Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Onverwacht genoegen

 Blog  •  Gemaakt op: 23 Jul 2016

In december tijdens het rooien van een oude buxushaag, kwam ik een klein, vreemd "dingetje" in de grond tegen; geen bloembol, niet een van de vele stukjes serviesgoed uit vergane tijden. Het was zeker plantaardig en nieuwsgierig geworden naar wat dit zou gaan opleveren, plantte ik er een stokje bij. Volop in de overtuiging in het komende seizoen de plant, want dat zou het zeker gaan worden, te kunnen herkennen en benoemen. Laat in april kwam er een setje bladeren boven de grond; in mei gevolgd door iets wat voor een aar als bloeiwijze kon doorgaan. Vervolgens een tergend langzame ontwikkeling. Eindelijk, vorige week, meldden zich de eerste bloempjes. Mijn hoop, dat ik de plant aan de bloemen zou kunnen herkennen, werd alras de bodem ingeslagen. Ik snapte er niets van en ging gewapend met een paar foto's, maar ten einde raad om hulp naar het NME centrum. Gelukkig, daar werd binnen een minuut vastgesteld wat ik voor bijzonders in mijn tuin had gekweekt: een wespenorchis. Vandaar dat ik, autodidactisch tuinier en gericht op 'gewone tuinplanten' mijn plant niet kon thuisbrengen. Zonder te weten wat ik het plantje aandeed in zijn hoedanigheid van zeldzame en beschermde verschijning, had ik het inmiddels twee keer verplaatst vanwege de aanpassing van de border, waarin het stond. Gelukkig heeft de orchis het overleefd en gaat het haar/ hem  zo goed, zodat er volgend jaar misschien nog een paar bij zullen zijn gekomen?

 

Alle notities

5 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Wat leuk dat je zo'n schoonheid zo maar in je tuin hebt!
  Woensdag 27 Juli 2016 om 11:11
 • Niko D. Niko D. Inderdaad. Jammer, dat ik geen foto kan uploaden. Het is echt een fantastische plant.
  Woensdag 27 Juli 2016 om 12:35
 • Elly M. Elly M. In de heemtuin vlak bij ons huis loop ik ook altijd te speuren naar de wespenorchis die daar ook groeit. Ook ik heb dit jaar het onverwachte genoegen dat er bij ons op de volkstuin ineens een is opgekomen. Ik plaats een foto.
  Woensdag 27 Juli 2016 om 23:10
 • Ivo G. Ivo G. Een plantje om te koesteren!
  Vrijdag 29 Juli 2016 om 10:23
 • Armand G. Armand G. https://encrypted-tbn1.gstatic...
  Eens klikken op deze link misschien lukt het Groetjes, Armand
  Zondag 21 Augustus 2016 om 22:01