MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Schema Wisselteelt Moestuin

 Notitie  •  Gemaakt op: 18 Maa 2018


Moestuin beginnen – vruchtwisseling, wisselteelt en combinatieteelt

7 januari, 2018 | Moestuin | 0 Reacties

Vruchtwisseling, ook wel bekend als wisselteelt, betekent dat je de groente per perceel jaarlijks wisselt, zodat er meerdere jaren voorbij gaan voordat de groente weer op hetzelfde perceel verbouwd wordt. In deze column leg ik uit waarom je vruchtwisseling moet toepassen, beschrijf ik per groentegroep de wachttijd en de bemesting en beschrijf ik mijn vruchtwisselingsschema. Ook geef ik voorbeelden van combinatieteelt.

[Vruchtwissling groepen]

Waarom vruchtwisseling toepassen?
Aaltjes en bodemmoeheid

Als er geen of onvoldoende afwisseling is bij het verbouwen van groente, dan is de kans groot dat je last krijgt van aaltjes of nematoden. Deze aaltjes komen vooral voor bij aardappels, kolen en bieten. Dit noemen we ook wel bodemmoeheid.

Schimmels

Met vruchtwisseling is de kans op schimmels in de grond ook kleiner. Schimmels kunnen bepaalde groenten aantasten. Knolvoet, ook wel bekend als plasmodiophora brassicae, komt voor bij planten van de kruisbloemenfamilie. Knolvoet tast onder andere koolgewassen aan. Sclerotiniarot komt vooral voor bij sla, witlof, boon, andijvie, wortel, peterselie, erwt, komkommerachtigen, paprika en aubergine.

Insecten

Vruchtwisseling, samen met combinatieteelt, helpt om de overlast van bepaalde insecten te verminderen. De overlast van bodeminsecten als emelt, aardrups, ritnaald, wortelvlieg en preivlieg kunnen hierdoor afnemen.

De moestuin indelen in plantengroepen
Bij vruchtwisseling hanteren we 6 plantgroepen

Bij vruchtwisseling groeperen we groenten in groepen. Hierbij houden we rekening met bepaalde kenmerken als ziektegevoeligheid en voedingsbehoefte. We kunnen de groenten indelen in 7 plantgroepen:

Vruchtgewassen
Bladgewassen
Koolgewassen
Peulgewassen
Aardappelen
Wortelgewassen
Doorlevende gewassen

Bij vruchtwisseling hanteren we een wachttijd per plantgroepen

Je kunt de kans op ziekten verminderen door op een perceel een aantal jaren niet dezelfde groente te telen. De wachttijden voor vruchtopvolging zien er als volgt uit:

Bladgewassen – wachttijd 4 jaar
Kolen – wachttijd 6 jaar
Vruchtgewassen – wachttijd 4 jaar
Wortelgewassen (alles) – wachttijd 6 jaar
Wortelgewassen zonder uit, sjalot – wachttijd 4 jaar
Aardappelen – wachttijd 4 jaar
Peulgewassen – wachttijd 6 jaar
Aardbei (eenjarige teelt) – wachttijd 4 jaar

Doorlevende gewassen in de moestuin

In onze moestuin hebben we naast fruitheesters en fruitbomen ook een groente opgenomen welke continue blijft staan. Dit noemen we doorlevende gewassen. Rabarber is hier een voorbeeld van.

Soorten rabarber

Wij hebben de Rabarber red champagne in de moestuin geplant. Dit is een rode zoete rabarber. Rode rabarberplanten zijn kleiner, maar de smaak is beter en zoeter. Groene rabarberplanten zijn groter, maar de smaak is wat minder en zuurder.

Verwijder bloemenstengels bij rabarber

Sommige rabarberplanten krijgen bloemenstengels. Verwijder deze, want de energie moet juist in de ontwikkeling van de stengels gaan zitten.

Bemesting van rabarber

Rabarber houdt van vruchbare grond en is een liefhebber van stikstof. Geef rabarber jaarlijks, aan het einde van het jaar, compost en oude stalmest. Leg dit rond de rabarberpollen. Geef rabarber rond februari – maart nog wat compost en organische meststof Culterra groen (NPK 10-4-6). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen. Eind juni geef je de rabarber nogmaals wat compost en Culterra groen.

Rabarber Oogsten

Je kunt rabarber oogsten vanaf april tot 21 juni. Hoe jonger de stelen des te minder oxaalzuur deze bevatten. Als de bladstelen 2 tot 4 weken oud zijn, zijn deze het best om te consumeren. Na 21 juni wordt het oxaalzuurgehalte in de plant te hoog. Door oxaalzuur neemt het lichaam minder kalk op. Eet rabarber daarom niet meer dan twee keer per week.

