MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

superfood: granola uit eigen tuin

 Recept  •  Gemaakt op: 12 Jan 2016

Zo, dat heeft het tuinMeisje geweten. Een beetje over goedkoop en gemakkelijk superfood schrijven. Het eten van zaden uit eigen tuin in dit geval. Daarna zijdelings vermelden dat je deze zaden verwerkt in je eigen superfood: granola uit eigen tuin, en er vervolgens geen recept bij geven. Dat is blijkbaar niet de bedoeling. Dat had het tuinMeisje natuurlijk zelf ook wel kunnen bedenken. Als ze nagedacht had. Wat ze niet deed. Het hoofd van het tuinMeisje is nu eenmaal vol met tuinen, niet met koken.

Het tuinMeisje is ook niet zo'n ontbijter. Jarenlang heeft ze in de overtuiging geleefd dat ze geen tijd had voor ontbijt. Altijd gehaast, een te volle agenda en te laat opstaan. Ja dan is het geen wonder dat het ontbijt erbij inschiet. Totdat ze ergens las dat dit heel erg ongezond was. En dat ergens anders nog eens las. Echt heel erg ongezond. Toen was het zaadje geplant. Figuurlijk dan. Ze besloot om voortaan haar eigen ontbijtgranen te maken, vol met zaden uit eigen tuin, noten en gedroogd fruit. Gunt ze zich nu weer geen tijd dan heeft ze toch op een snelle manier al een boel goede voedingsstoffen binnen gekregen. Heeft ze wel tijd dan gooit ze er nog wat vers fruit doorheen. Daarna nog wat melk of yoghurt erbij en dan kan ze haar dag vol energie beginnen. Letterlijk.

 

Dit heb je nodig voor een volle weckpot:

125 gram havervlokken - 125 gram noten en zaden (bijvoorbeeld hazelnoten, pompoenpitten en lijnzaad) - 10 gram zemelen – snufje zout - 125 ml ahornsiroop - 60 ml sesamolie - 125 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld gojibessen, dadels, kokosvlokken)

 

Verwarm de oven voor op 140 graden. Hak de noten grof met een keukenmachine of bewerk ze met een deegroller. Een lege wijnfles doet het werk ook. Meng de havervlokken met de noten, zaden en zemelen. Strooi er een pietsie zout overheen. Klop dan de ahornsiroop en de olie door elkaar. Giet dit bij de droge massa en meng goed. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel egaal over de plaat en schuif het in de oven. Roer de boel na 20 minuten goed om, anders krijg je te grote brokken. Tenzij je dit lekker vindt natuurlijk. Na nog eens 20 minuten is het klaar. Zet de ovendeur op een kier om de granola af te laten koelen.

Snijd nu de gedroogde dadels in kleine stukjes en meng dit samen met de rest van het gedroogde fruit door elkaar. Bewaar in een afgesloten weckpot. Nu heb je superfood: granola uit eigen tuin. Nou ja, gedeeltelijk dan.

Heb je liever een zoet ontbijt dat toch megagezond is? Maak dan de bosbessenmuffins met amandel en kokos van het keukenMeisje eens. Overheerlijk!

 

 

 

 

Alle recepten

4 reacties

  • Cathelijne v. Cathelijne v. Dank voor het recept! Na het lezen durf ik dit bijna niet te vragen, maar dat leuke serviesje op de foto....... ? Vrijdag 15 Januari 2016 om 12:24
  • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Hallo Cathelijne, wat leuk dat je ons volgt. Dank je wel daarvoor. Het is een mooi servies hè? Het is een erfenis. Helaas is er niet zoveel meer van over. Nog net genoeg voor een accent hier en daar op een mooi gedekte tafel....en voor foto's natuurlijk. Vrijdag 15 Januari 2016 om 18:39
  • Els P. Els P. Jullie recepten zien er lekker en niet moeilijk te maken uit.
    Ik ga er verschillende proberen en laat later iets weten, maar nu moet ik eerst nog enkele dagen flink werken in mijn tuin, om deze zomer wat "eigen "groenten te hebben.
    Dinsdag 29 Maart 2016 om 22:35
  • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Leuk Els, we zijn benieuwd of je al wat gemaakt hebt? Vrijdag 22 April 2016 om 12:16