Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Buxus

 Notitie  •  Gemaakt op: 17 Aug 2016

Op ongeveer één week tijd, zijn plotseling al mijn buxusplanten roestkleurig aan het worden. Ik heb dit verleden jaar ook gehad, maar enkel op een paar buxussen. Ik hoor van vrienden dat zij hetzelfde voor hebben en ik hoor ook dat bvb in Engeland en in Frankrijk, in sommige grote parken, al de buxushaagjes vervangen worden door Ilex crenata of Lonicera nitida.

Bij mij zijn het geen rupsen, maar ik denk wel aan een cryptogamische ziekte want ik zie geen beestjes.

Ik vertik het om chemische middelen te gebruiken. Deze vergiftigen alles en zijn slechts een tijdje werkzaam en dan mag men terug spuiten. Ik tuinier volledig ecologisch.

Is er iemand die toevallig een ecologisch middel kent ? Indien er geen oplossing is, zal ik al mijn buxusplanten wegdoen ondanks het feit dat ik er grote heb die meer dan 15 jaar oud zijn.

 

Alle notities

7 reacties

 • Lieven G. Lieven G. Zelfde probleem hier ... zie http://www.mijntuin.org/activi...
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 08:42
 • Frank B. Frank B. Hier in Zeist ook, al heb ik het (nog) maar bij één van mijn buxussen
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 09:28
 • Barbara K. Barbara K. jammer genoeg in friesland ook
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 12:02
 • Ronny V. Ronny V. Rupsen van de buxusmot? Heb er bij mij al tientallen met handschoenen aan doodgenepen.Er zijn wel leuker bezigheden :-)
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 16:14
 • Christiane R. Christiane R. Het zijn geen rupsen, het is een cryptogamische ziekte. Het is nog verergerd sinds ik deze notitie schreef, nu zijn al mijn buxusplanten bijna helemaal roestkleurig.
  Ik geef het op, de ziekte vordert te snel. Het is te laat of te omslachtig om dit te bestrijden. Ik ga ze allemaal wegdoen en stilaan vervangen door Ilex crenata.
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 16:22
 • Roos T. Roos T. Goed idee,Dit is een verloren zaak,Heel jammer nantuurlijk.
  Vrijdag 19 Augustus 2016 om 19:43
 • Maarten W. Maarten W. Heb het zelf nog niet geprobeerd, maar in een boek over bomen was er een kort stukje over de Neemboom uit Indië. De olie van de noten zou verschillende nuttige eigenschappen hebben en zou een natuurlijk insecticide en fungicide zijn. Volgens verschillende webpagina's is dat effectief zo. Je kon het op Bol kopen maar is nu tijdelijk niet beschikbaar. Heb het nu ergens anders besteld om eens te testen.

  Op Gardeners World was er ook een klein item over buxus schimmel. Monty Don zijn buxus had er ook last van en heeft zijn haag in hoogte moeten halveren en dan wekelijks begoten met vloeibare zeewier extract. De plant zou dan nieuwe scheuten krijgen en die zouden gezond moeten zijn. Je plant gaat er dan wel een tijd niet mooi uit zien omdat hij terug moet groeien. (Jaargang 49, aflevering 18, je kan het misschien nog terugvinden om youtube of BBC website)

  Eventueel kan je ook schimmels met schimmels (en bacteriën) bestrijden. Je kan ze regelmatig besproeien met EM-1 of EM-5 (Effectieve Micro-organismen). Je gaat ze dan niet bestrijden maar onderlinge concurrentie vergroten. En regelmatig EM gebruiken maakt planten ook sterker omdat ze bodem verbeteren en verschillende nuttige voedingsstoffen beschikbaar stellen voor de planten.
  Zondag 21 Augustus 2016 om 12:32