Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

UIEN : zaden zelf kweken

 Blog  •  Gemaakt op: 01 Sep 2016

Ik kweek al jaren zaaiajuin van eigen zaadwinning, ras 'Rijnsburger'.
Dat doe ik om de twee jaar. Tijdens het oogsten hou ik al een tiental mooie, gezonde, stevige grote exemplaren apart.
De bedoeling is in het voorjaar van de beste exemplaren (4 à 5) die nog stevig aanvoelen en nog niet doorschieten uit te planten voor zaadwinning. Op de manier geselecteerd zorg je voor uien met een nog langere bewaartijd.
Ik plant die in een apart hoekje. Als ze na een tijdje beginnen door te schieten een paar stokken in de grond steken om de stengels te steunen. Anders zouden ze bij guur en winderig weer omverwaaien en dat is niet de bedoeling.
Als de zaadbollen uitgebloemd zijn en de zaden zich gaan ontwikkelen hang je best een stukje gaas rond de bol dat onderaan vastmaakt is met een koordje, elastiekje of iets dergeljks.
Dit omdat eens de zaden rijp zijn (als de omhulsels verdrogen) op de grond vallen en ook om eventuele insecten te weren.
De stelen afknippen en omgekeerd met de bol in een papieren zak omhoog hangen. Na een tijdje de zaden verzamelen en in een enveloppe bewaren.
Zeker het proberen waard.

 

Alle notities

1 reactie

  • Hetty K. Hetty K. Wat een goed idee...ga ik proberen.
    Vrijdag 2 September 2016 om 09:53