Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Permacultuur starten

 Blog  •  Gemaakt op: 03 Feb 2016

Geïnspireerd door een medetuinier die werkt via de principes van permacultuur, heb ik me via boeken, artikelen en youtube erin verdiept. Een tekening gemaakt van mijn tuin en deze in zones ingedeeld. Dit betekent dat mijn kruidentuin straks dichter bij het huis komt, op een bordertje dat toch al niet zo naar mijn zin was. Ook onderzocht welke gildes (groepjes van planten in 7 lagen) bekeken en ontdekt dat ik deze ongemerkt vaak al had aangelegd. Wel makkelijk als je na kunt kijken welke planten elkaar in positieve zin stimuleren op de website van permacultuur.

Voor mij wordt het eerste grote verschil de grond nog meer bedekt houden. Ik deed dit al in de winter, liet blad in de borders liggen etc., maar had de neiging de grond schoon te maken in het voorjaar. Om te gaan bedenkken een paar balen stro opgehaald. Het tweede grote verschil is hergebruik van snoeihout. Ik heb nogal wat bomen en struiken in mijn staan, dus er komt heel wat van af elk jaar. Deels versnipperde ik het al en legde de houtsnippers in de moestuin als paadje. De grotere takken gebruikte ik al als klimmateriaal in de moestuin.  Maar de rest voerde ik toch af. Nu ben ik meer toepassingen aan het verzinnen. Ik wil van dikke stammen een compostbak maken of misschien een border omheinen en ophogen. Een ander plannetje voor dit jaar is het maken van een vuurkuil, zodat ik op de warme zomeravonden van een vuurtje kan genieten met hout uit eigen tuin.

Voorlopig ben ik druk met het klein knippen van alle snoeihout en het verhakselen er van. In de winterzon best een lekker karweitje, al zijn de hagelbuien wat minder gezellig.

 

Alle notities

3 reacties

  • Renee M. Renee M. Nog even wat sites: http://www.permacultuurnederla... Permacultuur en de gildevinder op http://plantengildes.saiwala.n...
    Woensdag 3 Februari 2016 om 23:46
  • Lieve V. Lieve V. Super dat je met een permacultuurtuin begonnen bent! Een leuke uitdaging en hobby en iedereen vaart er wel bij
    Woensdag 17 Februari 2016 om 00:14
  • Renee M. Renee M. Dank je Lieve van den Berghe. Hoewel ik al tientallen jaren biologisch tuinier, ontdek ik veel nieuwe dingen. Er gaat weer een nieuwe wereld open. Heel spannend en inspirerend. Tegelijk merk ik dat ik heel veel al ongemerkt toepaste, wat logisch is als je betrokken bent bij je tuin en observeert. Het begint bij observeren.
    Woensdag 17 Februari 2016 om 11:27