Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

De laatste mooie glimlach van het jaar

 Blog  •  Gemaakt op: 11 Sep 2015

Je weet nooit wanneer het de laatste mooie dag van het jaar is. Qua weer dan. Daarom moet je er maar elke zonnige septemberdag vanuit gaan.

Volgens mij was het vandaag die dag.

Dus tijd om nog een keer buiten van de tuin te genieten.

Maar ja, ook tijd om alvast wat bladeren bij elkaar te vegen. Nu zijn ze nog mooi, droog en rood en klinkt het naar vroeger als je er doorheen loopt. Straks zijn ze nat en zwart en sta ik vloekend in de kou die drap bij elkaar te schrapen.

Terwijl ik de groencontainer vul klinken de tuingeluiden van het afgelopen jaar om me heen. Een geslaagde barbecue (en één mislukte), feestjes, late avonden op de tuinbank, kinderen kruipend door het gras.

Tussen de bladeren liggen overrijpe druiven. Dit jaar geen jam met meer pitjes dan vruchtvlees. Of wijn die alleen met een zoetje te drinken is. De merels hebben mogen oogsten deze keer. En hebben er een paar over het hoofd gezien.

In huis ruikt het naar pompoensoep. Een grote ketel wordt verdeeld in kleine diepvriesbakjes. Ook dat hoort bij het aankomende seizoen.

De herfst is eigenlijk als het einde van een feestje. De voorbereidingen deed je in de lente. Tafels dekken, slingers en verlichting. Het feest was de zomer. Met aardbeien, bubbels, lantaarns. En nu sta je na afloop de glazen om te spoelen.

De najaarszon is als de laatste gasten die nog even helpen opruimen. Een hele fijne bijkomstigheid.

Dan slaat de moeheid toe. Na het afscheid op de gang loop je meteen naar boven. Richting een diepe winterslaap.

Nu nog maar even genieten van die laatste mooie glimlach van het jaar. 

 

Alle notities

Reageer