MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vintage

 Blog  •  Gemaakt op: 20 Nov 2015

Veel meerjarenplannen heb ik niet, maar wel een paar. Een van de plannen in die categorie is om zelf wijn te maken. In de tuin staan een paar druivenplanten en op het balkon hebben we een ander type druif. Die op het balkon staat er eigenlijk vooral voor de sier, maar die in de tuin zijn onderdeel van onze wijngaard. Welliswaar een hele kleine, maar zo noem ik onze verzameling van vijf druivenplanten gewoon ....

http://www.van-schaik.org/2015/11/20/vintage/

 

Alle notities

3 reacties

 • De door jou beschreven snoeimethode (enkele Guyot) wordt ook toegepast door de (kleine) wijnboer in mijn buurt, van wie ik in februari/maart wat druiventakken voor kransen krijg. Hij legde mij uit dat de 2e 1-jaarstak als reserve dient, voor het geval de 1e tak breekt bij het uitbuigen. Bij deze snoeimethode ontstaan in de loop van het groeiseizoen rechte verticaal groeiende takken, waaraan de druiven groeien.
  'Mijn' wijnboer (hij noemt zichzelf hobby-wijnboer, maar heeft wel al professionele prijzen gewonnen met zijn wijnen) snoeit echter pas omstreeks februari/maart, zodra er geen vorst meer is en de knoppen al beginnen te zwellen.
  Maandag 14 December 2015 om 09:57
 • Barbera v. Barbera v. Dat is ook wel slim. Anders heb je zeker kans dat de knoppen stuk vriezen?
  Maandag 14 December 2015 om 14:31
 • Kan zijn, ik weet niet precies waarom hij pas aan het eind van de winter snoeit. Ik heb hem wel gevraagd of de struiken dan niet bloeden, want de sapstroom is dan toch al op gang gekomen. En ze bloeden inderdaad wel wat, zei hij, maar niet zoveel dat het schadelijk is.
  Maandag 14 December 2015 om 21:57