MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Binnen zaaien op vermuculiet F2

 Blog  •  Gemaakt op: 01 Maa 2014

Gisteren van start gegaan met een paar uitprobeersel, ik heb een paar soorten zaad in afgesloten bakjes gezaaid op vermuculiet, nu gewoon wachten. Een paar andere zaadjes op open bakjes met afwatering en ik heb een dubbele bak op de vensterbank staan waar ik een paar stekjes van kemangi of citroen-basilicum in vermuculiet heb gezet, gaatjes in de bodem van het bovenste bakje en water (een centimeter) in het onderste bakje.

  • De open bakjes krijgen drie keer per dag een beetje water en dat laat ik gelijk weer weglopen, de vermiculiet moet voldoende water hebben opgenomen en het overige water gaat weer in de watergeef-bak.
  • De dubbele bak met de kemangi krijgt 's morgens water tot aan de centimeter (als dat nodig is)
  • de afgesloten bakjes blijven dicht, dat kost mij heel veel geduld en dat vind ik moeilijk.

Deze proefopstellingen zijn bedoeld om uit te vinden hoe ik mijn jonge zaailingen het beste in leven kan houden, ik heb de neiging ze te verzuipen ;(

10 mrt 2014
De bakjes die afgesloten zijn doen het goed, alle bakjes waar de kleintjes boven de grond komen gaan naar de serie open bakjes, ze hebben nu lucht nodig denk ik. 
De bakjes zijn inmiddels allemaal > 2x per dag water geven en leeg laten lopen, de 1-cm in de onderbak was een beetje te nat. Nu moeten de kleintjes nog groot worden, het lijkt een prima methode.

13 maart
Het is nog steeds te nat dus ik ben nu weer overgestapt op 2x dgs sproeien, nat zat en alles groeit goed.

 

18 maart 2014
Het gaat echt prima met zaaien op vermiculiet F2. De zaden staan in een afgesloten bak tot ze ontkiemen en gaan daarna op de vensterbak, natuurlijk in dezelfde vermiculiet. 2x dgs sproeien is tot nu toe prima. Geen zaadje gaat mis. Een beetje eng want normaal verzuipt alles en komen er weinig plantjes echt goed op. 

 

Het gaat goed met de zaailingen, er is al het een en ander overgezet in makkelijke moestuinmengsel, een deel nog op de vensterbank en een ander deel staat al buiten, overdag als het weer het toelaat staan ze in de buitenlucht en 's nachts nog onder de folie-overkapping.

Concusie: 

Zaaien in F2 vermiculiet en in afgesloten bak laten ontkiemen, daarna deksel eraf en laten groeien tot ze in een eigen potje kunnen worden overgezet. Tot ze zelfstandig buiten kunnen overleven staan de bakken met krantenpotjes in koude nachten in een folietunneltje. (ik maak zelf potjes van krantenpapier, die kunnen zo in de makkelijke moestuin worden gezet, ze verteren vanzelf)

 

 

 

 

 

Alle notities

Reageer