MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Nieuwbouwhuis en nieuwbouwtuin

 Blog  •  Gemaakt op: 17 Feb 2016

Tuinplannen?

Volop bezig met plannen maken over jouw nieuw te bouwen huis?  Drukke tijden,  er zijn zoveel dingetjes waar je aan moet denken:  keuken uitzoeken,  badkamertegels,  gordijnen, inrichting.

En de tuin? Ach die komt straks wel. ..

Toch is het handig om al tijdens deze  beginperiode  ook een beetje na  te denken over de voorbereidingen voor de tuin.

Niet zozeer over het definitieve ontwerp,  maar wel over de voorbewerking van de grond.  Wat kan je nu alvast doen en wat kan je uitstellen tot een later moment.

Maak eerst  een grove schets van de indeling:

Waar komt het terras en de tuinpaden:  hier is een zandbed nodig, dit kan de aannemer voor je regelen.
Waar komt de rest van de tuin: hier zal de bodem goed voorbereid moeten worden. De aannemer is hier niet de geschikte persoon voor.

Dat bespaart je straks echt veel tijd. Want soms kan dit voorbereidende deel  al tijdens de bouwfase meegenomen worden.  Niet door de aannemer (want ieder zijn vak) , maar wel door een goede hovenier of door een loonwerkersbedrijf middels een goede begeleiding   

Onkruidpreventie:

Tijdens de bouw kan je jou alvast flink wat ergernis besparen door de onkruiden, die zich overal zouden willen uitzaaien, de kop in te drukken:  knip bijtijds de bloemknoppen weg.  Geen bloemen betekent ook geen zaaddozen.  Dus bijtijds de heggenschaar erin!

Waar moet je tijdens de bouw verder op letten?

Bij nieuwbouw wordt er enorm veel materiaal aan en af gevoerd. Dit gebeurt met behulp van kranen, containers en grote zware vrachtwagens die over rijplaten rijden..

Je begrijpt het al: door al dit zware materieel wordt de grond van jouw toekomstige tuinparadijsje helemaal plat gereden.  Vergelijk het maar een beetje met bubbeltjesplastic waar een wals over heen gaat. De zuurstof wordt er helemaal uitgeperst en er blijft een dode substantie over. Dit willen we natuurlijk niet.

Dus zodra het zware materieel  van het bouwfront verdwenen is  vragen we of er zo snel mogelijk een minikraan weer terug kan komen. Maar dit keer om van voor naar achter zo diep mogelijk de grond weer los te woelen.  Hopakee, zuurstof er weer in. Daar kan je echt zelf niet tegen aan spitten.  

Niet alle nieuwbouwtuinen zijn na oplevering nog toegankelijk voor een minigraver. Dus vandaar dat we dit zo snel mogelijk na de oplevering in gang zetten.

Grondmonster:

Laat nu na de bouw ook meteen een grondmonster nemen.

Je weet dan met welk soort tuingrond je te maken hebt.  Bijvoorbeeld kleigrond, zandgrond, veengrond of leem.  Je kan ook zelf een beetje houvast verkrijgen over de samenstelling van jouw grond. Neem eens een flinke handvol met grond en knijp deze eens samen. Valt ze direct uit elkaar dan is het arme zandgrond.

Een grondmonster kan ook  meer informatie  geven over de zuurgraad van de grond. Dit noemen we een pH waarde.  Een grondmonster geeft je meer inzicht hoe je jouw tuin straks wel of niet extra moet bemesten. En welke planten goed zullen gedijen.

Grondwaterstand:

Inventariseer hoe de grondwaterstand in jouw gebied is.  Is het een nat gebied of juist een heel droog gebied?  Is het bij slecht afwaterende grond wel of niet nodig om extra drainage aan te leggen?  Zou je hier extra grindputten aan leggen of eventueel Lava gruis door de grond mengen om een luchtige grond te verkrijgen?

Of zou je op hele droge grond juist wat extra Bentoniet door de grond willen mengen?  Dan wel met extra compost om de grond wat luchtiger te maken.

Ruik eens aan de grond. Stinkt de grond naar riool? Dan heb je te maken met dode grond.

Algemene aanpak:

Bij nieuwbouwpercelen hebben we vrijwel altijd te maken met dicht geslagen grond. Dus die moeten we aanpakken. We willen nieuw leven inbrengen, het zuurstofgehalte willen we graag herstellen.  We kunnen dit doen zoals hierboven beschreven.

Daarnaast brengen we in deze arme,  vaak dode grond extra humus aan in de vorm van compost, oude stalmest (zuurminnende en alle andere  planten) of champignonmest (uitsluitend bij kalkminnende planten).  We proberen om  het natuurlijk evenwicht weer te herstellen maar letten wel op welke planten zuur – of kalkminnend zijn.

Bodembeluchting:

Een veel natuurlijker methode -daarnaast-  is het uitzetten van regenwormen (dauwwormen).

 Zij graven immense natuurlijke gangen die de bodem weer van lucht en meststof voorziet. D

Binnenkort zal ik jullie informeren over adressen waar deze wormen te koop zijn.

Bodemverbetering:

Borders die tijdelijk braak liggen zaaien we in met groenbemesters, die we later weer onderspitten  om meer stikstof in de grond te brengen. Goede groenbemesters zijn o.a. de gele Lupine en de Phacelia.

