MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Honingzoete meloenen, plagen en stekken

 Notitie  •  Gemaakt op: 25 Jul 2015

Vandaag is eindelijk de eerste meloen geoogst. Het planten van de meloenplantjes was een experiment dat erg goed gelukt is, want er liggen nog zeker 12 meloenen te rijpen in de zon, en dat is de opbrengst van drie plantjes. Opvallend is hoeveel oppervlak er nodig is voor het kweken van meloenen. De planten hebben enorme lange uitlopers. Van de week heb ik ze wel afgeknipt want de oogst lijkt me voldoende en de uitlopers liepen door alle andere gewassen heen.

meloenen

De meloen was honingzoet en had een veel zachtere en fluweliger structuur dan de commerciële meloen. Het was dus zeer de moeite waard, of eigenlijk, dit kostte, behalve het dagelijkse sproeien, geen enkele moeite.

Ondertussen was er op mijntuin.org een vraag over dode buxusplantjes. Er heerste aanvankelijk twijfel ten aanzien van de oorzaak. Zou er sprake zijn van aantasting door de buxusmot? Twee jaar terug hadden we zelf last van de buxusmot en hebben alle plantjes weg moeten doen. De buurman heeft sinds een jaar een buxushaag die nu ook aangetast is. Ik heb daar nu wat foto’s van gemaakt die laten zien dat deze aantasting heel wat anders was als die bij de vraagsteller, waarbij hele plantjes totaal droog en bruin waren. Er is daar dus geen sprake van de buxusmot. Op de foto zijn geen rupsjes te zien want de buurman heeft flink gespoten. Ik wil liever niet weten met wat.

buxus

Een andere plaag die sinds gisteren onder de aandacht kwam was die van rupsjes op de rozen. Ik heb er één kunnen vinden op de kaalgevreten uiteinden van de takken.

roosrupsen

Ik heb meteen een product gekocht dat cypermetrine bevat. Er was me op mijntuin.org aangeraden een mengsel met o.a. groene zeep te gebruiken, maar dat hebben ze hier niet. De aangevreten rozen zijn net nieuw en er staan er verschillende bij elkaar. Daar moet dus snel wat aan gedaan worden.

Vandaag heb ik ook de Hortensia ‘Annabelle’ gestekt. De bloemen die inmiddels groen waren geworden, heb ik eraf geknipt, de takken onder een oog geknipt, en de bladeren van de takken getrokken. Daarna in wortelhormoon gedipt en in de grond gezet. Het is nu afwachten tot over drie tot vier weken.

Annabelle

De bloementuin is op dit moment erg kleurrijk, zie de laatste foto.

zinnie

 

 

 

 

Alle notities

2 reacties

  • Joyce K. Joyce K. Leuk zeg dat de meloenen zo goed groeiden, dat ga ik volgend jaar ook eens proberen. Zaterdag 25 Juli 2015 om 18:44
  • Marleen R. Marleen R. Joyce, ik woon in Italië, dus dan gaat dat iets makkelijker. Maar misschien heb je een serre, dan moet dat vast lukken. Ook in dat geval is het de moeite waard. Ik heb nog nooit zo'n lekkere meloen gegeten. Zaterdag 25 Juli 2015 om 18:55