MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Voorzaaien ???

 Taak  •  Gemaakt op: 15 Feb 2016

 

Voorzaaien dan?

Nee, ook nog niet. Daarmee kan je veel beter wachten tot de dagen weer veel langer worden. 

Momenteel lees ik veel artikelen op websites en in kranten en magazines over hoe leuk het is om nu al je zaadjes op de vensterbank voor te kweken.

Maar bespaar je de moeite: de plantjes krijgen niet genoeg licht om goed en stevig op te groeien en meestal is het te veel droog en te warm voor de groentes.

Dan groeien ze te hard en krijgen lange slappe steeltjes:

Slappe zaailingen op de vesnterbank
(niet op mijn manier!)

Binnen voorzaaien is sowieso best lastig. Het lukt maar weinig mensen om plantjes op een vensterbank langer dan een maand in leven te houden. Tegen die tijd zijn ze zo slap en uitgeput dat ze de overgang naar de buitenlucht vaak niet overleven. 

Dus tenzij je heel ervaren bent en/of een verwarmde kas hebt, zou ik het zo lang mogelijk uitstellen.


Wanneer dan wel?

De eerste groentes die je in je bak kan zaaien is veldsla en spinazie. Dat zou je nu - in de 2e helft van februari - al kunnen doen. Dan moet de grond natuurlijk niet bevroren zijn.

Ik begin meestal in maart, met sla en sugarsnaps. Het hangt natuurlijk af van het weer. De afgelopen jaren ging dat heel goed maar ik weet nog dat het 2013 tot in april heel erg koud was en je echt niets kon doen!

Voorzaaien doe ik bijna alleen bij de zomergroentes  (tomaat, courgette, komkommer en pompoen) en stel ik zo lang mogelijk uit. Tomaten doe ik op z'n vroegst half maart en de rest doe ik pas eind april / begin mei.

Verreweg de meeste groentes zaai ik rechtstreeks in de bak. Op de tijd die op de zakjes aangegeven staat. De plantjes die daaruit opkomen zijn veel sterker dan hun binnen voorgezaaide broeders. 

 

Alle notities

2 reacties

  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Dat is de eerste keer dat ik lees over de gevolgen van te vroeg zaaien.
    Maar je hebt wel gelijk, nu ik terug denk aan een voorjaar waarin ik pompoen ging zaaien. De eerste plantjes waren bij lange na niet zo stevig en snelgroeiend dan de partij die ik een stuk later heb gezaaid.
    Maandag 15 Februari 2016 om 22:53
  • Renilde Renilde Ook meegemaakt, vandaar dat ik wat langer wacht, hoe hard het ook begint te kriebelen! Maar misschien stonden ze ook te warm en moet je ze koel maar met veel licht wegzetten als ze boven gekomen zijn.
    Maandag 15 Februari 2016 om 23:14