MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

pompoenpitten drogen

 Notitie  •  Gemaakt op: 23 Jan 2016

Pompoenpitten drogen

 

Heb jij deze herfst al lekkere pompoensoep gegeten? Ik ben nogal zuinig ingesteld, en bij het schoonmaken van een pompoen krijg ik altijd de neiging om de pitten te bewaren om in het voorjaar weer in de grond te stoppen.

Bewaar die pitten!

Als je volgend jaar zelf pompoen wilt planten, kun je de zaadjes uit de pompoen die je nu klaarmaakt om te eten heel gemakkelijk bewaren.

Je doet het zo

Schep de draden met daartussen de pitten met een lepel uit de holte van de pompoen. Haal de pitten met je handen van de draden af en spoel ze goed schoon met koud water.
Droog ze af met een handdoek. Gebruik geen keukenpapier, want daar gaan ze aan plakken en je maakt onnodig papierafval.

Neem een dik stuk karton en leg de zaden erop. Droog ze boven een radiator. Zorg dat ze goed verspreid liggen op het karton en elkaar niet aan raken. Zo kunnen ze aan alle kanten goed drogen. Af en toe kun je een beetje husselen. Na een paar dagen kun je het vliesje dat rond de zaadjes zit, tussen duim en wijsvinger van de pitten afwrijven.

De pitten bewaar je gedroogd en zonder vliesje, omdat ze dan niet gaan schimmelen. Laat ze wel in de dikke schil zitten: dat beschermt de kern van het zaad tegen licht, vocht en warm

 

Alle notities

1 reactie

  • Josiane C. Josiane C. Dat wist ik nog niet. Zo zie je maar een mens leert altijd bij. Zaterdag 23 Januari 2016 om 22:07