MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

zevenblad

 Blog  •  Gemaakt op: 26 Apr 2016

Help! Waar komt al dat onkruid vandaan? En waarom groeit onkuid sneller dan sierplanten? Dat is toch oneerlijk? Het tuinMeisje moet het onder ogen zien. Ze is het zevenblad niet meer de baas.

Het Meisje had vorig jaar een klein knieprobleempje. Dat kleine probleempje groeide in een paar maanden uit tot een onoverzichtelijk en groot probleem. Niet handig voor een tuinMeisje. Een beetje bukken ging nog wel. De planten die in bakken stonden werden goed verzorgd want ze moest toch ergens aan frunniken met haar groene vingers. Maar op de grond knielen, een beetje in de aarde wroeten of onkruid wieden, dat was er niet bij. Balen! Die krukken zaten in de weg. Een heel tuinseizoen naar de gallemiezen. Het zevenblad heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en tiert inmiddels welig.

Nu heet zevenblad niet voor niets tuinmansverdriet. Of in dit geval tuinMeisjesverdriet. Het is onkruid dat je nooit volledig uit je tuin kunt verwijderen. Hoe goed je ook je best doet. Wees dus op je hoede als je een stekje krijgt aangeboden. Ziet je gift er uit als op de foto en tel je zeven blaadjes aan het onderste blad? Zo snel mogelijk in de vuilnisemmer. Tenzij je van een groene tuin houdt natuurlijk. Slechts gevuld met zevenblad. Dat kan. Het is namelijk helemaal geen lelijke plant. In het voorjaar steekt deze kleine kolonisator met fris groen blad zijn kopjes boven de aarde. In juni en juli bloeit hij met prachtige witte schermen. Net fluitenkruid. Heel schattig.

Het probleem zit echter onder de grond. Daar heeft zevenblad kruipende uitlopers. En die woekeren. Deze uitlopers vormen binnen de kortste keren een uitgebreid wortelstelsel dat je hele tuin annexeert. Probeer het er niet uit te trekken want dan reageert zevenblad met dubbele kracht. Voorzichtig spitten met een vork? Zinloos. De wortels breken gemakkelijk af waardoor het je nooit lukt om deze helemaal te verwijderen. Een ieniemienie klein stukje wortel is al genoeg voor het begin van een nieuw kolonisatietraject. Uiteraard kun je de hele tuin afgraven, maar daar heb je waarschijnlijk niet zo'n zin in.

Net zomin als het tuinMeisje. Er zit dus nog maar 1 ding op. If you can't beat it, join it. Het Meisje gaat zevenblad eten. En drinken. En nog meer eten. Zevenblad is namelijk heel gezond. Het zit vol vitamine C en een aantal belangrijke mineralen. Zo slaat het Meisje twee vliegen in 1 klap. Het blad is te bereiden als spinazie dus ze gaat het als groente eten of als stamppot. Ze gooit het door de salade en maakt er een frittata van.

Daartoe knipt ze de blaadjes net boven de aarde af. Iedere keer opnieuw. Net zolang totdat het zevenblad het opgeeft. Volgens de theorie raakt de plant uitgeput doordat het elke keer opnieuw blad moet aanmaken. Maar dat duurt lang. Dat geeft niet. Zeker niet zolang het Meisje er intussen iets lekkers voor terug krijgt. Tijd voor een kopje zevenblad thee.

 

Alle berichten

3 reacties

  • Ria S. Ria S. Helaas is Round up inmiddels verboden (In België niet) Zevenblad is bij mij verdwenen door met penseeltje minimale hoeveelheid op blad aan te brengen zodra je zevenblad ontdekt. Hoeft niet op elk blad maar dat merk je wel!
    Vrijdag 29 April 2016 om 14:07
  • Dirk M. Dirk M. Wie konijnen houdt: zij zijn er verzot op !
    Zaterdag 30 April 2016 om 11:29
  • Ferry H. Ferry H. Mijn kippen wieden en eten het met groot enthousiasme, verder heb ik gehoord dat zevenblad niet van kalk houdt
    Dinsdag 3 Mei 2016 om 08:49