Bij het oogsten van rabarber moet je de stelen niet afsnijden. Het restant dat blijft zitten kan namelijk gaan rotten en de plant aantasten. Pak een steel stevig onderaan vast en draai deze een kwartslag. Vervolgens trek je de steel los van de plant. Verwijder vervolgens direct de bladeren. De eetbare steel is dan klaar voor consumptie.

Het opstellen van een vruchtwisselingsschema

Rekening houdend met de wachttijd per plantgroep is het dus aan te bevelen om de moestuin op te delen in minimaal 6 percelen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van vruchtwisselingsschema’s opgenomen, namelijk voor 6, 8, 10, 12 en 14 percelen. Elk jaar schuift een plantgroep één plek naar onder en verschuift de onderste plantgroep dus naar het bovenste perceel. Ik ga zelf het vruchtwisselingsschema van 14 percelen uitproberen.

6 percelen
8 percelen
10 percelen
12 percelen
14 percelen

Vruchtwisselingsschema 6 percelen

Vruchtgewassen
Blad- en stengelgewassen
Koolgewassen
Peulgewassen
Aardappelen
Wortel- en knolgewassen

De uitwerking van een vruchtwisselingsschema met 14 percelen

Hieronder heb ik het vruchtwisselingsschema uitgewerkt. Wilt u het vruchtwisselingsschema ook gebruiken? Download het dan door op onderstaande link te klikken:

Vruchtwisselingsschema 14 percelen
Vruchtwisselingsschema 14 percelen met instructies zaaien, oogsten, bemesting, zuurtegraad, ed.

Vruchtwisselingsschema perceel 1: aardbeien

[Rozenfamilie - Aardbei]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Aardbeien:

Rozenfamilie – Aardbei Daroyal
Rozenfamilie – Aardbei Korona
Rozenfamilie – Aardbei Malwina
Rozenfamilie – Aardbei Ostara

Wisselteelt:
Omdat de aardbeien twee jaar op hetzelfde perceel blijven staan, laten we deze planten na het eerste jaar nog een jaar staan. De stekken van deze planten gaan na één jaar wel naar het perceel waar de peulgewassen op stonden.

Vermeerderen:
Nadat de plant geen vruchten meer geeft, kun je de uitlopers uitplanten op een nieuw perceel. Houd als plantafstand 30 cm aan en als rijafstand 80 cm.

Bemesting:
Meng 4 weken voor het planten goed verteerde stalmest en compost door de grond. In maart een organische meststof als DCM Meststof Groenten & Fruit (NPK 6-3-12) door de grond mengen. Gebruik 15 tot 25 gram per plant. Kijk uit met organische meststoffen met te veel stikstof (N). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Bescherming:
Vogels zijn gek op aardbeien. Bescherm de aardbeien met een net als na de bloei de eerste groene vruchten zichtbaar worden.

Gewenste zuurgraad: pH 5 – 6,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen of plastic aardbeienfolie gebruiken.

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Aardbei Ostara is doordragend

Bestellen:

Aardbeiplantje.nl

 
Vruchtwisselingsschema perceel 2: peulgewassen

[Vlinderbloemenfamilie - Stamslabonen Cropper Teepee]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Stamslaboon Cropper Teepee:

 Vlinderbloemenfamilie- Stamslaboon Cropper Teepee 

Wisselteelt:
De stamslabonen komen op het perceel waar de wortelgewassen en knolgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien onder glas kan vanaf half april in potjes of zaaibedden. Uitplanten wanneer de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn, maar niet voor 15 mei buiten uitplanten. Zaaien in de volle grond kan na 15 mei tot eind juni. Plant de zaden 1,5 cm tot 2,5 cm diep. Hierbij een zaaiafstand van 10 cm aanhouden en een rijafstand van 40 cm – 45 cm. Twee keer zaaien, half mei en nog eens rond eind juli, geeft een goede oogstspreiding.

Oogsten: Door twee keer te zaaien kun je oogsten van juli tot in oktober.

Bemesting: Geen compost (0 kilogram per m²) en een beetje patentkali (NPK 0-0-30) of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20) per plant. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 5 – 6,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: Om zwarte luis te bestrijden, plant je tussen de bonen dille of bonenkruid. Bonenkruid verbetert ook de groei van bonen. Afrikaantjes (Tagetes) bij bonen helpt tegen de bonenkever. 

Bijzonderheden: Resistent tegen vele bonenziekten. Zonder draad. Geschikt voor diepvries

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 201

 
Vruchtwisselingsschema perceel 3: wortelgewassen en knolgewassen

[Wortelgewassen, knolgewassen, lookfamilie, schermbloemigenfamilie]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Ui Sturon Platte Bloedrode

Lookfamilie – Ui Brunswijker Platte Bloedrode

Wisselteelt:
De uien, knoflook en wortels komen op het perceel waar de vruchtgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien van maart tot eind mei op rijen. Zaaien op 0,5 cm diepte. Dun zaaien of later uitdunnen op 10 cm – 15 cm. De grond vochtig houden. Tussen de rijen 20 cm afstand houden.

