MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Het wormenfeest kan beginnen!

 Blog  •  Gemaakt op: 19 Feb 2016

De nieuwbouwtuin , te danken aan het nieuwbouwhuis, blijft een ware uitdaging.

Zoals ik al eerder schreef is de grond door alle machinerieën compleet ingeklonken, leeft er niet eens meer een dooie pier. Dus gaan we de strijd aan om er nieuw bodemleven in aan te brengen!  Met als bijkomend voordeel wat meer drainage. Want na een flinke regenbui had ik er een zwembad bij...

Hello Fresh, Hello levende pier!

Wel, even googlen om de juiste wormen te zoeken.  Dat blijken de Canadian Nightcrawlers te zijn. Oftewel Canadese bospieren. In goed Hollands gezegd is dit niets anders dan een diepgravende regenwurm.  Okay, hij graaft wel 3 meter diep en dat is niets niks hoor. Precies wat ik zoek dus.

Zeldzaam zou je denken , maar na even verder zoeken blijken deze wormen ooit vanuit Holland naar Canada geïmporteerd te zijn, haha.

Goed, dus even terug importeren zou je denken.  Maar de heren handelaren zijn daar niet echt flexibel in.  Nee, daar moet flink voor betaald worden, want ook al heb je een tuinbedrijf dan nog kan je niet inkopen via de groothandel. Hun eigen dealer rekent maar liefst 3 x de prijs die andere tussenhandelaren rekenen. Laat ik je die kiloprijs maar besparen. Je kan er ongeveer een 3 x een flinke biefstuk van eten. Ossenhaas wel te verstaan.

Wormen zijn dus big business, gat in de markt!

Het mooiste is om een mix van wormen uit te zetten, dus niet alleen de diepgravers, maar ook de wormen die de bovenste 50 cm omzetten. 

Het was even wat uitzoeken,  maar uiteindelijk  had ik een gezellige wormfamilie op een rijtje. Diepgravers (dauwwormen),  Dendrobaena’s  en grote mixwormen. Vijf kilo in totaal.  Geen idee wat mij te wachten stond, hoeveel wurms zitten er in 5 kilo?

Gelukkig vond ik een goede handelaar en de wormen waren na 1 dag binnen. Nogal iets eerder dan de geplande 4 dagen. Dat was toch wel even schrikken, want ik moest eerst nog het keiharde gras prikken en brekerzand, bloedmeel en compost strooien. Dat werd even hard aanpoten.  En daarna met de losse handjes 5 kilo wurmen uitzetten.  Zo ongeveer omgerekend 30 gram wormen per m2. Wat was ik blij dat mijn tuin niet meer zo groot was, pffff.

Want bij het openen van de zakken was het toch even slikken hoor. Ben wel wat wurms gewend, maar dit krioelde nog net niet in mijn mouwen….

Keurig overal hoopjes wormen uit gezet. Freezing cold,  zowel wurms als ik waren lichtlijk verstijfd. Daarna kon ik voor een paar uur als vogelverschrikker dienst doen. De kraaien vlogen om mij heen, want tja, zij vonden dit wel haast nog leuker dan ik. Om over de reigerkolonie nog maar niet te spreken. Het ergste was dat de wurms, omdat ze ook bevangen waren door de koude, welhaast niet de grond in waren te kijken.  Je begrijpt het al, zo ongeveer 3 uur lang deed ik dienst als groundwatcher ( nee, niet die verleidelijke rode bikini van de baywatcher) . Zouden ze nu wel of niet eindelijk eens de grond inkruipen? Maximaal 4 uur was mij verteld, dan zouden ze toch echt de grond in zijn?

Wormen zijn malle beesten, je zet ze uit in de border en in het gras maar in no time glurken/sluipen ze over je terrastegels. En wat als al die hordes kraaien hier zo op af vliegen? Ten einde raad zette ik iedere loslopende wurm weer terug in de border  en plaatste ik over ieder hoopje wormen een grote plantpot. Om die even daarna weer te verwijderen, want het stimuleerde de wormen toch niet om in de grond te kruipen, ze kropen liever omhoog in de pot. Dat schiet dus ook niet op. 

