MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Muizen in de tuin

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Aug 2017

Mijn tuin ligt achter een boerderij. Naast de tuin huur ik ook nog een loods. Een ideale situatie want ik heb stroom, water en onderdak voor mijn gereedschap. Bovendien kan ik mijn producten bewaren en/of drogen. Ik heb echter wel last van muizen en wat doe je dan? Gif is absoluut geen optie maar de ouderwetse muizenklemmen wel. Er zijn periodes waarin er veel muizen zijn die vanuit de loods ook de tuin bezoeken of omgekeerd. In de aardappels staan dan muizetandjes. In sommige jaren zijn er ook zeer veel muizen in de rand van de tuin die aan drie kanten omgeven is door grasland. De muizen die ik vang in de klemmen leg ik midden in de tuin op een twee meter hoge paal. Elke dag komt er een torenvalk kijken of ik een hapje voor hem of haar heb klaargelegd. Soms, als ik stilletjes tussen de hoge capucijners zit heeft hij mij niet in de gaten en komt dan langs op de voerpaal. Ik heb het vermoeden dat hij mijn tuin als foerageergebied is gaan beschouwen. Ook dat is een vorm van biologische bestrijding.

 

Alle notities

2 reacties

  • Jeannette v. Jeannette v. Geweldig Henk! Wij hebben hier ook veel grasland achter ons, al hebben we weinig 'last' van de muizen. Toch wil ik dit ook wel eens proberen. Zou het met een mol ook lukken of komen daar grotere vogels op af?
    Vrijdag 25 Augustus 2017 om 15:56
  • Henk V. Henk V. Heb ooit weleens een mol gevangen in de klem, maar die had ik in het gras gelegd. De mol was twee dagen later weg. Het zou best weleens een buizerd geweest kunnen zijn want die eten ook aas van de grond. Een torenvalk zie ik nooit op de grond, behalve bij een prooiduik. Misschien is het ook een kat geweest die hem heeft weggehaald. De volgende mol die ik vang zal ik eens op de paal leggen, maar nu vang ik bijna iedere dag wel een muis.
    Donderdag 31 Augustus 2017 om 08:33