Zandblauwtje
Het zandblauwtje is een sterke vaste plant die prima in de volle grond groeit. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los.
Let op: Verarm rijke grond door er zand door te mengen, zodat deze in ieder geval lekker luchtig wordt. Wees spaarzaam met plantenmest, de plant heeft maar heel weinig nodig.
Zet de kluit van Jasione laevis 'Blaulicht' op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. Het zandblauwtje groeit en bloeit goed op een plekje in de volle zon of met lichte schaduw in losse, juist wat minder voedzame grond.
Jasione laevis 'Blaulicht' combineren
Jasione laevis 'Blaulicht' is een rijke bloeier die zeer veel effect geeft in de border. De hemelsblauwe bloemen zijn fantastisch te combineren met andere borderplanten. Geslaagde combinaties zijn bijvoorbeeld te maken met de rode zonnehoed (Echinacea), Griekse malva (Sidalcea) en lavendel. Een onovertroffen plant voor de eerste rij van uw border. Zelfs voor een ruime balkonbak of bloempot is Jasione laevis 'Blaulicht' een fantastische keuze
Geef de Jasione laevis 'Blaulicht' regelmatig water, de grond rond de wortels mag niet uitdrogen. Door de uitgebloeide stengels van het zandblauwtje regelmatig weg te knippen, bevordert u de herbloei. Voor een extra rijke bloei bij Jasione laevis 'Blaulicht’ raadt Bakker aan om ’s zomers slechts één keer wat plantenvoedsel in het gietwater te geven. Geef in de winter een mulchlaag van compost. In het voorjaar kunt u lelijk blad wegknippen.
Vaste plant verjongen
Elke 4 of 5 jaar kunt u deze plant delen. De herfst is het uitgelezen moment om deze plant over een aantal plekken te verdelen in uw tuin. Het delen doet u door de plant op te nemen en in enkele delen te steken met een spade of uit elkaar te trekken. De beoogde plantlocatie maakt u plantklaar door de aarde iets te verrijken door er verse grond aan toe te voegen en opnieuw luchtig te maken. Plant dan de stukken weer terug in de grond. Hierdoor verjongt de plant zichzelf.
Alle notities
Reageer