Goddank, 17.00 uur klaar. Voor mij en voor de wurms. Laatste inspectie en ter mijner gemoedsrust schoof ik een laatste hoopje compost over de nog crawlende wurms.

Wat eigenlijk helemaal niet mag. Maar tja, dan hoef ik morgen niet voor dag en dauw op te staan om mijn laatste wormen te beschermen tegen de hongerige kraaien. Ik twijfelde even of ik een luchtbuks zou aanschaffen voor de kraaien….

 

Alle notities

13 reacties

 • Renilde Renilde Leuk geschreven Kiki! Laat die artikels van jou maar komen.....
  Vrijdag 19 Februari 2016 om 23:52
 • Hahaha...prachtig begin van jouw wurmenavontuur, Kiki!! Ben benieuwd naar de volgende afleveringen, waarin de resultaten worden beschreven. :-))
  Zaterdag 20 Februari 2016 om 00:03
 • Franca v. Franca v. Ik heb genoten Kiki.
  Zaterdag 20 Februari 2016 om 09:49
 • Barbera v. Barbera v. Ik zie het helemaal voor me, haha. Leuk stuk!
  Zaterdag 20 Februari 2016 om 11:19
 • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Wat een goed idee! Wij zijn heel benieuwd naar de overige avonturen van je Canadese wormen.
  Zaterdag 20 Februari 2016 om 11:19
 • Kiki B. Kiki B. Update dan: de mixwormen die ik op de composthoop uitgezet had waren gisteren eigenlijk het snelste verdwenen. De Canadese nightcrawlers ( de naam allen al) waren de traagsten. Maar ik heb die vandaag niet meer gezien, deep down under, op naar de 3 meter gangen! Vanochtend wilden sommige wormen nog verhuizen van de ene border naar de andere. Over het terras natuurlijk. 'T Gras is nu eenmaal altijd groener bij de buren:-) oftewel even proeven of de grond aan de overkant smakelijker is? Vanmiddag was het eindelijk rust in de tent, een enkele merel hield op het tuinhek de grond in de gaten. En ik de merel. Ondanks alle regen geen wurm meer te zien. Goed zo, wurmpies, doen jullie je werk maar: graaf!!!
  Zaterdag 20 Februari 2016 om 18:36
 • Bianca .. Bianca .. Het kwartje is gevallen; nu snap ik waarom jou vorige blog specifiek over nieuwbouwtuinen gaat. Je zit er helemaal in. Spannend, ik ben benieuwd hoe het je wormen bevalt in hun nieuwe thuis.
  Zondag 21 Februari 2016 om 12:11
 • Bladder B. Bladder B. Mooi verhaal. Probeer zelf ook zoveel mogelijk wurmen in mijn "nieuwbouwhuistuin" te krijgen en herken veel in deze blog.
  Ga zo door.
  Woensdag 24 Februari 2016 om 18:50
 • Kiki B. Kiki B. Dank je Bladder, ik schreef het wellicht voor jou :-)
  Woensdag 24 Februari 2016 om 20:07
 • Carla V. Carla V. Leuk en leerzaam uiteindelijk een stuk goedkoper dan een machine in huren om diep te steken .
  Dinsdag 8 Maart 2016 om 17:25
 • Anne P. Anne P. Graag had ik vernomen waar ik terechtkan voor het aankopen van deze wormen? Ik vind nergens een verkoopadres op internet. We zitten op een nieuwbouwhuistuin en we zijn nog geen enkele worm tegengekomen.
  Vrijdag 9 Juni 2017 om 15:21
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Anne,ik heb ze besteld bij BaitShop
  Vrijdag 9 Juni 2017 om 16:33
 • Ellen A. Ellen A. Leuk artikel!
  Maandag 2 Maart 2020 om 09:56