Oogsten: Tussen juli en september zal het loof geel worden. U kunt de uien dan oogsten. De uien met loof een week op het perceel laten uitdrogen.

Bemesting:
De grond goed losmaken. Uien houden van grond die niet te zwaar bemest is. Geen verse stalmest gebruiken. We platen de uien op het perceel waar de courgette heeft gestaan, dus tijdens de groei enkel bijmesten met wat patentkali (NPK 0-0-30) of of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6 – 7

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: Plant de ui naast de wortels. De geur van de ui houdt de wortelvlieg op afstand. Rozemarijn en salie weren ook de wortelvlieg af. Bieslook vormt een goede combinatie met wortels.

Bijzonderheden: –

Bestellen: 

Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 535

Toelichting Ui Rijnburger 5 - Balstora

Toelichting Knoflook Flavor

Toelichting Zomerwortel Parijse markt

Toelichting Zomerwortel Nantes 2

 
Vruchtwisselingsschema perceel 4: vruchtgewassen

[Vruchtgewassen - komkommerfamilie, courgette]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Courgette Dunja F1

Komkommerfamilie – Courgette Dunja F1

Wisselteelt:
De courgettes komen op het perceel waar de bladgewassen en stengelgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien onder glas heeft de voorkeur. Dit in kweekpotten van minimaal maat P9. Dit kan van maart tot halverwege mei. Zaai op 1 cm diepte en druk de aarde niet aan. Kiemtemperatuur 22 – 25 °C. Na opkomst bij 20 °C verder opkweken en na halverwege mei buiten uitplanten. Zaaien in de volle grond kan vanaf halverwege mei tot eind juni. Hanteer een onderlinge plantafstand van 80 x 100 cm.

Oogsten: Bij voordurend oogsten van jonge courgettes kun je van juli tot november oogsten.

Bemesting:
In het najaar alvast het perceel klaarmaken waar de courgettes gaan komen. Omdat de prei Blauw groene winter sel. Forrest nog op het perceel staat, leg je alvast een flinke hoop stalmest op het perceel.  In het voorjaar meng je de stalmest samen met compost (6 tot 8 kilogram per m²) door de grond. Twee weken voor het planten geef je de jonge planten nog wat Culterra groen (NPK 10-4-6). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6 – 7

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen, zodat de vruchten niet gaan rotten.

Combinatieteelt: Ondanks dat de courgette en de komkommer allebei deel uitmaken van de komkommerfamilie, wordt het combineren van beide planten op hetzelfde perceel afgeraden.

Bijzonderheden: Resistent tegen meeldauw en diverse virussen.

Bestellen:

Vreeken’s Zaden, artikelnr 075020 

Toelichting Courgette Elite F1

 
Vruchtwisselingsschema perceel 5: bladgewassen en stengelgewassen

[Bladgewassen en stengelgewassen, prei, andijvie]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Prei Zwitserse reuzen

Lookfamilie – Prei Zwitserse reuzen

Wisselteelt:
De prei en andijvie komen op het perceel waar de koolgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien van half december tot eind januari onder glas bij 18 tot 20°C in een zaaibak van 8 cm diep. Bedek de zaden met 0,5 cm zaaigrond. Er is meer kans op doorschieten als er gezaaid wordt bij een te lage temperatuur. Vanaf half maart de plantjes eerst in de koude bak rustig laten afharden (temperatuur niet onder 15 °C). Uitplanten vanaf half maart als de planten een dikte hebben van een potlood. Onderlinge plantafstand 10 – 15 cm. Rijenafstand 50 cm. Plant de plantjes circa 15 cm diep. Het gat mag je niet dichtmaken, anders krijgen de wortels te weinig zuurstof. Het plantgat vult zichzelf tijdens de groei. Enkele keren aanaarden om een langere witte schacht te krijgen. Zorg ervoor dat het punt waar het blad van de schacht gaat wijken, boven de aarde blijft, anders groeit er zand in de prei.

Oogsten: Vanaf juni tot eind augustus oogsten.

Bemesting:
Prei heeft veel voedsel nodig, maar niet te vers. Dus zeer veel compost (8 tot 10 kilogram per m²)  aanbrengen. Voor het planten veel stikstof, weining fosfor en tamelijk veel kalium aanbrengen. Dit kan in één keer met Culterra groen (NPK 10-4-6) of door het toevoegen van Bloedmeel (NPK 13-0-0) en patentkali (NPK 0-0-30) of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20) aan te brengen. Voeg in de loop van de zomer extra compost toe. Strooi dan 4 kilogram compost per m² tussen die preiplantjes. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6,3 – 7,2

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen.

