MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Studio Ros

Indoor

 Blog  •  Gemaakt op: 08 Maa 2018

Heel wat beweging deze week in de tuintjes. Ik zag moestuiniers druk in de weer met vliesdoeken, oude lakens en dekens om hun kroost te beschermen. Citroen -en olijfboompjes kregen een jasje om, bloempotten werden ingeduffeld en kruiden afgedekt. Het vriest, en nog geen klein beetje.

En zeggen dat we vorig jaar rond deze tijd al zonder vrees spinazie en sla in volle gronden konden zaaien. Wat de moestuinkalender ook zegt, moestuinieren doe je best met het weerbericht bij de hand. Als het op temperaturen aankomt, zijn ze gelukkig heel wat juister dan bij het voorspellen van sneeuwstormen.

Er zit dus niets anders op dan geduld te oefenen en braaf binnen te blijven, met de hond en een boek op schoot. Toepasselijk bij dit weer was dit ‘De indoor moestuin’, een nieuw boek vol projectjes en tips om groenten en kruiden in huis te kweken. Niet iedereen heeft uiteraard een tuin, en niet iedereen wil een volledige moestuin aanleggen.

Ik moet zeggen: die indoor moestuin biedt heel wat meer mogelijkheden dan de stereotiepe kruiden op de vensterbank. Als ik dit boek mag geloven, kan je zelfs sinaasappels, vijgen, tomaten, aubergines en worteltjes in huis kweken. Je kan komkommers kweken in een leuke bak op wielen, of muizenmeloen als hippe hangplant. Het is zoeken naar wat je niét kan kweken in huis, gesteld dat je er de plaats voor hebt en niet wil struikelen over zaaitrays, potten en bakken. Een kompas kan ook helpen, als ik de wel erg precieze aanwijzingen lees: ‘Een tafel op raamhoogte in het midden van een kamer aan de westkant zou licht genoeg moeten zijn voor de teelt van allerlei bladgewassen’. Of nog: ‘Worteltjes doen het goed in het midden (!) van een lichte, onverwarmde gang’. Ik zag het zo voor mij, die bak wortelen in het midden van de gang, en die bosaardbeien ‘tegen een muur op het westen’.

Het is een boek dat doet dromen en het geduld aanscherpt, in afwachting dat ik naar buiten kan om de kolenkooi te maken, de aarde los te woelen en te kijken hoe de rabarber groeit… Nog 17 dagen en het is officieel lente.

Als het een troost mag zijn:

Komt februari met goed weer,
dan vriest 't in voorjaar des te meer.

Ontdek meer op www.studioros.be of volg mijn tuin op instagram

 

Alle notities

Reageer