MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

een romantische moestuin

 Blog  •  Gemaakt op: 28 Jan 2016

Bloemen zijn veel mooier dan groente. Misschien mag een moestuinmeisje dat niet zeggen, maar ze vindt het toch echt. Vele malen mooier zelfs. Waarom ze dan toch groente kweekt? Vanwege de magie. Het concrete resultaat. Het is zeer bevredigend om een zaadje in de grond stoppen en te ontdekken dat dit zaadje na verloop van tijd uitgroeit tot eetbaar groen. Groente die hemels smaakt. Veel beter dan het groen uit de supermarkt. Begrijpelijkerwijs is dat een extra reden voor het Meisje om groente te kweken, want ze is ook een lekkerbek. Als er waterige slappe hap uit haar tuin zou komen zou ze nooit groente telen. Echt niet. Als het proces van kweken te ingewikkeld zou zijn overigens ook niet.

Maar dan de esthetiek van een moestuin. Het tuinMeisje raakt nu eenmaal niet in vervoering van een lange rij sla of andijvie. En al helemaal niet van een bedje prei. Nu het tuinMeisje bezig is met de planning van haar moestuin moet ze dus ook nadenken over het ontwerp hiervan. Een vorm waar ze blij van wordt. Een romantische moestuin. Dat moet het worden.

Als je de siertuin van het Meisje in de zomer bekijkt dan zie je uitbundig groeiend groen, in toom gehouden door een strak design, waardoor de tuin er in de winter nog steeds interessant uit ziet. Dat uitgangspunt wil ze meenemen naar haar moestuin. Deze klare lijnen moeten dus opgenomen worden in het ontwerp. Maar hoe? Het Meisje dook maar weer eens in haar tuinboeken.

Het tuinMeisje is al jaren fan van de Engelse tuinontwerpster Rosemary Verey. Zij legde een prachtige siertuin aan bij Barnsley house. Een tuin die sowieso het bezichtigen waard is, maar ze legde er ook een fantastische moestuin aan. Met het ontwerp van deze moestuin ontdeed ze het moestuinieren van het oubollige imago. Van het beeld van oude grijze mannen op klompen. Van het beeld dat een moestuin slechts functioneel was. Zij liet zien dat een moestuin mooi kon zijn. Dat een groentelandje ook een romantische moestuin kon worden. Kijk daar houd dit Meisje van.

Het tuinMeisje gaat dan ook een moestuin ontwerpen waarin alles samenkomt. Een mooi strak ontwerp met daarbinnen weelderig groen. Groente, kruiden, fruit, bessen, bollen, knollen en bloemen. Veel bloemen. Eetbare bloemen, bloemen die insecten aantrekken, bloemen die als medicijnman optreden, bloemen voor de sier, bloemen om te plukken.

Een blik op de moestuin van Rosemary Verey leert dat zij een aantal bloemen gebruikt die de romantiek verhogen. Het tuinMeisje ziet akelei, vingerhoedskruid, siererwten, lavendel, echte papaver en schijnpapaver. Als ze die allemaal in haar tuin gepropt krijgt, samen met haar groente en haar eetbare bloemen is ze al een heel eind.

 

 

 

 

Alle berichten

2 reacties

  • Barbera v. Barbera v. Net even gezocht op Rosemary Verey. Prachtige (moes)tuin creaties inderdaad! Ik ben zelf wel enthousiast over het boek "De nieuwe moestuin" van Peter Bauwens. Aan het eind staan wat leuke moestuin ontwerpen. Geen bloemetjes, maar wel leuke indelingen. Het boek van Alys Fowler "De eetbare tuin" is ook leuk. Geen strakke tuinontwerpen, maar wel over groenten verbouwen zonder je te houden aan de grenzen van een moestuin (gewoon sier en moes door elkaar dus). Donderdag 28 Januari 2016 om 23:52
  • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Bedankt voor je tip! Leuk dat je meteen naar Rosemary Verey hebt gekeken. Mooie tuinen he? Geïnspireerd door Gardeners World en Alys Fowler ben ik een aantal jaren geleden gestart met het kweken van groente in mijn siertuin, maar dat leverde teveel bedroefde oogst op. Mijn stadstuin staat te vol waardoor het eetbare groen niet voldoende zon krijgt. Vandaar de eerste overstap naar een moestuin in potten en bakken en sinds 1 januari een tweede stap naar een heuse moestuin. Nou ja, moestuintje. Ik ga eens kijken naar het boek van Peter Bauwens. Dat ken ik niet en nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Vrijdag 29 Januari 2016 om 16:07