MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kom maar op met dat voorjaar!

 Notitie  •  Gemaakt op: 19 Feb 2017

Na vorig jaar heel veel in de tuin gedaan te hebben maar helemaal niets opgeschreven te hebben, nu met goede moed en goede voornemens weer gestart.

Vandaag is niet eens de eerste dag dat ik tuindingen heb gedaan, ik ben zelfs al wat weekjes bezig.

31 januari zat ik met mijn verkouden hoofd een beetje te browsen en ineens kwam ik toevallig de website van UtrechtNatuurlijk tegen, waar je op 5 min fietsen van ons huis een stadsmoestuintje kan huren. De echte volkstuinen zijn of te ver weg, of veel te duur of veel te groot of een combinatie van bovenstaande. Bij UtrechtNatuurlijk kan ik een tuintje huren van 20 m2. Dit lijkt mij perfect om eens te testen of ik het moestuinieren op wat grotere schaal echt leuk vind. Vriendjelief was meteen voor, want die vind het toch wel leuk om af en toe in de tuin te zitten, en eerlijk gezegd had ik de tuin steeds veel te vol gepropt om nog ergens te kunnen zitten. De rest van mijn griepperiode heb ik dus druk zitten plannen en pinnen (pinterest is te verslavend), zaden uitzoeken en lijstje van nieuw te kopen zaden en pootgoed gemaakt. Op de tuin wil ik aardappels, uien, bietjes, sla, spinazie, wortels, pastinaak, prei, mais, sperziebonen, snijbonen, peultjes, bloemkolen, broccoli, boerenkool, courgette, komkommer en witlof (en dan in de kruipruimte stronkjes kweken). Alle kruiden, de tomaten, de pepers en de aubergine mogen dan nog wel in de achtertuin voor easy access en de broodnodige warmte van het kasje/de zuidmuur van de schuur.

Ook zijn de eerste slazaadjes (rode krulsla, rode kropsla, groene kropsla en ijsbergsla) al op 1 februari in de vensterbank in een zaaibakje belandt. Net als wat stengelui, maar die komt  helaas niet op. Ook de zaden van de ijsbergsla zijn mogelijk al te oud, want daar kwamen er ook maar twee van op. 7 februari heb ik ook bloemkolen gezaaid, deze komen wel allemaal prachtig op! Voordat ik deze op de tuin kan plaatsen moet ik nog even geduld hebben, want pas elf april krijg ik de sleutel van het hek.

Dinsdag heb ik met mijn moeder in de achtertuin frambozen gesnoeid, de hortensia gesnoeid en al het oude spul opgeruimd. Een ander project wat ik vorig jaar gestart ben is de geveltuin. Voor het huis heb ik twee perkjes gemaakt, waarin klimplanten gaan groeien om de voorgevel groener te maken. Er komen een ceanothus en een trachelospermum jasminoides, voor lekker geurende wintergroene klimplanten, en daarin gaan straks de reeds geplante clematissen omhoog groeien (clematis ville de lyon, francis rivis en viticella). Aan de voet van waar de trachelospermum komt, hebben we twee struikjes Perovskia 'blue spire' geplant. Verder staat er al longkruid, geranium rozanne en witte hoge phloxen en daarnaast komen er nog kruipphloxen. In het najaar hebben we er violen en bollen ingezet, ik weet nu al niet meer welke bollen, dus dat wordt een leuke verrassing. Ze komen al wel op!

Donderdag heb ik een poging gedaan om de oregano, citroentijm, salie en rozemarijn te stekken. Ik heb netjes stekpoeder gebruikt, maar het is niet helemaal het juiste seizoen geloof ik. Ach, we zien wel wat er van komt.

Gisteren konden we tijdens het in huis klussen door al wel even voor op het bankje in de zon zitten zonder jas! Heerlijk! als de struiken straks allemaal groot zijn wordt dat een heerlijk plekje!

Vandaag begon met regen, dus ik heb mijn buitenklusjes eindeloos uit zitten stellen en eerst maar opgeruimd in huis. Verder moest ik van mezelf eerst de schuur opruimen en de vuilnisbakken schoonmaken voordat ik iets in de tuin mocht doen. Technisch gezien heb ik aan de tuin zelf ook niets gedaan vandaag, behalve het nieuwe groen bewonderd en gefotografeerd. Des te meer heb ik voor de vogeltjes gedaan. Er hangen vetbollen en blokken en ene voederklok met zaad, het vogelhuisje hangt weer en ik heb eindelijk eens mijn eindeloos bewaarde afgeknipte stukjes draad van mijn haakwerk in een mandje gestopt als nestmateriaal. Ze zeggen dat de vogeltjes hier heel blij mee zijn, maar eerst nog maar eens zien of ze het territorium van onze twee tijgers in durven. Onze minivijver/kattendrinkschaal/vogelbad is helaas stukgevroren, dus moet een keer vervangen worden. Ook de klep van mijn zelfgemaakte kasje moet gerepareerd, na 2 jaar UV was het plastic van een dusdanige broosheid dat onze scharminkelige kat van nog geen 2 kg die de kas altijd als zonneplekje en trap naar het schuurdak gebruikte er dwars doorheen lazerde.

Nog genoeg klusjes dus! En veel voorbereidingen voor straks op de tuin! Kom maar op met dit tuinseizoen!

 

Alle notities

2 reacties

  • Barbera v. Barbera v. Leuk stuk en veel plezier in je nieuwe moestuin! Zondag 19 Februari 2017 om 23:48
  • Myriam D. Myriam D. Herkenbaar: met een duffe kop vol virussen plannen maken voor de tuin ;-) Dinsdag 21 Februari 2017 om 08:55