MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bolesdoorn snoeien

 Taak  •  Gemaakt op: 14 Aug 2016

Het is een bolesdoorn, Acer platanoides 'Globosum'. Het wordt een boompje van circa 6 meter hoog De kroon wordt, als hij niet gesnoeid wordt, uiteindelijk ongeveer even breed. De bomen worden er vaak niet mooier op wanneer ze gesnoeid worden: de scheuten die daarna ontstaan blijven vaak iel en slap. Het is wat dat betreft ook beslist geen echte 'knot'boom zoals de bolacacia of de bolcatalpa, die jaarlijks gesnoeid moeten worden om hun kroonvorm te houden.
Wanneer er toch gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld om ziek, dood, kruisend en verkeerd groeiend hout te verwijderen, mag dat niet gebeuren tussen januari en eind mei. Het beste wordt dan gesnoeid tussen juli en half december. Als de bolesdoorn echt te groot wordt voor hun standplaats kan hij eventueel om de 3 of 5 jaar (of nog minder vaak) geknot worden.
De bolesdoorn is op een onderstam geënt. De enttakken beginnen pas bovenaan de stam. Bij het knotten worden de enttakken tot 10 of 15 cm vanaf de entplaats teruggesnoeid, zodat op de enttak enkele knoppen overblijven die opnieuw uit kunnen lopen.

(bron: Appeltern)

Ik doe het in het voorjaar, anders als je nu kort snoeit kan het invriezen en da's niet best.Tevens met de nattigheid is de kans op schimmel vorming groter. Mijn buren hebben het vorige week door een tuinder laten snoeien, snap er niks van dat die dat weer gedaan hebben. Vorig jaar al 1 gedaan en die heeft het nagenoeg niet goed overleefd en nu weer. Ik soei mijn catalpa ook in het voorjaar zo rond maart april. Ik kijk gewoon of het als een tijdje vorstvrij is geweest. De sappen stromen dan ook nog niet zo hard als je dikke takken rigoureus wil snoeien of verwijderen geeft dat ook niet een probleem.

---

Het beste kan je de bol-esdoorn in het vroege voorjaar snoeien. Dat voorkomt te sterke invriezing bij zware vorst. In het begin krijg je dan die leuke bolvorm maar die groeit snel uit bij dit type boom. Het beste is dan om de bol bij te houden. Dus in het seizoen ongeveer drie keer bijsnoeien. Dus niet elke keer helemaal terugsnoeien behoudens de krachtig uitgroeiende takken.

 

Alle notities

Reageer