MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

zaaien in bakken

 Notitie  •  Gemaakt op: 24 Jan 2016

Artikelen › Video › Moestuin › Zaaien in bakken

vr 20 april 2012 reacties (5)

[Zaadjes in bakken]

In het voorjaar zaaien betekent een zomer vol planten. Hier lees je hoe je kunt zaaien in bakken. Je kunt natuurlijk ook zaaien in de volle grond.

Zaai- en stekgrond
Zaden
Verspeenlepeltje
Potgrond
Bloempotjes (eventueel zelfgemaakt)
Plantenlabels
Potlood om de naam van de plant op de plantensteker te zetten
Vermiculite. Dit zijn vederlichte magnesium korreltjes die de opname en afgifte van vocht regelen en voorkomen dat de bovenlaag van de grond dichtslaat
Bak om in te zaaien
Plastic folie of glasplaat om de zaadjes mee af te dekken

Je kunt je plantjes al vanaf februari voorzaaien. Hieronder vind je een een stappenplan voor het zaaien in bakken.

Gebruik voor zaaien speciale zaai- en stekgrond. Deze speciale grond is vrij van ziektekiemen, schoon en luchtig en geeft het beste resultaat.

1.Vul een bak met zaai- en stekgrond.
2.Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
3.Geef water met een zo dun mogelijke straal, zodat de zaden niet op een hoopje stromen. Je kunt ze ook met een plantenspuit water geven.
4.Bedek de bak met een glasplaat of doorzichtig plastic folie. De plantjes gaan snel kiemen. Vanaf het moment dat er groen boven de grond te zien is, kun je de glasplaat of het folie steeds iets langer van de bak af halen. Doe dat in het begin een paar uurtjes, later kun je het er een dagdeel aflaten.
5.Als de kiemplantjes twee of meer blaadjes hebben, kun je ze in een bakje met potgrond zetten. Dit heet verspenen. Gebruik hiervoor de platte kant van het verspeenlepeltje. Hiermee lepel je het plantje met wortel en grond uit de aarde.
6.Vul nu het bloempotje met potgrond en zet hier de zaailing in. Een potje van krantenpapier kun je straks met het plantje in de volle grond zetten, want de grond zal de krant verteren. Geef het plantje voldoende water.
7.De verspeende plantjes kunnen overdag, als het niet vriest, naar buiten. Anders worden ze te slungelig. Dit heet afharden. Het maakt zelf gezaaide planten sterker als ze elke dag iets langer aan koudere lucht worden blootgesteld.

 

Alle notities

Reageer