MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

kalkoenkruiden uit de tuin

 Recept  •  Gemaakt op: 14 Dec 2015

In de kerstweken bij De Meisjes gaan ze op zoek naar heerlijke gerechten, feestelijke drankjes of groene cadeaus voor deze gezellige dagen. Natuurlijk is alles groen en zelfgemaakt. Toch gaat het tuinMeisje hier een beetje vanaf wijken. Soms vindt ze het gewoon leuk om zich even niet aan de afspraken te houden. Vast de invloed van dwarse Friese voorouders.

Het tuinMeisje gaat voor Kerst zelf een heerlijke kruidenmelange maken. In dit geval gaat ze kalkoenkruiden maken voor de kerstkalkoen. En ja, kalkoen is natuurlijk geen groente. Gelukkig komen de kruiden wel uit eigen tuin. Nou ja, grotendeels dan.

Als het Meisje aan vleeskruiden denkt dan zijn de vleeskruiden van de slager uit haar jeugd nog altijd favoriet. De kant en klare feestmixen uit de supermarkt vallen hierbij volledig in het niet. Sterker nog, ze spelen niet eens in dezelfde league. Supermarktkruidenmixen smaken naar veredeld zout. Nee, dan de kruiden van de slager. Deze slager mengde zijn kruiden nog zelf. Dat was nog eens wat. Maar ja, de slager leeft niet meer, de slagerij is gesloten en het tuinMeisje woont niet meer in het dorp. Ze kan dan ook niet meer uitzoeken wat zijn geheime ingrediënten waren. Jammer, maar niets aan te doen.

Wat de dorpsslager niet verkocht was kalkoen. Met zijn kalkoenkruiden hoeft het tuinMeisje dus niet te concurreren. Nu wil het toeval dat ze de mix voor kalkoenkruiden heel erg lekker zelf kan maken met gedroogde kruiden uit eigen tuin.

 

Dit heb je nodig voor een 1 kalkoen:

 

3 eetlepels tijm – 3 eetlepels rozemarijn – 3 eetlepels salie – 1 eetlepel oregano – 1 theelepel gemalen zwarte peper – 1 theelepel gedroogde lavas – 1 theelepel nootmuskaat – 1 theelepel gemberpoeder – 1 theelepel gerookt paprikapoeder

 

Doe alle kruiden bij elkaar in een glazen pot met een deksel. Goed schudden en je zelfgemaakte kalkoenkruiden zijn klaar. Heb je deze Kerst meer zin in avontuur en ga je een winterbarbecue houden? Meng dan deze kruiden met wat witte wijnazijn en olijfolie. Dan heb je ineens een heerlijke marinade. Vergeet in dat geval niet de alcoholische variant van de bisschopswijn erbij te schenken. Anders krijg je het te koud.  

 

Alle recepten

Reageer