MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

herfstframboos snoeien

 Blog  •  Gemaakt op: 29 Maa 2017

Ach wat was het tuinMeisje blij dat het nieuwe seizoen van Gardeners World weer zou beginnen op de BBC. Ver van te voren had ze het in haar agenda gezet. De hele dag had ze er naar uitgekeken. Om 21.30 zaten De Man en het Meisje klaar op de bank. Meestal bekijkt De Man intussen nieuwe auto’s op de Ipad. Auto’s die hij vervolgens niet koopt. Tja. Ieder zijn eigen plezier nietwaar?

Ha. Daar verscheen Monty Don in beeld. Hij trapte af voor het 50ste seizoen van Gardeners World. 50? Zo, dat was indrukwekkend. Ze schrok er ook een beetje van. Ging rekenen hoeveel jaar ze al naar dit programma kijkt. Goh dat was toch al vanaf…..…Nee dat kon niet kloppen. Nee daar kwam een getal uit waar ze in het geheel niet blij van werd. Nee dit ging helemaal geen leuke avond worden. Snel pauzeerde ze Monty. Hier kwam eerst een glas wijn aan te pas. Ze moest bijkomen. Pfff. Zucht. Ze kon weer verder.

Carol Klein hield een liefdevol interview met Beth Chatto. Het tuinMeisje heeft een zwak voor vrouwelijke tuiniers. Ze was wel eens in de tuin van Beth geweest. De stijl sprak haar iets minder aan dan die van andere vrouwelijke idolen zoals Rosemary Verey naar wiens moestuin opvattingen ze haar eigen ideeën over moestuinieren had gevormd, of Vita Sackville-West die op het landgoed Sissinghurst de allermooiste tuin heeft ontworpen die het tuinMeisje ooit heeft gezien, maar ieder zijn smaak.

De filosofie van Beth beviel haar wel. Volgens Beth moet je voor iedere plant in je tuin de juiste plaats zoeken. Daar is ze het helemaal mee eens. Het Meisje sleept al jaren met kwijnende planten door haar tuin. Op zoek naar de juiste plek.

Ze moest denken aan haar overspelige framboos. De framboos die eindelijk zijn plaats heeft gevonden. De framboos die ze eindelijk heeft getemd. Lijkt het. Vastgebonden met zijn rug tegen de composthoop en zijn gezicht in de zon. Hier is hij gelukkig. Dat leidt het Meisje tenminste af aan de overvloedige hoeveelheid frambozen die hij vorig seizoen droeg.

Herfstframboos snoeien 

Ze had het net gedaan. Haar herfstframboos snoeien. Helemaal bij de grond afgeknipt. Dat waardeert de herfstframboos het meest. Omdat hij vrucht draagt op nieuwe takken. Hoe meer verse takken. Hoe meer oogst.

Je kunt ook kiezen voor een minder overvloedige oogt door de framboos 2 x per jaar tot vruchtzetting te verleiden. In dat geval snoei je nu de herfstframboos tot ongeveer een halve meter boven de grond. De lager gelegen knoppen bloeien dan als eerste. Vanaf eind juni ongeveer. De takken die dit jaar ontstaan, geven vruchten vanaf augustus. Ziedaar een dubbele oogst.

Hè nee! Het Meisje was afgedwaald. Ze hoorde Monty afronden en ze had de helft gemist met haar gemijmer over haar framboos. Gelukkig nam ze alle afleveringen op. Ze kon gewoon nog een keer kijken toch? Ze hoorde De Man iets mompelen over het enorme bereik van een elektrische auto die net op de markt was gekomen. Die had vast niks door. Snel schonk ze hun glazen opnieuw vol en ging er nog eens goed voor zitten. Een slimme meid is op haar eigen geestelijke dwalingen voorbereid.

 

Alle berichten

Reageer