MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

chocolade cosmea

 Blog  •  Gemaakt op: 19 Sep 2016

Een klein stukje chocolade. Lekker bij de koffie. Haar favoriete detective op tv. Daar mag ze best een beetje van genieten. Dat kan helemaal geen kwaad. Nog een klein stukje. Het is zo spannend. Nog een klein stukje dan. Oei dat was best een grote brok. Waarom verdelen ze die reep toch ook niet in gelijkmatige hoeveelheden? Tja, nu is er nog een heel klein stukje over. Dan kan het Meisje de reep net zo goed op maken. Intens tevreden volgt het Meisje de rest van de detective.

Blije meisjes en chocola. Een hechtere twee-eenheid valt bijna niet te verzinnen. Meisjes eten chocola als ze ongelukkig zijn, als ze menstrueren, als ze in de pubertijd of in de overgang zitten. Bij dood, verdriet of scheiding. Altijd is er chocolade. Van dat eten van chocolade worden wij meisjes blijkbaar gelukkig. Althans, in ieder geval tijdelijk minder ongelukkig. Is dat geen onzin? Praten we onszelf dat niet aan om het schuldgevoel de kop in te drukken? Nee. Het is echt zo.

In chocolade zitten stoffen die effect hebben op de hersenen. Neurotransmitters. Na de inname van chocolade maken je hersenen endorfine en serotonine aan. Dezelfde stoffen die ze ook aanmaken als je gelukkig bent. Of verliefd. Daarnaast zorgt de cafeïne dat de werking van de hersenen versnelt en je alerter maakt. Kortom chocolade is de ideale begeleiding van een spannende detective serie. Weg met dat schuldgevoel. Kom maar op met die reep.

Je hebt het al begrepen. Het tuinMeisje is gek op chocolade. Vooral pure chocolade. Omdat cacao te lastig is om te kweken in Nederland, is ze dan ook overgestapt naar een alternatief. Chocolade cosmea ofwel cosmos atrosanguineus. Het donkere broertje van de witte cosmea. Ze heeft de plant uit zaad opgekweekt.

Zaaien kan het beste ter plaatse. Zaadjes uitstrooien en een klein laagje potgrond erover heen. Goed aandrukken en vochtig houden. Na een week of 2 verschijnen de eerste blaadjes. Als ze te dicht op elkaar staan moeten ze uitgedund worden tot een onderlinge afstand van zo’n 30 cm.

In ons klimaat is de chocolade cosmea een 1-jarige plant. Maar dan heb je ook een pracht van een plant. Donkergroen fijn verdeeld blad. Prachtige donkerrode, bijna zwarte bloemen met een net zo donker hart. Hier en daar een geel stipje. De bloemen wuiven vanaf augustus op hoge stelen boven het laagblijvende blad.

De chocolade cosmea is tevens een snijbloem. Zolang de bloemen regelmatig worden geknipt, blijft de plant nieuwe knoppen aanmaken. Je hoeft de bloemen niet in een vaas te zetten. Ze zijn eetbaar. Nog beter. Een lichte hint van chocolade in de nasmaak. Heerlijk bij nagerechten of gesuikerd ter verhoging van de feestvreugde. Het Meisje moet elke dag even langs de plant lopen en ruiken. De geur? Niks licht ruikend naar chocolade. Absoluut chocolade! Een plant om verliefd op te worden. Of zouden dit die verdomde neurotransmitters weer zijn?

 

Alle berichten

4 reacties

 • Els L. Els L. Ik zal hem eens proberen,mlijkt me lekker!
  Vrijdag 23 September 2016 om 16:26
 • Jaak D. Jaak D. zou die bloem ...eetbaar zijn ? ;o) zoals in Japan vele bloemen opgegeten worden ... ik heb deze chocolade cosmea op mijn terras EN ik heb ze vorige winter kunnen overwinteren (in mijn tuinhok) !! ... eetbare bloemen , zijn er recepten hiervoor? groeten Jaak
  Dinsdag 4 Oktober 2016 om 11:15
 • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Wat goed dat je de cosmea door de winter hebt kunnen helpen. Zo heb je er nog langer plezier van! Wij serveren de bloemen als eetbare decoratie van de salade of, nog leuker, gesuikerd bij het dessert. Ook vriezen we de kleinste in ijsblokjes in ter decoratie van een mooie winterse cocktail.
  Woensdag 5 Oktober 2016 om 17:54
 • Henrieke K. Henrieke K. Ik heb zelf ook deze Cosmea en deze heeft de zachte winter overleefd en is weer opgekomen. Het is een prachtige plant met elegante bloemen.
  Je kunt deze plant het beste rooien net als de Dahlia knollen. Dat ga ik deze week ook doen wanneer het blad verdort is en het nog niet vriest. Ze kan tegen een paar graden vorst maar daarna is het dan ook echt definitief afgelopen. En dat zou natuurlijk zonde zijn, dus bij mij gaat de Chocolade Cosmea gezellig bij de Dahlia knolletjes in de bak in de schuur overwinteren. Succes! Groetjes Henrieke
  Donderdag 20 Oktober 2016 om 12:35