MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

bloemen in de moestuin

 Blog  •  Gemaakt op: 27 Feb 2017

Ze gaat het dit jaar allemaal anders doen. Echt waar. Goed, dat zegt ze elk jaar, maar dit moestuinjaar wordt echt anders. De Meisjes zijn gek op bloemen. Allebei. Dat is je vast al opgevallen als je ons instagram account volgt. Dit jaar gaat het tuinMeisje een hele moestuinbak reserveren voor bloemen in de moestuin.

Vorig jaar was een romantische moestuin nog het ideaal van De Meisjes. Een moestuin waarin groente, kruiden en bloemen elkaar af wisselen. Wat was het tuinMeisje daar blij mee. Al die bloemen tussen eetbaar groen zagen er ontzettend gezellig uit. Het tuinMeisje had alleen niet zo goed nagedacht. Nou ja. Niet goed genoeg in ieder geval.

Het Meisje had voornamelijk bloemen gebruikt die ook een taak vervulden in de moestuin. Zo is ze nu eenmaal. Efficiënt. Doelmatig.

Eetbare bloemen

Ze had eetbare bloemen gezaaid zoals kamille, cosmea, afrikaantjes, Oost-Indische kers en komkommerkruid.

Beschermende bloemen

Ze had bloemen gezaaid die als beschermheilige, boksbal of geneesheer dienen voor andere groente zoals vingerhoedskruid, lupine, goudsbloemen, dropplant, lavendel en lathyrus.

Sierbloemen

En er was ruimte voor sierbloemen. Ze had een paar bloeiende vaste planten in de tuin gezet die ze al kende uit haar siertuin. Juist hier ging ze de mist in. Terwijl ze al decennia een siertuin heeft waar ze met net zoveel bezieling in werkt als in de moestuin. Uit deze voorraad kennis van vaste planten had ze geput voor haar moestuin. Dom. De kennis van een siertuin kun je niet kopiëren en op de moestuin plakken.

De bloemen die ze had uitgekozen bloeiden te kort. Ze durfde nauwelijks bloemen uit de tuin te halen want dan zag het er direct allemaal zo kaal uit. Hier en daar een takje. Daar bleef het bij.

In het najaar diende een nieuw probleem zich aan. Het Meisje had over het hoofd gezien dat je een moestuin elk jaar op moet ruimen. Dat bleek best onhandig met al die vaste planten er tussen.

Het moet dus anders. Dat is het fijne van een moestuin. Je kunt elk jaar weer helemaal opnieuw beginnen. De tuin als een leeg canvas voor je creativiteit.

Snijbloemen

Een pluktuin. Dat is het nieuwe ideaal. Een tuin waaruit De Meisjes naar hartenlust bloemen kunnen plukken. Nou ja. Hartenlust. Daarvoor is de moestuin te klein, maar het gaat om het idee.

Toen deed zich het volgende probleem voor. Het Meisje noemt zichzelf dan wel een tuinMeisje, maar dat is ze helemaal niet. Ze ontdekte dat ze geen verstand had van 1-jarigen. Volslagen onbekend was met het gebruik van 1-jarigen in een vaas. Die koopt ze meestal. Onwetend wat er in het boeket zit. Weet ze nu.

Wat een mazzel dat De Meisjes inmiddels een groep geweldige volgers hebben op Instagram. Volgers met ideeën. Volgers met verstand van bloemen in de moestuin. Een noodkreet van De Meisjes leverde dan ook een schat aan mogelijkheden op. Het Meisje leerde bloemen kennen waar ze tot dan toe nog nooit van had gehoord zoals molucella, zinnia’s en Chinese asters.

Het tuinMeisje heeft de zaden allemaal besteld. Dat ze deze bloemen niet allemaal kwijt kan in haar moestuin is een probleem voor later. Over een paar maanden. Als de potten met zaailingen haar huis volledig onleefbaar maken. Maar dat ziet ze dan wel weer.

 

Alle berichten

Reageer