MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Is spitten wel of niet goed voor de tuin?

 Notitie  •  Gemaakt op: 26 Nov 2016

Overal zie je ze wanneer de eerste zonnestralen zich aandienen in het voorjaar, tuinliefhebbers die plichtsgetrouw hun tuin en moestuin omspitten.  De gedachtengang: mest moet onder de grond, onkruid moet weggewerkt worden naar diepere lagen zodat de grond wordt weer lekker luchtig wordt. Het recept hebben de tuinliefhebbers doorgaans van huis uit mee gekregen. Toch is er geen enkele overtuigende reden om dit structureel  toe te passen, er zijn zelfs grote nadelen aan verbonden.

lees verder en Bekijk de Film <klik hier om ver te gaan>

 

Alle notities

5 reacties

 • Ik spit mijn moestuin nooit om. Gooi er begin van de winter de composthoop over heen uit, wormen gaan aan de slag en in het voorjaar maak ik de grond dan wel mooi rul met mijn frees(je). Groet Esther, www.tuinblogger.nl
  Dinsdag 29 November 2016 om 20:57
 • Carine M. Carine M. Ik volg dezelfde werkwijze met goed resultaat.
  Zaterdag 3 December 2016 om 00:07
 • Henk L. Henk L. Bij het omspitten van de grond verniel je het gehele ecosysteem.
  Er vind een gehele volksverhuizing plaats,de beestjes die in de bovenste laag worden naar de onderste laag verwezen en de onderste laag komt in de bovenste laag.
  Het duurt ik weet niet hoe lang dit ecosysteem hersteld is.Dus niet spitten.compost geef de goed structuur en beluchting en bemesting
  Zaterdag 3 December 2016 om 21:21
 • R de z R. R de z R. hebben jullie het artikel wel gelezen???
  Maandag 5 December 2016 om 16:52
 • Carla C. Carla C. Hoi Roel, eigenlijk is het zo logisch, maar dit filmpje maakt het inzichtelijk. Dank voor het delen!
  Zaterdag 10 December 2016 om 13:14