Borders die we luchtig gemaakt hebben belopen we niet.

Rust:

Bij ultieme radeloosheid dekken we alles lekker af met een laag bruin karton en comenpost.

En denken we nog eens  bij een knapperig haardvuurtje rustig na hoe we het allemaal verder gaan aanpakken.

Hoe simpel kan het tuinleven soms zijn…J

 

Alle notities

15 reacties

 • Renilde Renilde Zeer nuttig artikel en vlot geschreven! Hier hebben nieuwe bouwheren en dames zeker wat aan want ja, de tuin wordt vaak vergeten terwijl je je heel wat moeite kan besparen.... ;-) Woensdag 17 Februari 2016 om 10:58
 • Jeannette v. Jeannette v. Goed artikel, Kiki! Je hebt een hele prettige manier van schrijven, het leest als een trein. Woensdag 17 Februari 2016 om 12:05
 • Lieven G. Lieven G. Je moet dan eens meer doen @kiki, en dan plaatsen we dat eens in de kijker op de site;) Donderdag 18 Februari 2016 om 15:58
 • Kiki B. Kiki B. Haha, heb jaren artikelen geschreven over tuinen. Kan hooguit zoeken of ik nog wat van die artikelen heb. Donderdag 18 Februari 2016 om 16:06
 • Bianca .. Bianca .. Goed artikel, leuk om te lezen. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw idee over tuinrenovatie. Wat te doen als je naar een huis met bestaande tuin -niet naar jouw smaak- verhuisd? Donderdag 18 Februari 2016 om 21:31
 • Roos T. Roos T. Heel leuke artikel Kiki.Super gedaan. Donderdag 18 Februari 2016 om 21:40
 • Kiki B. Kiki B. Mijn ervaring met veel van deze tuinen en nieuwe eigenaren is toch om eerst eens een jaar rustig af te wachten. Te inventariseren wat er zoal groeit, keuzes maken van wat je wel of niet mooi vindt.
  Misschien onder begeleiding beperkt snoeien en vooral niet rucksichloss rooien. Wat helaas al te vaak gebeurd.

  Gedurende dat jaar ontdek je beter welke lijnen in de tuin, want dat is de basis van een goed ontwerp, wel of niet bruikbaar zijn. Je krijgt meer feeling met de tuin en meer inzicht in alle mogelijkheden. Soms zijn oude goede lijnen wel aanwezig maar niet meer zichtbaar.

  Ik adviseer mijn clientèle om gedurende dat jaar vooral veel tijdschriften/boeken te lezen, zodat ze duidelijk kunnen aangeven wat ze wel of niet mooi vinden. Zelf leren om hun eigen smaak ook daadwerkelijk te vertalen.

  In het meest ongunstige geval zal de hele tuin op de schop moeten. Maar vaak zijn vele planten goed bruikbaar in een nieuw ontwerp. Dat scheelt dan al weer heel veel.

  Wanneer je zelf geen ervaring hebt met tuinieren of met basislijnen is het echt wijs om aan een goede ontwerper advies te vragen. Een tuin staat of valt met een harmonieuze indeling en de juiste grondbewerking. In samenhang met de bewoners en het huis.
  Donderdag 18 Februari 2016 om 22:00
 • Bianca .. Bianca .. Daar word ik blij van, zo'n advies!

  Ik vind het zo'n zonde als een bestaande tuin met de grond gelijk wordt gemaakt. Al die mooie volwassen planten die weggegooid worden en dan van die babyplanten die er voor in de plaats komen. Dan duurt het weer jaren voordat het een volwassen tuin is.
  Vrijdag 19 Februari 2016 om 21:10
 • Kiki B. Kiki B. Dan ben ik blij dat je blij met dit advies bent:-) Dit is zoals ik werk mijn mijn clientèle. Vrijdag 19 Februari 2016 om 21:24
 • Bianca .. Bianca .. Deden alle tuinarchitect en hoveniers dat maar! Vrijdag 19 Februari 2016 om 22:27
 • Kiki B. Kiki B. Tja, verschil moet er zijn toch? Vrijdag 19 Februari 2016 om 22:41
 • Joke G. Joke G. Hallo Kiki, ook ik lees je artikelen graag. Jaren geleden had ik ook een nieuwbouwtuin (zandgrond). We hebben toen de tuin ca 1 meter om laten spitten. Het eerste jaar hadden we inderdaad ook geen bodemleven, ook de slakken lieten het afweten. Mijn hosta's zijn nog nooit zo mooi geweest... Na een jaar of twee was er echter al weer volop bodemleven te bespeuren en de planten groeiden als kool. Het enige wat ik heb gedaan is compost en koemest toevoegen... maar ik kan me voorstellen als je op klei tuiniert het een heel ander verhaal is... Zaterdag 20 Februari 2016 om 11:24
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Joke, het was ooit klei hier, had ik dat maar . Dat heeft plaats gemaakt voor bouwgrond van onbestemde aard. Maar compleet dichtgereden. In deze tuin kan nu geen shovel meer achterom. Dus moest het op een andere manier. Zaterdag 20 Februari 2016 om 12:48
 • Roos T. Roos T. Leuk artikel Kiki.Met plezier gelezen. Woensdag 24 Februari 2016 om 10:45
 • Kiki B. Kiki B. Dank je Roos Woensdag 24 Februari 2016 om 20:15