MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Sering snoeien

 Taak  •  Gemaakt op: 04 Jun 2014

Snoeien Sering

 

Syringa vulgaris

Zomersnoei van de Sering
In de zomer mag u de uitgebloeide bloemen van de Sering tot het eerste takje weg knippen. Dit is echter een kwestie van smaak, zeker geen verplichting. Zo blijft de struik wel mooi compact en voorkomt u dat de Sering na verloop van tijd van onder kaal wordt. De Sering zal volgend jaar weer prachtig bloeien als u dit direct na de bloei doet.

Verjongingssnoei in oktober
Wanneer een Sering echt te groot of te oud is geworden, kunt u hem een verjongingssnoei geven. Doe dit het liefste na het groeiseizoen, dus in oktober.

Bij een verjongingssnoei worden alle oude takken in 3 - 5 jaar vervangen. In het eerste jaar snoeit u 1/3 van de takken weg. Zorg er wel voor dat u van te voren heeft besloten welke takken u in welk jaar weg wilt snoeien. Begin in het hart van de struik met snoeien, niet aan de buitenkant. Knip de takken, gelijkmatig over de hele Sering als heester, weg tot zo'n 30 - 40 cm hoogte. Doe dit bij een boomvormige Sering tot op de hoofdstam of hoofdtak. Snoei bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten "kijkt".

In het tweede jaar snoeit u, weer van binnenuit, de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar zijn alle buitenste takken van de Sering aan de beurt. Snoei ook deze resterende takken weg.

Sering snoeien in april - september
Worteluitlopers (opschot) kunnen het hele groeiseizoen ontstaan. Snoei deze meteen zo diep mogelijk weg. Nieuw opschot, dat de struik door het wegsnoeien misschien zal produceren, kunt u ook meteen wegsnoeien.

 

Alle notities

Reageer