Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

raapsteeltjes soufflé

 Recept  •  Gemaakt op: 18 Mei 2016

'Binnenkort komt er sla van de tuin. En raapsteeltjes. Kun je daar wat mee?' Dat zei het tuinMeisje tegen het keukenMeisje. Die laatste was de sla al helemaal vergeten, terwijl sla van eigen tuin zoveel lekkerder is dan die uit de supermarkt. Stevig blad en zelfs bij sla, meer smaak.  Wel goed de blaadjes wassen, in zout water,  want wij zijn niet de enigen die van sla houden. Zo zegt het keukenMeisje het netjes niet?

Maar goed, de focus van het keukenMeisje lag dus geheel bij de raapsteeltjes. Wat had ze die al lang niet gegeten! Vroeger maakte ze er wel eens een zomer-stamppotje mee, op dezelfde manier als de rauwe andijvie stampot. Maar daar had ze nu geen zin in. Een soepje misschien? Met wat extra andere frisse groentes zoals jonge tuinboontjes en doperwtjes. Lekker denkt het Meisje. Of als een salade of beter nog, door de pasta met een vers pepertje en wat knoflook.. Ach, wat een ongekende mogelijkheden biedt zo'n bosje groen. De raapsteeltjes werkten kennelijk op haar inspiratie. En dat terwijl het Meisje doorgaans ongeïnspireerd zucht: 'wat zullen we eten?'. Waar overigens steevast een mompelend, binnendsmonds en onverstaanbaar antwoord op komt wat door moet gaan voor 'maakt me niet uit schat, zeg jij het maar'.

Deze keer besloot het Meisje om raapsteeltjes soufflé te maken. Niet dat ze ooit eerder een soufflé gemaakt had maar goed. Het was wel weer eens iets anders dan anders toch? Ze bedacht dit recept en warempel, het is erg lekker geworden. Laat je vooral niet afschrikken door het woord 'soufflé', want ook als 'ie inzakt is de smaak nog prima. Bovendien is het niet ingewikkeld of tijdrovend want daar houdt het meisje eigenlijk niet van. Deze soufflé kan iedereen maken, alleen garandeert het Meisje niet dat 'ie niet inzakt. Het Meisje heeft door de raapsteeltjes van het tuinMeisje genoten van een creatief dagje in de keuken. Ze kan niet wachten waar haar vriendinnetje volgende week mee komt aanzetten...

Dit heb je nodig voor 6 éénpersoons souffleetjes:

200 gram raapsteeltjes - 50 gram bio roomboter - 50 gram bloem - 300 ml biologische (half)volle melk - 4 eidooiers - 4 eiwitten - 100 gram geraspte parmezaan - nootmuskaat, peper, zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif de vormpjes dun met bloem. Hak de raapstelen fijn in de keukenmachine, met steeltjes en al, maar niet tot moes! Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Meng met de bloem en giet in gedeeltes de melk erbij . Blijf roeren met de garde totdat je een dikke saus hebt zonder klontjes. Haal van het vuur en roer één voor één de eidooiers erdoorheen. Maak op smaak met een snufje zout en flink wat vers gemalen peper en nootmuskaat. Roer de parmezaan en de raapstelen erdoorheen.

Sla dan in een vetvrije kom de eiwitten helemaal stijf. Vouw eerst een beetje van het stijve eiwit door het andere mengsel en daarna de rest. Zorg dat de lucht erin blijft! Verdeel over de bakjes en zet in het midden van de oven. Bak de soufflés 25 minuten. Doe de ovendeur niet open anders storten ze geheid in!

Serveer met een lekkere groene salade en wat versgebakken brood..

 

Alle recepten

Reageer