Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

"Botanische revolutie: De plantenleer van Charles Darwin"

 Notitie  •  Gemaakt op: 25 Mei 2016

"Botanische revolutie: De plantenleer van Charles Darwin"

Charles Darwin is één van ’s werelds beroemdste natuurvorsers. Hij wordt vooral geassocieerd met de Galapa­goseilanden, de Darwinvinken en de publicatie van On the Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Maar slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. In Botanische revolutie laat Norbert Peeters de lezer kennismaken met Darwins plantkundige inzichten en ontdek­kingen. Hij plaatst ze in een evolutionaire context en laat zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten.

Na de publicatie van de Origin wijdt Darwin diverse boeken en tientallen artikelen aan planten. Hierin ontwaart hij als eerste de eigenlijke betekenis van orchideeën, de macabere aard van vleesetende planten en de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten. Samen met zijn zoon Francis ontdekt hij dat planten zintuiglijke organismen zijn. Jonge scheuten en bladeren nemen licht waar en reageren hierop. Wortels navigeren door het ondergrondse doordat zij als kompasnaalden de richting van de zwaartekracht waarnemen. Darwins botanische werk brengt een ware revolutie teweeg in onze kijk op planten.

In Botanische revolutie maak je kennis met Darwins plantenleer. Norbert Peeters geeft een bijzondere bloemlezing van de botanische inzichten en ontdekkingen uit het oeuvre van de beroemde Britse bioloog. Ook laat hij zien hoe Darwins botanische bevindingen tot op de dag van vandaag hun sporen nalaten in onze plantenbiologie.

Botanische revolutie - De plantenleer van Charles Darwin

Auteur:             N.G.J. Peeters
Uitgever:          KNNV Uitgeverij
Uitvoering:       336 pag., 15 x 23 cm, paperback
ISBN:               9789050115780
Adviesprijs:      € 24,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

 

Alle notities

Reageer