MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rozenstruiken snoeien

 Taak  •  Gemaakt op: 18 Okt 2016

Rozenstruiken snoeien

vertaald uit http://www.davidaustinroses.co.uk/advice-and-inspiration

De instructies in dit artikel hebben betrekking op de snoei van Engelse struikrozen, evenals andere terugkerend bloeiende struikrozen.

WAAROM snoeien?

Engelse rozen zijn van nature sterk en vormen zonder snoeien hoog opgeschoten struiken. Het belangrijkste doel van het snoeien is om een mooi gevormde, aantrekkelijke struik te creëren, met een goede structuur. Dit proces stimuleert ook frisse nieuwe groei.

WANNEER snoeien?

Wij raden aan te snoeien in de late winter / vroege voorjaar, wanneer de eerste groei begint. Dit is over het algemeen tussen februari en maart.
Het is ok om eerder snoeien, maar het kan moeilijker zijn om de minder gezonde stengels die u zult willen snoeien, te identificeren.

HOE snoeien?

Het proces is afhankelijk van de leeftijd van uw plant.


EERSTE JAAR

In dit stadium zal je roos zijn wortels nog verder vormen om de groei te ondersteunen voor de toekomst, dus is slechts zeer lichte snoei nodig.

Stap 1 - snoei de bloeiende scheuten en alle zeer sterke scheuten die niet in verhouding staan tot de rest van de plant terug, met zo'n 8 à 13 cm.

Stap 2 - verwijder dood hout en beschadigde of zieke stengels.

Stap 3 - verwijder alle bladeren die overblijven. Dit is waar de ziektesporen kunnen sluimeren en klaar zitten om uw plant aan te vallen volgend jaar.

TWEEDE JAAR

Uw plant zit nog steeds in de ontwikkeling van haar wortelstelsel en zal nog niet op zijn volwassen grootte of vorm zijn.

Stap 1 - knip een derde van alle stengels weg. Snoei bijzonder lange stengels op dezelfde lengte als de rest van uw struik.

Stap 2 - verwijder dood hout en beschadigde of zieke stengels.

Stap 3 - verwijder alle bladeren die overblijven.

DERDE JAAR

In het derde jaar zal je roos een volledig gevormde plant zijn. Uw keuze van hoeveel u wil snoeien is een beetje meer flexibel. U heeft nu de mogelijkheid om de grootte en vorm van uw struik naar eigen wens aan te passen.

Voor het snoeien, de volgende keuze maken:

Voor een hogere struik = snoei minder dan een derde weg.
Tot de huidige omvang handhaven = snoei je roos terug met een derde.
De grootte beperken =  door de helft of zelfs meer weg te snoeien. Hiermee wordt het formaat van de struik verminderd zonder impact op de hoeveelheid van de bloei.

Volg dan deze stappen:

Stap 1 - snoei alle stengels, afhankelijk van uw gemaakte keuze hierboven. Snoei bijzonder lange stengels op dezelfde lengte als de rest van uw struik.

Stap 2 - verwijder dood hout en beschadigde of zieke stengels.

Stap 3 - verwijder alle bladeren die overblijven.

VIERDE JAAR EN VERDER

Om ervoor te zorgen dat je roos optimaal presteert raden wij u aan de stappen van het derde jaar telkens te herhalen.

SLEUTELPUNTEN

Onthoud deze belangrijke punten om effectief snoeien:

Vormgeving is essentieel. Probeer een afgeronde struik te creëren.

Volgens David Austin moet je je niet al te veel zorgen maken over waar je juist snoeit. Aangenomen wijsheid suggereert snoeien net boven een oog,  schuin weg van het oog. Er is echter geen bewijs dat dit noodzakelijk is.
Toch blijf ik er voorstander van om te snoeien op een oog naar buiten gericht.

Maak je geen zorgen over te veel snoeien. Rozen zijn extreem sterk en zullen terug groeien, zelfs als je alle stengels direct terug naar de basis wegsnijdt.

Zorgvuldig bladeren verwijderen: gebladerte mag nooit worden gecomposteerd en moet uit je tuin worden verwijderd. Dit zorgt ervoor dat sporen die de ziekte kunnen initiëren, uit uw tuin worden verwijderd.

 

Alle notities

Reageer