MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Een warme kerst

 Blog  •  Gemaakt op: 24 Dec 2015

Het gesprek van deze winter: wat is het warm he? De buren vroegen of ik het water al had afgesloten. Nee, dat is tot nu toe nog helemaal niet nodig geweest. Dat komt wel als het toch nog eens gaat vriezen. De sneeuwklokjes zijn er al en Theo, van de doe-het-zelf-zaak, meldde dat er voor zijn deur al narcissen staan te bloeien. Die laatste verwacht je eigenlijk pas eind maart of april. De vlinderstruik in onze tuin heeft al zijn blad nog en de moestuin is ook nog relatief groen. We hebben nog rode kool, pastinaak, prei, selderij en snijbiet. Ik zou bijna overwegen om gewoon alvast nieuwe groenten te gaan zaaien. Met deze temperaturen zouden doperwten, sla en spinazie het prima doen volgens mij.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/12/24/een-warme-kerst/

[Vlinderstruik]

[Groentetuin]

Gek genoeg bloeit er ook nog steeds het een en ander. De hangmand met lobelia’s is nog blauw. Daarnaast hebben we ook winterbloeiers, zoals cyclamen. Met de krokussen (die elders ook al in bloei zijn) gaat het niet zo goed. We blijken de tuin weer omgedoopt te hebben tot snackbar. Niet voor onszelf helaas, maar voor de beestjes, en de krokussen zijn de pineut deze keer. Dus… voortaan geen tulpen, geen leliebollen EN geen krokussen meer poten. Dat moet allemaal verkassen naar bloempotten.

[Cyclamen]

[Dat waren de krokussen]

[Tulpen komen op in de bloempot]

Vandaag begint de kerstvakantie. Ik hoop veel op de tuin te zijn. Voor wat warmte heb ik de stad weer afgestruind naar pallets en schoon afvalhout, want de voorraad snoeihout van vorig jaar is nu toch echt op. Met een cirkelzaag is het een koud kunstje geworden om die in hapklare brokken te zagen.

[Meer pallets]

[Alleen de boeidelen nog]

Tot slot nog een lekker makkelijk winterrecept. Wij eten dit met kerst. Fijne feestdagen!


Prei stamppot

Ingredienten
– Aardappels, geschild
– Prei, 2 grote, gesneden
– Knoflook, naar smaak, geperst en klein gesneden
– Sjalotten, een stuk of 2 grote of 4 kleine
– Creme fraiche
– Geraspte oude of parmezaanse kaas
– Peper en zout
– Verse peterselie (uit de tuin) voor garnering

Bereiding
De aardappels koken. In een andere pan de sjalotten bakken, daarna de prei erbij kort bakken en ten slotte de knoflook nog even mee laten bakken. Als de aardappels gaar zijn afgieten en prakken. Het preimengsel, peper en zout, kaas en een paar lepels creme fraiche erdoor roeren. Voor extra lekker het geheel nog even in de oven doen met wat kaas erop. Garneren met peterselie.

 

Alle notities

2 reacties

  • Hetty H. Hetty H. `wat een gezellige site is dit . ik ga m volgen en het recept vanavond al uitproberen Zaterdag 23 Januari 2016 om 15:55
  • Barbera v. Barbera v. Eet smakelijk alvast :) Zaterdag 23 Januari 2016 om 16:57