MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hoe heet zuks

 Blog  •  Gemaakt op: 22 Jul 2015

Het is zover. We kunnen weer elke dag eten van de tuin en we kunnen nog kiezen ook! Sla is er altijd wel, maar na een paar weken sla geef je de sla liever weg. Doe mij maar jonge verse sperziebonen. Dit jaar hebben we ook een paarse variant. Dat ziet er gek uit, maar smaakt prima. De doperwten zijn nu allemaal geoogst en ingevroren. Goed voor een maaltijd voor twee. Daarnaast kunnen we nog kiezen uit courgette, bieten, venkel, snijbiet, uien en andijvie. Luxe allemaal.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/07/22/hoe-heet-zuks/

[Midden juli]

[Wat eten we vandaag?]

[Courgettes]

Met de kolen gaat het niet zo goed. Had ik al eens geklaagd over slakken? Nou, bij deze nog een keer. Elke dag kan ik wel zeker tien slakken uit de kolen halen. Tegenwoordig doe ik dat maar wel met handschoenen aan, want slakkenslurrie is maar lastig van je handen af te boenen. De slakkentoevoer lijkt oneindig. Een tsunami van slakken zeg maar. Ik weet ondertussen wel waar ze vandaan komen. Het zwembad aka zitkuil aka krater gebruik ik nog steeds als afvalhoop voor onkruid. Dat was misschien toch niet zo slim. Een deel van het onkruid is verteerd en de wortelonkruiden, met name de haagwinde, vindt het een fantastische plek om zich te vermenigvuldigen en de naaktslakken denken daar precies hetzelfde over. Het wordt eigenlijk wel tijd om het onkruid uit de krater af te gaan voeren en de kuil dicht te mikken.

[They come out at night]

[Volle moestuin]

Genoeg geklaag, nu wat vrolijkers: een maand geleden was de tuin al best groen, nu is de tuin tevens erg kleurrijk. Aangezien de tuin begin dit jaar helemaal kaal was ben ik enthousiast gaan strooien met eenjarige bloemenmengsels. Bij Vreeken hebben ze mengsels op kleur, dus van elke kleur heb ik natuurlijk een zakje gekocht. Dat staat nu allemaal uitbundig te bloeien en er komen een hoop hommels, bijen en zweefvliegjes op af.

[Lavendel en regenboog-perkje]

[Hommels!]

Ik weet nog niet van elk bloemetje de naam, maar daar hebben we het interweb weer voor. Op mijntuin.org kan je foto’s van planten insturen en medebezoekers zijn dan zo aardig om te vertellen welk plantje het is. Al dan niet inclusief latijnse naam en om welk specifiek type het gaat. Ik vraag mij altijd af hoe zij dat weten. Zijn het wandelende tuinencyclopedien of hebben ze een geheime formule waarmee ze planten kunnen identificeren? Voor wilde planten bestaat er wel zo’n formule. Aan de hand van een vragenlijst en beslisboom kan je bepalen om wat voor plant het gaat. Bijvoorbeeld: kruiden/planten > land- of waterplanten > voortplanting dmv zaden > stengel/blad met bladgroen > heldergekleurde bloemen > bloemen in hoofdje > lintvormige bloemkronen > etc > etc > etc > paardenbloem. Daarvoor moet je dan natuurlijk wel de botanische termen weten om blaadjes, bloemvormen, enzovoorts te kunnen beschrijven. In het tuinhuis heb ik nu een veldgids liggen waarmee ik in ieder geval de inheemse planten en/of onkruid kan herkennen, maar er bestaan ook websites voor and there’s an app for that.

[Malva sylvestris 'Zebrina']

[Hoog]

Voor gecultiveerde planten heb ik nog niet zo’n bron kunnen vinden. Er kan wel gezocht worden m.b.v. een foto. Ik maak gebruik van de google image search om een idee te krijgen of probeer wat zoektermen in te vullen op wikipedia en websites van zaadhandelaren en kwekerijen. Zelfs dan is het nog niet makkelijk, maar ik word er steeds handiger in. Mocht iemand de geheime formule weten voor gecultiveerde planten, ik houd mij aanbevolen.

[Witte bloemen vak]

[Bijen en hommel lokkers]

[Lelie 'Sweet surrender']

 

Alle notities

3 reacties

  • This garden zuks.
    A'dam-Noord is weer een stuk groener. Toen ik zelf nog in A'dam woonde, fietste ik vaak over fietspad achter het tuinencomplex. Mooi zicht op de polder daar!!
    Donderdag 23 Juli 2015 om 09:19
  • Barbera v. Barbera v. Een vriendin van mij heeft een tuin die direct aan het fietspad ligt en natuurlijk ga ik zelf ook vaak over dat fietspad. Best mooi idd :) Ik was trouwens nog vergeten te vermelden: bedankt iedereen voor de discussies en voor alle tips zover! (dit verhaaltje staat in eerste instantie op mijn eigen blog voor familie en vrienden) Donderdag 23 Juli 2015 om 10:30
  • Marleen R. Marleen R. Wat een luxe inderdaad, veel keus. Hier eten we elke maaltijd tomaat, vers of als pastasaus met basilicum. Heerlijk, maar wat eentonig. Ooit had ik kapucijners, mooie planten en verrukkelijk, maar ze nemen veel ruimte in voor een relatief lage oogst. Donderdag 23 Juli 2015 om 14:31