MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

pompoen

 Notitie  •  Gemaakt op: 03 Mei 2014

plazilla.comm/page/4295035589/zelf-pompoen-kweken

 

De Bemesting
De pompoen is makkelijk te telen. De zaden zijn uiterst kiemachtig, het zijn stevige groeiers. Wilt u grote gezonde pompoenen kweken, dan moet u rekening houden met de volgende punten:

De basis bemesting wordt uitgevoerd door het graven van een plantkuil van 50 x 50 cm en een spade diep. Vul deze kuil met goed verteerde compost en dek af met ongeveer 10 cm tuingrond.

Maak deze plantkuil enkele weken eerder en dek af met plastic om de grond op te warmen. In warme grond vormt de pompoen een groot netwerk aan wortels. Dus ruimte, overbemesting, zon en water hebben de pompoenenplanten nodig.

 

Planten

De pompoen kan op veel manieren geteeld worden. De teelt lukt zowel op de composthoop als in de volle grond. Eind april de zaden in potjes zaaien, 2 á 3 per bloempotje. De grond moet goed vochtig worden gehouden, doe er een stukje plastic over en zet ze op een koele plaats. Als de plantjes 2 of 3 echte bladeren hebben kunnen de planten na 15 mei (de drie ijsheiligen) buiten geplant worden. Een meter uit elkaar. Pas op voor nachtvorst, daar kunnen pompoenen niet tegen! Een omgekeerde glazen pot over het plantje is al afdoende.

 

Oogsten

Begin September kunnen de eerste rijpe vruchten geoogst worden. Laat u niet leiden door de kleur, want die heeft niets met de rijpheid te maken. Kijk wel naar de steel, want daaraan is te zien of de pompoen rijp is. Er verschijnen dan kurkachtige uitwassen of lijnen op de steel. Ook moet de vrucht keihard aanvoelen. Zeer belangrijk is dat de pompoenen met de steel worden geoogst. Dan kunt u ze zeer lang bewaren. Vruchten zonder steel rotten gemakkelijk. Bewaar de vruchten vorstvrij.

 

Ik wens u veel succes met het planten en oogsten van de pompoenen!

 

 

Alle notities

Reageer