MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Studio Ros

De pot op

 Blog  •  Gemaakt op: 05 Feb 2018

Eerst en vooral wil ik me excuseren. Twee weken vertelde ik enthousiast over de uitbreiding van mijn tuin. Extra ruimte! Extra groenten! Nog groter! De buurman begon al voor onteigeningen te vrezen, voor annexatie van zijn perceel bij het Grote Groentenrijk. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Andere lezers dachten wellicht dat ik makkelijk praten had, met al mijn grond. Daarom verwen ik deze week de stadstuinier. Het is niet omdat je een klein terras of mini-tuintje hebt dat er geen groenten kunnen worden gekweekt. Integendeel.

Heb je weinig plaats? Kweek gewoon alles in potten. Het ziet er fantastisch uit en er zijn zo veel groenten die je op die manier kan kweken. Dit jaar ga ik bijvoorbeeld aardappelen kweken in een bijzondere pot van Elho, waarin je kan zien hoe aardappelen groeien. De pot bestaat uit twee losse delen, je vult hem simpelweg met aarde, plant je aardappelen en door de binnenpot op te tillen zie je of de aardappelen al groot genoeg zijn om te oogsten. Als het nog vriest, kan je de pot simpelweg nog even binnen plaatsen, desnoods naast je bed. Luisteren hoe de aardappel groeien - zo rustgevend.

Voor de meeste groenten en kruiden heb je geen speciale pot nodig. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het in pot kweken. Komkommer, tomaten, kolen, boontjes, sla,… Handig is wel dat je soorten kweekt die aangepast zijn aan de kleine ruimte. Kleine kooltjes of mini sla nemen minder plaats in, kleine tomatenplanten zijn dan ook nog eens heel schattig. Het oog wil ook wat.

Groenten in pot zijn minder gevoelig aan ziektes en schimmels, dus daar doe je ook al voordeel mee. Je kan per groente een pot vullen met de ideale aarde, al dan niet aangevuld met zand. Zo creëer je telkens de ideale omstandigheden, wat de kwaliteit van je oogst alleen maar ten goede kan komen. Daarom kweek ik bijvoorbeeld wortelen en pastinaken sowieso in een bak, omdat de grond hier te zwaar is.

Overtuigd dat je ook zonder grote tuin groenten kan telen? Nog enkele tips en je kan aan de slag!

 • Je tuintje of terras heeft zon nodig, een naar het zuiden gerichte plek is ideaal.
 • Gebruik potten of bakken die groot genoeg zijn, verkijk je niet op de grootte van een volgroeide kool.
 • Zet een schaal onder de potten om water te geven, gebruik dus geen gesloten potten.
 • Vul ze met potgrond speciaal voor groenten en kruiden, die vind je in elk tuincentra.
 • Tomaat, aubergine, courgette en paprika hebben een pot nodig van minimum 15 liter. Kropsla, kruiden, en knollen kunnen in een kleine pot van 3 à 4 liter.
 • Zorg dat klimmende groenten ook effectief een klimrek hebben, of maak zelf eentje met bamboestokken.
 • Geef. Genoeg. Water. Tijdens hele warme zomerdagen hebben ze bijna twee maal per dag water nodig. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen.

Meer blogs op www.studioros.be

 

Alle notities

1 reactie

 • Jeannette v. Jeannette v. Heel inspirerend en ook nog eens leuk geschreven!! :-)
  Mag ik nog een paar kleine tips toevoegen? Als je water geeft, doe dan zoveel mogelijk op de potgrond en niet over het blad om schimmels te voorkomen. Wil je toch water over het blad gieten, doe dat dan vooral 's morgens. Dan kan het blad de rest van de dag goed opdrogen
  Verder is het vooral voor tomaatjes van belang dat ze niet teveel water krijgen, Zij hebben graag een afdakje wanneer het regent.
  Maandag 5 Februari 2018 om 22:07