MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Studio Ros

Elke wielrenner is een moestuinier

 Blog  •  Gemaakt op: 28 Feb 2018

Ik ken niet veel van koers, noch van de wijsheden die de ridders van het stalen ros voor de camera’s debiteren. Toch zat ik onlangs begripvol te knikken voor tv. ‘Het geheim van een goed voorjaar ligt in de winter’, zei een renner, en ook de interviewer knikte instemmend. Ik wed dat ze allebei een moestuin hebben. Ook daar leg je in de winter de basis voor toppers in het voorjaar.

Mijn lapje grond heb ik in de winter dus mooi afgedekt gehouden. Geen slagregen voor mijn moestuinperkjes, geen onkruid, geen mos! Als ik nu de worteldoek optil, zie ik malse, zachte aarde die heerlijk ruikt en vol wormen zit, en dat is een goed teken.

De bovenste laag van de grond bestaat uit humus: bladeren, plantenresten, wortels die langzaam verteren en lichte, goede grond vormen. Het is een wonder van de natuur. Daarom spit ik nooit, om de humus zo weinig mogelijk te verstoren. Een beetje losmaken en lucht geven, dat wel, maar niet diepspitten. De humus is de basisconditie van de wielrenners, in hun geval opgebouwd in Australië, Oman, Mallorca en andere plekken waar ik nog wel eens tomaten zou willen kweken.

Als je de humus losmaakt, kan je er best wat compost onder mengen.
Humus en compost lijken op elkaar. Humus vormt zich traag en uit zichzelf, compost maak je zelf en is een vak apart, een cursus bij de plaatselijke compostmeester helpt je al heel wat vooruit. Compost maakt je humusrijke grond lichter en groenten groeien graag in zulke grond. Maar vergis je niet: compost bevat praktisch geen voedingsstoffen, en die heeft de grond nodig. Elk jaar telen op een kleine oppervlakte vraagt veel energie van de grond en op de duur raakt die uitgeput.

Om dat te voorkomen heb je, elk jaar opnieuw, goede bemesting nodig. Ik hoef hier geen pleidooi voor organische meststof te houden, jullie weten al lang dat er geen kunstmest in mijn tuintje komt. Organische mest koop ik kant-en-klaar in de winkel aangezien ik niet op een boerderij woon en niet zomaar wat gedroogde paardenmest kan opscheppen. De kant-en-klare meststoffen zijn natuurlijk handig. Gebruik ze op het juiste moment en in de juiste dosis — volg daarvoor nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking. De (vroege) lente is alleszins een ideaal moment om deze mest te strooien, omdat ze dan snel wordt opgenomen.

Humus voor de basisconditie, compost om de tuin te ‘prepareren’ en wat euh bemesting op het juiste moment. Het zou me niet verbazen als elke wielrenner zijn moestuintje heeft.

Moge de beste moestuinier vandaag winnen!

Ontdek meer op www.studioros.be of volg mijn tuin op instagram

 

Alle notities

1 reactie

  • Renilde Renilde Heel leuk geschreven! Vraagje : Jullie kopen kant en klaar organische meststoffen in de winkel, welke zijn dat dan?
    Donderdag 1 Maart 2018 om 10:57