Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Moestuin? Moerastuin!

 Blog  •  Gemaakt op: 09 Feb 2016

Op de dagen dat het lekker weer is (tussen storm en slagregens in) waag ik mij in de tuin. Nog steeds met een meetlint, want de helft van de tuin is al tientallen jaren oud en flink volgroeid volgens jaren 70-tuinprincipes. Daar vallen veel hoekjes te meten. De andere helft is losser van opzet, ruimtelijker, met de herhaling van een paar variaties in heesters. Daar zie je ook de Friese horizon en wolkenluchten veel beter.

De indeling laat ik voorlopig voor wat ze is. Dit jaar ga ik wel de voortuin opnieuw inrichten. In de achtertuin komen her en der fruitstruiken. En er komt een moestuin op het perceeltje dat vroeger een moestuin moet zijn geweest, maar nu vol staat met gestekte heesters waarmee het nieuwe deel van de tuin al volstaat.

Op dat stuk van 12 x 5 meter ongeveer liggen 3 staptegels. Want op de grond wil je niet staan: je glibbert weg doordat de klei zich heeft volgezogen met regenwater en het overschot daaraan bovenop is blijven liggen. Een moerastuin lijkt het nu wel!

Het gras naast de aanstaande moestuin golft bijna door het overschot aan regenwater. Elk bezoekje lijkt er een te veel. Want hoe krijg je verdichte kleigrond luchtig als het eenmaal een compacte massa is?

Om die reden heb ik besloten in elk geval verhoogde moestuinbakken neer te zetten. 9 stuks, van 3 meter lang en 1,25 meter breed. Met daarin biologische tuinaarde, zodat we ook vanaf het begin biologisch kunnen moestuinieren. En de klei kunnen laten voor wat het is.

Op wat kleinfruit en vierkante meter-tuintjes na, heb ik verder geen ervaring met moestuinieren. Ja natuurlijk word ik enthousiast van alle Facebookposts waarin mensen al aan het voorzaaien zijn. De stapel toiletrolletjes en lege eierdozen wordt ook hier steeds hoger, hoor.

Toch wacht ik er nog even mee. Eerst maar eens de "grond"beginselen goed onder de knie krijgen. Die bakken zijn zo gemaakt, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar dan.

Binnenkort ga ik eerst cursussen doen. Bij http://www.degroeneluwte.nl in Molenrij GR. staan er mooie cursussen op het programma en ik heb antwoord terug dat ik mee kan doen op de opgegeven dagen. Organiseren, zaaien, oogsten, grondbewerking, composteren, noem het maar op.

Ik ben een bofkont, ik weet het.

 

 

Alle notities

1 reactie

  • Renilde Renilde spannend! Woensdag 10 Februari 2016 om 09:36