Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Een van de eerste bloemplanten ontdekt

 Blog  •  Gemaakt op: 23 Aug 2015

Omdat deze site over tuinen gaat waarin bloemen zo’n belangrijke rol hebben, is het misschien leuk om meer te weten over hoe en wanneer de eerste bloemen mogelijk ontstaan zijn.

Een week geleden werd er een wetenschappelijke studie (in Proceedings of the National Academy of Science) gepubliceerd waarin er in een oude verzameling van fossielen een plant gevonden is die de oudste *bedektzadige (of bloemplant) zou kunnen zijn. Er was in het verleden veel verwarring over de classificatie en datering van deze fossielen, die meer dan 100 jaar geleden gevonden waren in Spanje.

Een groot specimen van Montesechia vidalii

Fig. 1 Een groot specimen van Montsechia vidalii

Maar na een gedetailleerde studie blijkt de plant zaden te dragen, het kenmerk van bloemplanten. Het gaat om de plant Montsechia vidalii die lijkt op zijn afstammeling het Hoornblad (Ceratophyllum) dat ook wel in aquaria als plantje wordt gehouden. Het Montsechia plantje leefde reeds 125 tot 130 miljoen jaar geleden in de zoetwatermeren van bergstreken in Spanje ten tijde van de dinosauriërs.

Net als het hedendaagse Ceratophyllum (hoornblad) produceert ook zijn voorvader Montsechia geen bloembladen of nectarhoudende delen, want de plant leeft zijn hele cyclus onder water.

Illustratie Montsechia vidalii

Fig. 2 Illustratie van Montsechia, dat zowel lange als kortbladerige vormen kent, draagt een enkel zaad, dat ondersteboven gedragen wordt.

Hoornblad

Fig. 3 Ceratophyllum (Hoornblad)

 

*De bedektzadigen (Angiospermae), zijn de grootste groep landplanten en vormen wat wij doorgaans bloemplanten noemen. Zij reproduceren zich door middel van bloemen en zaden. De andere groep zijn de naaktzadigen (Gymnospermae), die nooit echte vruchten produceren, zoals de coniferen.

 

 

Alle notities

6 reacties

 • Patrick V. Patrick V. "Als de bloeiende planten inderdaad rond 250 miljoen jaar geleden ontstonden, betekent dat dat de bloem ouder is dan de bij." citaat uit : http://www.scientias.nl/eerste...
  Maandag 24 Augustus 2015 om 12:31
 • Marleen R. Marleen R. Bedankt voor deze link Patrick, ik zie nu dat er op deze site ook een mooi artikel staat over de Montsechia vidalii. Dat er 250 miljoen jaar geleden al bloemen waren zou niet kloppen met wat bovenstaande studie beweert: 250 miljoen jaar is ongeveer het dubbele van 120 tot 130 miljoen jaar. Als er zo vroeg al bloemen waren is de Montsechia slechts een van de eerste waarbij zaden in het fossiel aangetoond zijn en zeker niet een van de eerste bedektzadigen.

  Er wordt in het artikel dat je linkt geantwoord dat de bestuiving zonder bijen wellicht door kevers of andere insecten werd gedaan. Het klopt volgens mij niet dat er al zo vroeg bloemen waren. Alles hangt af van het soort stuifmeel dat er gevonden is want stuifmeel was ook al aanwezig bij de coniferen (gymnospermae) die zich ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontwikkelden.
  Maandag 24 Augustus 2015 om 13:24
 • Patrick V. Patrick V. Er is ook een recent aangepast wiki artikel https://en.wikipedia.org/wiki/... waar in de inleiding word gesproken over 200 milj. jaar , na de het verdwijnen van de dino's . In het hoofdstuk "flowers" is het weer 130 milj. jaar (?) daar heeft men het ook over de oudste nog levende bloeiende plant de "Amborella"
  Maandag 24 Augustus 2015 om 18:11
 • Marleen R. Marleen R. Ik zie het staan. Het lijkt erop dat de bloemplanten rond 250 ontstaan zouden zijn, maar dat een bewijs voor zaden in die periode niet bestaat (alleen stuifmeel?). Er zijn alleen de fossielen die als eerste zaden laten zien en die dateren 'slechts' 150 miljoen jaar terug. Ik zou wel wat meer over Amborella willen lezen.

  Je toevoeging, 'na het verdwijnen van de dino's' is niet juist denk ik. tenzij ik iets niet begrijp, want die verdwenen zo'n 65 miljoen jaar geleden. 200 miljoen jaar geleden is dan tijdens het tijdperk van de dino's.
  Maandag 24 Augustus 2015 om 18:53
 • Patrick V. Patrick V. Juist ; was verward met in het artikel genoemde "Permo-Triassic extinction event" en de omgekeerde chronologie , al die miljoenen jaren evolutie en dan nog zo'n blunders ...
  Over Amborella zijn er verschillende links op het WWW , voor mij is het ook een nieuwtje , 130 miljoen jaar oud dus , zullen we die eens plant van de maand laten worden ?
  Maandag 24 Augustus 2015 om 22:48
 • Marleen R. Marleen R. De plant van de maand? Bedoel je Amborella? Het is een idee, en daar is heel wat over te zeggen/schrijven, maar ik denk niet dat deze in tuinen groeit. (Montsechia overigens ook niet :-)). Eens zien of daar een niet al te ingewikkeld verhaal over bestaat of gemaakt kan worden.
  Dinsdag 25 Augustus 2015 om 11:20