MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Binnen spelen

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Dec 2015

De appelchampagne is uitgeborreld. De gistcellen hebben behoorlijk hun best gedaan om alle suiker om te zetten in alcohol. In het begin waren ze zo enthousiast dat de appelchampagne-in-wording door het waterslot naar buiten borrelde. Na een paar dagen, en een paar schoonmaakbeurten verder, keerde de rust in de fles terug. Ruim twee weken later kwam er geen bubbel meer boven en lagen de gistcellen op de bodem. Uitgewerkt. De hydrometer gaf aan dat er geen suiker meer in de vloeistof zat. Tijd om te proeven. Ja, het is appelwijn geworden, maar ik ben er nog niet erg enthousiast over. Even ge-duck-duck-go-ed om te controleren of er nog meer mee moet gebeuren. Er hoeft niks meer aan de wijn toegevoegd te worden, maar het moet gewoon nog even blijven staan. Een paar weken, maanden of zelfs jaren. Daarmee zou de wijn beter moeten worden. Laten we het hopen.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/12/11/binnen-spelen/

[Zoek de 7 verschillen...]

Ik begin inmiddels afkickverschijnselen te krijgen van het gebrek aan buitenlucht. Alleen maar regen, al weken lang. Wanneer het wel droog is ben ik aan het werk of het is donker. Binnen kunnen er wel al wat plannen worden gemaakt voor het nieuwe jaar. Onder andere plannen voor een kas. Met twee geeks en een hoop electronica componenten in huis lopen dat soort plannen een beetje uit de hand. We hebben een raspberry pi (mini computer) en een flink aantal sensoren. Het ligt dus voor de hand dat in ieder geval de luchtvochtigheid en temperatuur gemeten gaat worden in de kas. Dat kan dan gepresenteerd worden in grafieken via een webpagina.

[Nu al?]

Nog leuker wordt het om acties te verbinden aan die gegevens. Mocht de temperatuur oplopen dan moet er een raam opengezet worden. Daar kan je een mooie analoge raamopener voor gebruiken met vloeistof erin wat uitzet bij warmte, maar waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan. Je kan het raam ook openzetten met een motortje. Ook moet er actie ondernomen worden wanneer planten water nodig hebben. Ook dit is prima analoog op te lossen met een gieter of een watertank en wat slangetjes, maar je kan ook een vochtmeter in de potten zetten en die gegevens meten. Op basis van die gegevens zet je dan een pomp aan wanneer de planten bijna droog staan. Alle onderdelen zijn al in huis. Nu nog ff een kas bouwen.

[Paddo's]

Een tijdje geleden had ik geschreven dat ik houthakken wel leuk vind. Ik heb iets te fanatiek gehakt en heb er een tenniselleboog aan overgehouden. Niet meer houthakken dus. Het gaat gelukkig vanzelf over, maar het kan wel een tijdje duren. Dan maar wat minder heftige activiteiten doen. Sinds deze week ben ik aan het pielen op een ukulele. Ik ken al acht akkoorden (van de 180). Mijn lief is nog niet gillend gek geworden, dus ik kan lekker binnen spelen totdat het weer mooi genoeg is om naar buiten te gaan.

Mijn missie: https://youtu.be/tYInCx-SQ48

 

Alle notities

2 reacties

  • Nou Barbara, ziet er naar uit dat je je voorlopig nog niet hoeft te vervelen.
    Enne...... 'k kijk uit naar je eerste concert hier ;-)
    Maandag 14 December 2015 om 09:46
  • Evelien Evelien Het klinkt toch heel gezellig zo binnen! Maandag 14 December 2015 om 19:53