MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

aanleg plantvak

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Jul 2016

Wij willen een plantvak aanleggen waar verschillende soorten vaste planten in komen. Wat moeten we toevoegen aan de grond alvorens te beginnen planten? Momenteel komen er planten die we vooral gekregen hebben, zoals aster, hibiscus, sedum, vinca major...

 

Alle notities

1 reactie

 • Maarten W. Maarten W. Dag Wendy,

  In eerste plaats, maar daar had je zelf ook op kunnen komen, is compost.
  Gezien het moeilijk is om later compost in de grond te werken, kan je best je even laten gaan :)
  Als je grond echt heel zanderig is, kan je eventueel en beetje betoniet er door mengen.
  Dit is klei en gaat er voor zorgen dat je beter water en voedingsstoffen kan bijhouden.
  Niet te veel en goed doormengen want anders krijg je een plakkerige grond.

  Ik zou ook een zak Biovin gaan kopen, die is een goede bodemverbeteraar met iets meer biologisch meststoffen als compost maar bevat daarnaast ook belangrijke mineralen en 2 groeihormonen voor de planten.
  (http://www.phc.eu/nl/phc, maar ook te vinden op verschillende webshops en bij INTERGROW NV in Belgiƫ, www.intergrow.be)

  Zelf meng ik nog biochar door te grond (eenvoudig gezegd houtskool speciaal voor de tuin). Dit verhoogt mogelijkheid van de grond om water en voedingsstoffen op te nemen plus opslag van CO2 (dus goed voor klimaat). Werd gebruikt door indianen in het regenwoud en is oorsprong van benaming terra preta. Je moet het maar eens googlen. Alleen is dit amper te vinden, ik rij van tijd tot tijd naar iemand in Nederland die het zelf maakt. Ik kan je de gegevens geven als je dit echt wil hebben.

  Bij het planten best wortels enten met mycorrhiza schimmels, die gaan een samenwerking aan met je planten en vergroten het bereik van de plant om water en voedingsstoffen op te nemen. In een gezonde bodem zitten deze schimmels al, zelf toevoegen is extra zekerheid of wanneer je niet weet wat er vroeger allemaal gebeurt is met de bodem. Deze schimmels kan je als poeder kopen of reeds gemengd met een meststof op verschillende webshops. PHC (en dus Intergrow) verkoopt het ook.
  Zondag 21 Augustus 2016 om 14:07