Het wormenfeest kan beginnen!
De nieuwbouwtuin , te danken aan het nieuwbouwhuis, blijft een ware uitdaging.
Zoals ik al eerder schreef is de grond door alle machinerieën compleet ingeklonken, leeft er niet eens meer een dooie pier. Dus gaan we de strijd aan om er nieuw bodemleven in aan te brengen! Met als bijkomend voordeel wat meer drainage. Want na een flinke regenbui had ik er een zwembad bij...
Hello Fresh, Hello levende pier!
Wel, even googlen om de juiste wormen te zoeken. Dat blijken de Canadian Nightcrawlers te zijn. Oftewel Canadese bospieren. In goed Hollands gezegd is dit niets anders dan een diepgravende regenwurm. Okay, hij graaft wel 3 meter diep en dat is niets niks hoor. Precies wat ik zoek dus.
Zeldzaam zou je denken , maar na even verder zoeken blijken deze wormen ooit vanuit Holland naar Canada geïmporteerd te zijn, haha.
Goed, dus even terug importeren zou je denken. Maar de heren handelaren zijn daar niet echt flexibel in. Nee, daar moet flink voor betaald worden, want ook al heb je een tuinbedrijf dan nog kan je niet inkopen via de groothandel. Hun eigen dealer rekent maar liefst 3 x de prijs die andere tussenhandelaren rekenen. Laat ik je die kiloprijs maar besparen. Je kan er ongeveer een 3 x een flinke biefstuk van eten. Ossenhaas wel te verstaan.
Wormen zijn dus big business, gat in de markt!
Het mooiste is om een mix van wormen uit te zetten, dus niet alleen de diepgravers, maar ook de wormen die de bovenste 50 cm omzetten.
Het was even wat uitzoeken, maar uiteindelijk had ik een gezellige wormfamilie op een rijtje. Diepgravers (dauwwormen), Dendrobaena’s en grote mixwormen. Vijf kilo in totaal. Geen idee wat mij te wachten stond, hoeveel wurms zitten er in 5 kilo?
Gelukkig vond ik een goede handelaar en de wormen waren na 1 dag binnen. Nogal iets eerder dan de geplande 4 dagen. Dat was toch wel even schrikken, want ik moest eerst nog het keiharde gras prikken en brekerzand, bloedmeel en compost strooien. Dat werd even hard aanpoten. En daarna met de losse handjes 5 kilo wurmen uitzetten. Zo ongeveer omgerekend 30 gram wormen per m2. Wat was ik blij dat mijn tuin niet meer zo groot was, pffff.
Want bij het openen van de zakken was het toch even slikken hoor. Ben wel wat wurms gewend, maar dit krioelde nog net niet in mijn mouwen….
Keurig overal hoopjes wormen uit gezet. Freezing cold, zowel wurms als ik waren lichtlijk verstijfd. Daarna kon ik voor een paar uur als vogelverschrikker dienst doen. De kraaien vlogen om mij heen, want tja, zij vonden dit wel haast nog leuker dan ik. Om over de reigerkolonie nog maar niet te spreken. Het ergste was dat de wurms, omdat ze ook bevangen waren door de koude, welhaast niet de grond in waren te kijken. Je begrijpt het al, zo ongeveer 3 uur lang deed ik dienst als groundwatcher ( nee, niet die verleidelijke rode bikini van de baywatcher) . Zouden ze nu wel of niet eindelijk eens de grond inkruipen? Maximaal 4 uur was mij verteld, dan zouden ze toch echt de grond in zijn?
Wormen zijn malle beesten, je zet ze uit in de border en in het gras maar in no time glurken/sluipen ze over je terrastegels. En wat als al die hordes kraaien hier zo op af vliegen? Ten einde raad zette ik iedere loslopende wurm weer terug in de border en plaatste ik over ieder hoopje wormen een grote plantpot. Om die even daarna weer te verwijderen, want het stimuleerde de wormen toch niet om in de grond te kruipen, ze kropen liever omhoog in de pot. Dat schiet dus ook niet op.
Goddank, 17.00 uur klaar. Voor mij en voor de wurms. Laatste inspectie en ter mijner gemoedsrust schoof ik een laatste hoopje compost over de nog crawlende wurms.
Wat eigenlijk helemaal niet mag. Maar tja, dan hoef ik morgen niet voor dag en dauw op te staan om mijn laatste wormen te beschermen tegen de hongerige kraaien. Ik twijfelde even of ik een luchtbuks zou aanschaffen voor de kraaien….
Alle notities
13 reacties
Ga zo door. Woensdag 24 Februari 2016 om 18:50