Rabarberconfituur met ’n vleugje Roomse kervel (halfzoet)
Rabarberconfituur met ’n vleugje Roomse kervel halfzoet
24 mei 2016
Nodig:
1 kg rode rabarber
2 volle eetlepels fijn gehakt blad van Roomse kervel
kleine onrijpe groene zaden plus bloemetjes van Roomse kervel
500 g Geleisuiker Speciaal van Van Gilse
Bereiding:
|Was glazen potjes met schroefdekseltjes uit in heet sodawater en spoel ze 2x na met schoon heet water. Bewaar ze tot het vullen in een oven van 120 ° C. Na 30 minuten in de oven zijn ze steriel. Kook de dekseltjes 5 minuten in water met een scheutje azijn. Bewaar ze in heet water buiten de oven.
Was de rabarberstelen, snijd een stukje van de onderkant eraf en snijd de rabarber in stukjes van 1-2 cm.
Knip de onrijpe zaden en de bloemetjes van de Roomse kervel en bewaar ze.
Knip de blaadjes van de Roomse kervel met zo weinig mogelijk stengels los, was ze en zwier ze droog. Knip het blad in kleine stukjes. Twee volle eetlepels gaan in de confituur, de rest wordt ingevroren voor later gebruik.
De stengels worden niet gebruikt.
Meng de rabarber met onrijpe zaden en de bloemetjes van de Roomse kervel en met de Geleisuiker Speciaal in een hoge pan. Laat het mengsel even staan zodat het sap uit de rabarber trekt.
Indien de rabarber bevroren is, op dit punt het gehele mengsel enkele uren laten staan totdat alles is ontdooid. Af en toe roeren.
Breng het mengsel al roerend aan de kook.
Als het borrelen ook door roeren niet meer stopt gaat de kooktijd in;
laat 3 minuten goed doorkoken.
Roer de fijn geknipte blaadjes door het mengsel en warm nog heel even goed door.
Vul de hete potjes met de hete confituur tot aan de schroefdraad en sluit ze meteen met een schroefdeksel. Zet de potjes enkele minuten op hun kop.
Voldoende voor circa 5 kleine potjes van 200 ml
Houdbaarheid:
Deze confituur is minstens 1 jaar houdbaar. Na opening in koelkast bewaren en binnen enkele weken gebruiken.
Evaluatie:
Smaak is heel verfijnd, lekkere zoet-zuur balans!!
Het fijngehakte blad is zichtbaar, maar niet storend. Wel opletten dat er niet teveel steelstukjes bij zitten, die blijven te hard.
Tips:
- De rabarber laat het sap beter los nadat het eerst bevroren is geweest. Snijd de rabarber eerst in stukjes en vries dan in. Later rustig laten ontdooien, intussen met de groene zaden en de bloemetjes van de Roomse kervel en de geleisuiker mengen en enkele uurtjes laten staan, totdat alles is ontdooid.
- Vries het droge schone blad van de Roomse kervel met zo weinig mogelijk stengel in een diepvrieszakje in. Goed alle lucht eruit drukken. In bevroren toestand kan het blad makkelijk worden verpulverd. Het kan dan met een lepel ook goed worden gedoseerd.
- De stengel van Roomse kervel kan met rabarber worden meegekookt en later worden verwijderd. Dit maakt de smaak zachter en verfijnder, maar dat is alleen een optie bij compote. Voor confituur is dit te onhandig en alle stengeldeeltjes zijn te hard om mee te eten, ook de dunste.
Alle notities
2 reacties