MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zoek het vogeltje

 Blog  •  Gemaakt op: 04 Sep 2015

De herfst is weer begonnen, de meteorologische dan. Sjonge, dat gaat hard. De zonnebloemen beginnen uitgebloeid te raken en worden druk bezocht door kleine vogels. De koolmeesjes zijn er niet bij weg te slaan. Dat vind ik best gezellig, dus voorlopig laat ik de zonnebloemen staan. Een enkel bloemhoofd heb ik wel van ze afgepakt, want volgend jaar wil ik weer zonnebloemen.

[Zoek het vogeltje - video]

De kale plek midden in de tuin heeft inmiddels een bestemming gekregen. Er is daar een terras aangelegd met de stenen van het oude pad. Het is een plek die behoorlijk in de zon staat, dus we gaan nog een constructie maken zodat er een katoenen doek boven kan hangen. Dat wordt een mooie herfst- of winterklus. Zo vlak voor het eind van het seizoen hebben we ook eindelijk de slaapkamer ingericht. Tegen de wand staat een rek zodat we wat bergruimte hebben. En met twee pallets en een matras hebben we een bed. De vloer is echter wel erg scheef daar, dus er moeten nog wat poten onder zodat het bed in ieder geval recht is.

[Nieuw terras]

De nieuwste aanwinst in de tuin is een halfstam appelboom. Die is al even lang als ik, dus ik ben benieuwd of daar volgend jaar al appels aan komen. Een appelboom moet weer anders gesnoeid worden dan een amandel of kersenboom, en met een dozijn youtube filmpjes verder moet dat appeltje eitje worden. Nu is ook de tijd om te stekken, planten te verplaatsen en bloembollen te planten. Ik wil de lavendel en hortensia gaan stekken zodat ik volgend jaar wat planten kado kan gaan doen. De aardbeien hebben flinke uitlopers gemaakt en er zijn zoveel nieuwe plantjes uit ontstaan dat daar ook wel wat van weg mag.

[Appelboom]

[Hoezo, veel aardbeienplanten?]

Qua bloembollen heb ik de tulpen en lelies zoveel mogelijk overgeslagen bij het tuincentrum, want anders worden die alleen maar weer opgevroten door de muizen in de winter. Ik doe alleen nog een poging met wat botanische tulpen en heb ze flink diep in de grond gedaan. Nu duimen dat het goed gaat. Geinspireerd door de bloemenstrook langs de hoofdlaan op het park heb ik in het gras krokussen verstopt. Die bloeien erg vroeg, dus tegen de tijd dat het gras in het voorjaar weer gemaaid moet worden zijn ze als het goed is uitgebloeid en weer afgestorven.

[Bloembollen]

Binnenkort wordt het ook tijd voor de andere winterklussen. Er moet een hoop gesnoeid worden. Zowiezo moeten de coniferen nog getopt worden, want die zijn veeeel te hoog. Het liefst zou ik ze er meteen helemaal uitslopen, want ik ben wat allergisch (zowel letterlijk als figuurlijk) voor coniferen. Het snoeien moet dus gebeuren met lange mouwen aan. Ik denk dat ik er uiteindelijk een beukenhaag voor in de plaats zet aan de ene kant en een rij met fruitleibomen aan de andere kant. Wat later in de winter kunnen we de es en wilg weer gaan knotten. Normaal gesproken hoeft dat niet elk jaar, maar aangezien ze afgelopen winter nogal drastisch ingekort waren groeien ze nu als kool. Met de takken kan ik het hek bij het pad weer wat ophogen en wie weet kom ik ook eindelijk eens aan mandenvlechten toe.

[Puzzellamp]

 

 

Alle notities

2 reacties

  • karin s. karin s. Wat leuk om te lezen, Barbera. Je brengt me op veel ideeën!
    Vrijdag 11 September 2015 om 19:29
  • Barbera v. Barbera v. Dank je wel! Leuk om te horen dat er wat aan hebt :)
    Vrijdag 18 September 2015 om 19:24