MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

hortensia snoeien

 Taak  •  Gemaakt op: 18 Aug 2017

www.hortensiasnoeien.nl

HOE HORTENSIA SNOEIEN

Hortensia’s snoeien vereist de nodige kennis over de groei en bloemontwikkeling van de plant. Verkeerd Hortensia’s snoeien kan resulteren in een jaar geen bloemen.Met gewone hortensia wordt meestal Hydrangea macrophylla bedoeld. Het is de typische hortensia met bolvormige bloemen, waarvan zowel redelijk winterharde tuinvormen bestaan als zachte kamerplanten, meestal éénkleurig in roze, rood, wit of blauw. Er is nog een andere hortensia die hier erg op lijkt en die eveneens in vele cultivars te koop is. Dat is Hydrangea serrata. Deze twee hortensia’s verschillen wel wat de standplaats betreft, niet qua snoei. Hydrangea serrata heeft meer last van de zomerdroogte en moet dus wel zeker in de halfschaduw worden geplant. De snoei van zowel ‘gewone’ Hydrangea macrophylla als van Hydrangea serrata is ingewikkelder dan die van de andere hortensia’s. Ik probeer het uit te leggen in een achttal stappen:Laat de struik, met de verwelkte bloemen, zolang mogelijk onaangeroerd. Late lentevorst heeft dan minder vat op de planten.Snoei in het begin in principe zo weinig mogelijk. Ga na een jaar of twee, drie als volgt te werk.In de lente, niet voor maart, april gaat u tak voor tak na waar de knoppen zitten.Een tak met een eindknop, dus helemaal aan de top, knipt u niet in. U kunt wel de verwelkte bloemen aan de zijtakjes wegknippen.Als de verwelkte bloemen bovenaan een stevige tak staan, knipt u de tak door, juist boven het bovenste paar gezonde knoppen.Als dat gebeurd is, knipt u bij oudere struiken de oudste takken tot tegen de grond weg. Die takken zien beduidend grijzer dan de jongere.Ingevroren, nog jonge takken snoeit u steeds terug tot op een gezond knoppenpaar.Tenslotte mag u alleen een-, twee-, en driejarige takken overhouden. Vierjarige worden onherroepelijk weggesnoeid.wanneer u de gewone hortensia’s te diep snoeit, krijgt u heel veel blad en geen bloei en dat is de klacht van vele onervaren hortensiabezitters.

Hoe moet je hortensia’s snoeien? Hortensia bloeit uitsluitend op hout dat het voorgaande jaar gevormd is. Maar ze kunnen ook nog bloemknoppen vormen op de scheuten die hetzelfde jaar nog gevormd zijn.

Deze scheuten worden dan gevormd aan bestaande oudere takken die slechts heel beperkt gesnoeid zijn. Het is dus belangrijk dat je altijd zorgt voor een aantal overjarige takken waar deze scheuten op gevormd kunnen worden.

Hoe Hortensia’s snoeien ?

Van alle takken die ontstaan vanuit het hart kun je 1/5 deel geheel wegsnoeien. Snoei bijvoorkeur de oudste tak(ken) eruit. Deze zijn te herkennen aan het donkere wat geschilferde hout. Als snoeihoogte kun je 5 cm boven de grond aanhouden. Snoei op een dusdanige wijze dat je een gelijkmatige verdeling van de resterende takken overhoudt.

Wanneer de resterende takken nog te hoog zijn kun je deze terug snoeien. Snoei de tak terug tot op een geschikte zijscheut die wel de goede hoogte heeft. Blijf tevens letten op een goed takverdeling. Mocht de zijscheut nog te lang zijn dan kun je deze ook nog voor max. 1/3 terugsnoeien. tot op een geschikt oog.

Te lange takken zonder zijscheuten mag je ook voor maximaal 1/3 deel terugsnoeien. Let dan op een goed oog (knop) en knip net daarboven af.

Heb je een verouderde hortensia met achterstallige snoei dan doe je er verstandig aan de struik geheel te verjongen. Snoei alle takken af op zo’n 10 cm boven de grond. Er zullen dan weer volop jonge scheuten ontstaan. Deze zullen het eerste jaar dan nauwelijks bloem geven. Pas het jaar daarop kun je weer volop bloei verwachten.

Snoeitijden:

De belangrijkste vuistregels hierbij zijn:

- Winterbloeiers snoeien in de zomerperiode.

- Voorjaarsbloeiers snoei je direct na de bloei en niet in het najaar of de winter.

- Zomerbloeiers snoeien in maart, april als er geen strenge vorst meer wordt verwacht.

- Najaarsbloeiers snoeien in het voorjaar.

- Bladhoudende heesters snoei je bij voorkeur 2 keer, eind juni en begin september.

 

Alle notities

Reageer