MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

recept om zelf perenlikeur te maken

 Recept  •  Gemaakt op: 01 Apr 2016

...en dus zat het keukenGezin om iets voor achten  aan tafel, ieder met een eigen bakje van de toko...

Diezelfde dag, rond een uur of drie: compleet ongeïnspireerd was het Meisje over het avondeten van die dag. Werkelijk geen enkel idee ontsproot in haar brein. Ze probeerde nog een beetje medewerking uit haar gezinsleden te persen, maar tevergeefs. Verder dan 'verzin maar iets' of 'maakt me niet uit' kwamen die ook niet. Lekker behulpzaam hoor. Echt. Ter verdediging van één van de keukenTelgen moet ze wel aanvoeren die niets gevraagd te hebben. Omdat het antwoord bekend was voordat de vraag gesteld zou zijn: patat, pizza of een andere vorm van junkfood.

In de hoop dat de winkel haar inspiratie zou geven wandelde ze met haar boodschappentasje er naar toe. Ze ontdekte dat er pakketjes eetbare bloemen verkocht werden. Leuk! Maar niet direct iets om nu een hele warme maaltijd omheen te fabriceren. Dan maar even Google er op loslaten voor leuke recepten. Handig zo'n smartphone niet? Ah, een ovenschotel, ja, daar was het weer wel naar. Met lekker veel groentes en een rösti-korst. Dat had het Meisje nog nooit gemaakt dus voilà, aardappels, ui, groen: allemaal in haar mandje.

Later die dag, vijf uur: terwijl de keukeKinders braaf aan hun huiswerk zaten, was het Meisje bezig met de voorbereidingen voor de ovenschotel. Groentes werden gewokt, gehakt geruld en gekruid en de aardappels geraspt. Klein halfuurtje werk. Ze zette de oven vast aan en nu was het wachten op de thuiskomst van de Heer des Huizes. De schotel hoefde dan alleen nog maar een half uurtje in de oven en de laatste minuten onder de grill, voor een mooi korstje. Easypeasy.

Half zes: schotel gaat in de oven. Zes uur: even kijken of de aardappels al gaar zijn. Nee, nog even wachten. Half zeven: wat gek, die aardappels zien er niet heel erg rösti-achtig uit. Nog even wachten dan. Kwart voor zeven: hmm, de aardappels zijn niet gaar te krijgen maar verbranden wel een beetje. Nou, nog even afwachten maar. Tien minuten later: het Meisje kiepert de ovenschotel in de kliko en noteert wie er wat van de Toko wilt hebben.

Wat een dag. Gelukkig had het meisje eerder die dag een beter idee: zelf perenlikeur maken. Die lukte wel. Altijd handig om een flesje op de plank te hebben staan. Al was het alleen maar om het verlies van de ovenschotel te boven te komen.

Dit heb je nodig:

weckpot van 1,5 liter - 750 ml vodka - 1,5 kilo rijpe peren - 1 kaneelstokje - 1 vanillepeul - 200 gram suiker

Schil de peren, ontpit ze en snij in stukjes. Eventueel beurse plekken wegsnijden. Doe ze in de weckpot samen met het kaneelstokje en de vanillepeul die je hebt ingesneden in de lengte, en de suiker. Giet de vodka erbij. Sluit de weckpot af, schudt even goed en zet dan voor minimaal 4 weken op een donkere plek weg. Schudt af en toe zodat de suiker oplost. Na 1 maand zeef je de likeur. Het kan zijn dat deze een beetje troebel is van de peer. Vind je dat niet zo mooi dan kun je likeur filteren door de vloeistof door een zeef bekleed met een schone theedoek te gieten boven een pan. Dit duurt wel even. Giet de drank weer in een schone pot en zet nog eens minimaal 2 weken weg. Daarna kun je de likeur drinken. Proef de likeur eerst even. Vind je 'm te sterk? Giet er dan een beetje koud water bij. Nog niet zoet genoeg? Maak een beetje suikerwater en giet dat, naar smaak en afgekoeld, erbij. Verdeel over mooie en schone flesjes. Proost!

 

Alle recepten

1 reactie

  • Barbera v. Barbera v. Klinkt lekker! Dat is er een om binnenkort uit te proberen want de zelfgemaakte kruidenbitter (recept op verzoek) is op. Momenteel ben ik wel peren-meloen-appelwijn aan het maken. Zaterdag 2 April 2016 om 00:03