MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

De LEILINDEN. ( 12-05-2017)

 Notitie  •  Gemaakt op: 12 Mei 2017

* HOE SNOEI IK LEIBOMEN?

Er zijn verschillende methodes van snoei. Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom. Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een rek *. Deze aangebonden takken noemen we in het vervolg de hoofdtakken. Hoofdtakken vormen de basis van de leiboom en worden nooit terug gesnoeid. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich zijscheuten ontwikkelen. De zijscheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.

* Extra tip: In de meeste gevallen is het rek opgebouwd uit een aantal horizontale etages. Op elke etage is een tak aangebonden die we beschouwen als een hoofdtak. Dit is het geval bij leibomen in de Basic-, Classic- en Small-serie. In een aantal gevallen worden de takken over het rek uitgewaaierd en zijn de etages minder duidelijk of niet aanwezig. Dit is het geval bij de Lei-Photinia, de Lei-Steeneik en alle Leischermen. Hierbij worden dus alle aangebonden takken beschouwt als hoofdtak.

* METHODE 1: HET KNOTTEN VAN LEIBOMEN

Een aantal leibomen kan worden geknot. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een knoest over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. De zijtakken zijn dan goed te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.

Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei-linde en de lei-plataan.
 

* METHODE  2:  HET SCHEREN VAN LEIBOMEN ALS HAAG:

Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer terug in model. Bij deze methode knipt u delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus. 

Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.

Het scheren van leibomen is geschikt voor de volgende leibomen: Lei-amberboom, leibeuk, lei-conifeer 'Excelsa', lei-conifeer 'Leylandii 2001', Lei-haagbeuk, Lei-laurier lusitanica 'Brenelia', lei-laurier 'Novita', LEI-LINDE, Lei-parrotia, lei-photinia, lei-rode beuk, lei-rode esdoorn, lei-sierappel, lei-sierpeer, Lei-steeneik, Lei-taxus en de Lei-veldesdoorn.

* Aandachtspuntje: Met een snoeischaar kunt u gericht snoeien zodat er geen blad- en of vruchtschade optreedt. We bevelen dit vooral aan bij de leibomen met een groot blad omdat dit daar vaak goed zichtbaar is. Denk hierbij aan de de lei-amberboom en de lei-rode esdoorn. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten als u snoeit met een heggenschaar. Kies er dus ook bij de lei-sierappel voor om de leiboom met een snoeischaar terug te knippen.

* METHODE  3: HET UITDUNNEN en TERUGSNOEIEN van de ZIJSCHEUTEN bij (sier)fruitbomen

Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.

Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen:  lei-appel, lei-kweepeer, lei-peer, lei-pruim, lei-sierappel, lei-sierpeer, 

De snoeimethoden kunnen ook NAAST ELKAAR worden gebruikt. We zien vaak dat de LEILINDEN in de zomer eenmalig  geschoren worden als haag, om de leiboom in model te brengen. In de winter wordt ze vervolgens geknot.

https://www.tuinplantenwinkel.nl/blogs/tuinplantenwinkel-blog/hoe-snoei-en-onderhoud-ik-mijn-leibomen-tips-van-o/

 

Alle notities

Reageer