Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Nood aan verkoeling? Jouw tuin ook! 7 belangrijke tips over water bij een hittegolf

 Blog  •  Gemaakt op: 30 Jun 2015

 

1. Water geven aan planten in potten

Geef elke dag water aan de planten in potten en doe dat ’s avonds. Plaats een opvangbakje onder de potten. Dan heb je een klein waterreservoir en zullen de potten minder snel uitdrogen.

 

2. Verminder het aantal gietbeurten met een slimme tip

Vermeng polymeren of waterkristallen (terracottem) in de potgrond bij het verplanten. Polymeren zijn onmisbaar in mijn potten, ik meng al mijn potgrond met polymeren. Polymeren nemen heel veel water op en geven dat dan traag terug vrij. Ideaal dus bij dit warme weer! Dan moeten we minder gieten en kunnen we meer genieten :-)

Terracottem is een product ontwikkeld door een Gentse Professor: Professor Van Cottem. Oorspronkelijk was het ontwikkeld om terug vruchtbare grond te maken van woestijngrond. Ik gebruik het overal waar ik kan. Het is mijn spons in de bodem of in mijn potten. Wie is nu niet voor efficiënter gebruik/verbruik van water? Naast water worden ook meststoffen veel beter vastgehouden. Alweer efficiënter gebruik van grondstoffen. Een handig bijkomend voordeel is dat bloemen, bomen of gazon veel mooier & gezonder.

 

3. Water geven aan de voet van de plant

Geef altijd zoveel mogelijk water aan de voet van de plant. Veel mensen denken dat het goed is om de planten eens goed nat te zetten van boven. Bij hoge temperaturen is dat juist heel slecht. Je kan bladverbranding krijgen en daarnaast is vocht en warmte ideaal voor schimmelgroei.

Nog 1 tipje: Geef buxussen NOOIT water bovenaan op de bladeren! Dan krijg je heel snel taksterfte. 

 

4. Druppelslangen maken het leven véél gemakkelijker

In plaats van altijd maar rondgaan met de slang, leg een druppelslang! Een druppelslag doet zelf zijn werk. En het is véél efficiënter dan zelf rondgaan met de tuinslag.

Voordelen:

 • Tijdbesparend: minder werken en meer genieten
 • Water komt geleidelijk vrij: beter voor de planten
 • Minder verbruik water: beter voor iedereen en alles

 

5. Gazon net gezaaid, help?

Indien jouw gazon net gezaaid is dan zijn er slechts 2 regels:

1) Ofwel geef je water ofwel laat je de natuur zijn werk doen.

 

2) Heb je 1 keer water gegeven of heeft het 1 keer geregend, dan moet je blijven water geven. Zeker gedurende de eerste 3 weken. De grasmengsels bestaan meestal uit 3 soorten graszaad. De soorten hebben een andere kiemsnelheid. De snelste soort kiemt al op 1 week, de andere soorten hebben 2-3 weken nodig. Vandaar dat de eerste 3 weken belangrijk zijn. Als je water geeft, zet dan een bierglas in de buurt van de sproeier. Als het water 3- 4 vingers gevuld is, dan is er voldoende water voor die dag. En sproei ’s avonds. Als het + 30 °C is dan kan je dit beter zowel ’s avonds als ’s morgens vroeg doen.

Wat gebeurt er dan als het gras toch 1 dag nat is geworden en daarna is het een paar dagen warm weer zonder regen? Het gras dat nog maar net gekiemd is zal opdrogen en afsterven. Jammer voor alle inspanningen en centen!

Tip: als je nog moet zaaien, meng dan eerst Terracottem waterkristallen in de bodem. Minder water geven en beter resultaat kiemen!

 

6. Grote bomen onlangs aangeplant?

Maak een bergje van aarde rond de stam. Als je water geeft dan blijft het water staan op de juiste plaats en krijgt het voldoende tijd om in te dringen in de bodem. Vaak zie je drainagebuizen zitten uit de grond in de buurt van de boom. Giet daar geen water is. Dat is om voldoende zuurstof bij de wortels te krijgen. 

 

7. Vijver water geven.. Huh?

Waar slaat dat op?

Vijvers verdampen enorm bij deze temperaturen. Bij heel warm weer kan een vijver tot 2 cm zakken per dag.

Dus hopelijk is jouw regenput voldoende groot!

 

Ik ben geen zwartdenker, toch verdient dit aandacht!

Wees zuinig met water want..

 • Watertekort treft 1.2 miljard mensen elk jaar.
 • Men voorspelt watertekort bij 1 op 3 landen binnen de 5 jaar.

 

En niet alleen wij hebben water nodig, onze planten ook.

Een volwassen beuk heeft ongeveer 400 l water nodig per dag.

 

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/een-op-drie-landen-kampt-binnen-zes-jaar-met-watertekort-a1976235/

 

Veel succes met water geven! Ik zit op de baan vandaag, leve de airco ;-)

Groetjes,

Stefanie

 

Alle notities

4 reacties

 • Laura B. Laura B. Dank voor deze tips. Gisteravond de tuin water gegeven. Was heel erg nodig. Nu, zit ook ik onder de airco.
  Donderdag 2 Juli 2015 om 11:59
 • Stefanie @ Gezonde Tuinen P. Stefanie @ Gezonde Tuinen P. Graag gedaan! Ik kan meestal een airco niet goed verdragen, maar de laatste dagen komt ze toch goed van pas in de auto. :-)
  Donderdag 2 Juli 2015 om 20:44
 • Peter J. Peter J. 0p de radio waarschuwden ze om bij extreem warm weer de airco niet lager als 24 graden in te stellen omdat je anders je motor van je voertuig over belast en onvermijdelijk zware problemen en kosten aan je voertuig gaat krijgen?!
  Zondag 5 Juli 2015 om 10:20
 • Kiki B. Kiki B. Aanvullende tips:
  bedek de tuingrond en potten met een mulchlaag. Dit houdt het vocht beter vast en vermindert de verdamping.

  In plaats van Terracottem zou ik, waar mogelijk, de voorkeur geven aan een 100% biologisch onbewerkt product zoals Bentoniet. Ik verwerk het zowel door de potgrond als in de tuin. Het is bovendien vele malen goedkoper.
  Zondag 5 Juli 2015 om 11:13