explosie

 Blog  •  Gemaakt op: 27 Jun 2015

Al het groen groeit als een malle en veel staat in bloei. Wel handig om alles op kleur bij elkaar te hebben, want aangezien ik nog niet al het onkruid herken kan ik de afwijkende kleuren er zo uitpikken. Er zijn bloemetjes die we kunnen eten en inmiddels ook geproefd hebben (bieslook, oost-indische kers, tagetes, violen). Bloemetjes die ontzettend lekker ruiken, zoals de kamperfoelie en lavendel. Op het balkon thuis heeft de Toscaanse jasmijn witte bloemetjes gekregen. Dat ruikt ook fantastisch. Dezelfde plant in de tuin is wat minder happy. En verder bloemetjes die er gewoon mooi uitzien. De clematis heeft hele grote paarse bloemen gekregen, maar de kleinere bloemen doen het ook goed. Zeker als er veel op een plaats bij elkaar staan, zoals slangenkruid en gipskruid. Sommige bloemen reageren sterk op licht. Er staan cremekleurige bloemetjes in de tuin, waarvan ik de naam niet weet, die zich openen bij veel zonlicht en sluiten wanneer de lucht grijs is.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/06/26/groente-explosie/

[Bloemetje dicht]

[Bloemetje open]

[Slangenkruid]

[Clematis]

De moestuin staat ook bomvol. De kolen passen nog maar nauwelijks in hun vak. En sla, zoveel sla, dat gaan we echt niet opkrijgen met z'n tweeen. Weggeven dan maar en anders weer slasoep maken. Dat laatste ligt echter ook nog in de vriezer, dus misschien toch maar gewoon weggeven dan. Het is wel leuk dat we verschillende soorten sla hebben gezaaid. Daar kan je prima een versgeplukte gemengde salade van maken. Met ui erdoorheen die nu volgroeid is, het eerste komkommertje uit de kas en wat verse kruiden natuurlijk. De tomaten kunnen nog niet door de sla, maar zijn wel al flink aan het groeien. Eerder dit jaar heb ik (veel te veel) tomatenplanten opgekweekt op de vensterbank en we hebben ook nog een paar plantjes van mijn ouders gekregen. Ze staan allemaal in de kas. Volgens de buurman is het teveel voor zo'n klein kasje, maar ze doen het goed.

[Tomaten]

[Komkommer]

[Doperwten]

Qua kleinfruit mogen we ook niet klagen. Om de dag hebben we flink wat aardbeien en de kersen beginnen ook rood te kleuren. Nu alleen nog hopen dat de frambozen die ik van de oude tuin heb meegenomen ook wat opbrengen. De druif op het balkon heeft twee trossen die ik inmiddels een beetje uitgedund heb. De olijfboom die jarenlang op het balkon heeft gestaan is blij met zijn nieuwe plek in de tuin. Die staat nu in een grotere pot en heeft een handje mest gekregen. Spontaan komen er allemaal olijfjes aan. Ik wist niet dat dat kon in Nederland en al helemaal niet na zo'n koel voorjaar. Misschien heb ik het mis hoor en zijn het alleen bloemknoppen.

[Olijf]

[Aardbeien]

Nu de langste dag voorbij is begint het ook eindelijk een beetje op zomer te lijken. Dat betekent wel dat we de planten aan wat meer water moeten helpen. Het is best een fijn verkoelend werkje om met de tuinslang door de tuin heen te banjeren. De aardbeien aan de muur krijgen automatisch water via slangetjes uit watercontainers (petflessen), maar als het erg droog is gaat de tuinslang daar ook nog even op. Op dit moment zijn we bezig om een wat uitgebreider irrigatienetwerk aan te leggen door de hele tuin. Uit de 3D printer komen nu koppelstukken rollen voor de tuinslang waar vervolgens dunnere slangen aangekoppeld worden met sproeistukjes en druppelaars. Voor onszelf hebben we ook aan water gedacht. Het heeft even geduurd, maar de geiser hangt inmiddels, dus we kunnen onszelf en de afwas ondertussen afspoelen met warm water.

[Feestje]

 

Alle notities

3 reacties

  • Het ziet er te gek uit daar in Amsterdam-Noord. Enjoy!! Zaterdag 27 Juni 2015 om 21:40
  • Mijn tuin staat hier ook vol met dezelfde blommetjes als bij jou. Slaapmutsjes. Bij mij de gele en oranje variant. Die van jou zien er ook te gek uit!! Zaterdag 27 Juni 2015 om 22:15
  • Barbera v. Barbera v. Dank je wel :) Leuk om de naam nu te weten van die bloemetjes. Ik vind ze echt erg schattig. Ze zaten in een bloemenmengsel van Vreeken. Zondag 28 Juni 2015 om 13:04