MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Soif de vivre

 Blog  •  Gemaakt op: 06 Jul 2015

Laatst ging het gesprek over Nederlandse vakantiegangers. De ene helft gaat naar Frankrijk en de andere helft bezoekt de rest van de wereld. Ik ben ook nog wel eens ergens anders geweest, maar waarschijnlijk val ik toch het meeste in de eerste categorie. Met mijn ouders ben ik er vaak geweest en eens in de zoveel jaar moet ik terug. Er zijn maar weinig regio’s in Frankrijk waar ik nog nooit geweest ben, maar het allervaakst ben ik in de Provence geweest. Misschien dat ik het daarom wel fijn vind om wat Provencaalse elementen om mij heen te hebben.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/07/06/soif-de-vivre/

[Echte lavendel]

In de tuin uit zich dat, onder andere, in veel lavendelplanten. Rondom de kersenboom staan 6 “echte” lavendelstruikjes. Dezelfde die in de Provence staan dus. Op dit moment ben ik druk bezig om er stekken van te nemen. Nog nooit eerder gedaan, maar het blijkt niet zo moeilijk te zijn. Je neemt wat takjes van een paar centimeter van het niet bloeiende deel, haalt de onderste paar bladeren eraf en zet ze in zaaigrond. Af en toe wat water geven en geduldig wachten totdat ze wortelen. De ideale tijd hiervoor is augustus, maar eerder in de zomer lukt het ook wel. Voor mijn verjaardag heb ik een ander type lavendel gekregen, de Hidcote. Die is iets minder blauw van kleur. Ik snoei ze twee keer per jaar om ze mooi compact te houden. Aan het einde van de bloeiperiode knip ik de bloemen eruit om te drogen en knip ik de rest van de struik een beetje in vorm. In het voorjaar snoei ik de boel terug tot bijna in het hout. Er moeten nog wel een paar blaadjes overblijven anders gaat de plant dood.

[Lavendel stekjes]

[Oosterse papaver]

Lavendel is een multifunctionele plant. Het ruikt lekker en je wordt er lekker rustig van. In Frankrijk wordt met name de olie gebruikt om parfum van te maken. Je kan van lavendel ook thee trekken of er limonade van maken (een paar eetlepels bloemen opkoken met wat suiker en water). In het niet-officiele recept van Provencaalse kruiden zit ook lavendel. De samenstelling van Herbes de Provence wisselt nog wel trouwens. Er zit niet altijd lavendel in. De basisingredienten van het kruidenmengsel hebben we ook in de tuin: tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid.

[Het balkon]

[Rozemarijn, marjolein, bonenkruid]

De Franse keuken is natuurlijk niet compleet zonder olijf, knoflook en wijn. Die flessen wijn willen alleen nog niet zo hard groeien. Knoflook is er wel in overvloed. Dat zijn een van de weinige dingen die je in het najaar moet poten. Van september tot november kan je tenen knoflook in de grond stoppen. Ik gebruik biologisch pootgoed, maar tenen uit de supermarkt doen het vast ook prima. Ik poot ze altijd op 5cm afstand. In het voorjaar en in de vroege zomer dun ik ze dan om-en-om uit en verwerk de jonge tenen in gerechten inclusief het blad. Zo is knoflook op zijn best. De rest laat ik staan totdat er flinke knollen zijn gevormd.

[Petunia en citroenplant]

De wijngaard heeft nog enige tijd nodig. Pas na een jaar of drie kunnen we de eerste druiven verwachten. Ik ga ze trachten te snoeien volgens de Guyot methode. Dat schijnt een goede opbrengst te geven. Op het balkon hebben we een wat oudere plant aan het hek bevestigd. Die neemt ondertussen het hele balkon over en er zitten dit jaar al druiven aan, maar voordat de druiven rijp zijn gaan we eerst nog naar het land van omelette du fromage. Salut!

[Toscaanse jasmijn]

 

 

Alle notities

Reageer