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Geschikt voor diepvries.

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 336 

Toelichting Prei Herfstreuzen 2

Toelichting Prei Blauwe groene winter sel. Forrest

Toelichting Andijvie Nuance

 
Vruchtwisselingsschema perceel 6: koolgewassen

[Koolgewassen, boerenkool]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Boerenkool Reflex F1

Koolgewassen – Boerenkool Reflex F1

Wisselteelt:
De boerenkool komt op het perceel waar de peulgewassen op stonden.

Zaaien:
Vanaf eind april tot eind juni in de volle grond zaaien op een zaaibed en circa 5 – 6 weken later uitplanten. Bedek de zaden met 0,5 cm zaaigrond.  Onderlinge plantafstand 50 cm. Rijenafstand 50 cm. In het begin van de groeiperiode de grond vochtig houden.

Oogsten: Van december tot april oogsten.

Bemesting:
Kolen verlangen zeer veel compost, maar boerenkool kan met wat minder voeding (6 tot 8 kilogram per m²). Aan het einde van het jaar stalmest en compost door de grond mengen bij het perceel waar de boerenkool dat jaar daarna gaat komen. Daarnaast de pH waarde controleren. Voor kolen moet deze boven de pH 7 gebracht worden. Als de pH waarde lager dan 7 is, meng dan DCM Zeewierkalk door de grond. In het voorjaar, een paar weken voor het planten, wat Culterra groen (NPK 10-4-6) toevoegen. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Bestrijding knolvoet:
Meng wat Ecostyle KnolvoetVrij door de grond waarin je de zaden van boerenkool zaait. Een eetlepel Eifelgold lavameel in het plantgat van boerenkool geeft ze ook extra mineralen en dus meer weerstand. Na 10 dagen strooi je wat Ecostyle Knolvoetvrij rondom de voet van de boerenkool. Gebruik hiervoor 1 tot 2 gram per plant. Herhaal de behandeling eens per 10 dagen tot 1 week voor de oogst.

Bestrijding koolvlieg:
De koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de stengel van kolen. Maak van een stuk worteldoek (15 x 15 cm) een koolkraag die om de stengel heen kan. Dit verhindert dat de larven van de koolvlieg de grond in kruipen en de wortels opeten. Tijm weer larven van de koolvlieg af.

Gewenste zuurgraad grond: pH 7,1 (knolvoet kan niet tegen een pH boven de 7)

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen.

Combinatieteelt: Plant dille Bouquet, kruizemunt (Mentha spicata crispa), Poleimunt Mentha pulegium of Zomer Tijm bij boerenkool om de overlast van insecten te verminderen. Selderij, salie en citroekruid (Artemisia abrotanum) helpen het koolwitje af te weren.

Bijzonderheden: Geschikt voor diepvries.

Bestellen:

Vreeken’s Zaden, artikelnr 139900
Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 266 

Toelichting Boerenkool Redbor F1

 
Vruchtwisselingsschema perceel 7: peulgewassen

[Vlinderbloemenfamilie - Stokslaboon Isabel]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Stokslaboon Isabel:

 Vlinderbloemenfamilie – Stokslaboon Isabel

Wisselteelt:
De stokslabonen komen op het perceel waar de wortelgewassen en knolgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien onder glas kan vanaf half april in potjes of zaaibedden. Uitplanten wanneer de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn, maar niet voor 15 mei buiten uitplanten. Zaaien in de volle grond kan na 15 mei tot eind juni. Zaai 4 tot 6 zaden in een boog om de stok circa 1,5 tot 2,5 cm diep. 

Onderlinge afstand van de stokken minimaal 50 cm. Een ideale lengte van de stokken is tussen de 240 cm en 270 cm. 

Oogsten: Van juli tot in oktober oogsten.

Bemesting: Geen compost (0 kilogram per m²) en een beetje patentkali (NPK 0-0-30) of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20) per plant. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 5 – 6,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: Om zwarte luis te bestrijden, plant je tussen de bonen dille of bonenkruid. Bonenkruid verbetert ook de groei van bonen. Afrikaantjes (Tagetes) bij bonen helpt tegen de bonenkever. Ook kun je er voor kiezen om 2 of 3 weken voordat je de bonen plant, sla tussen de stokken te planten. De sla is klaar voordat de bonen alle zon wegnemen. 

Bijzonderheden: Niet vatbaar voor rolmozaikvirus en weinig last van zwarte vaatziekte en stippelstreep. Geschikt voor diepvries.

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikel 79

 
Vruchtwisselingsschema perceel 8: wortelgewassen en knolgewassen

[Wortelgewassen en knolgewassen, kroten, bieten]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Kroten/Bieten Boro F1:

Ganzenvoetfamilie – Kroten/Bieten Boro F1

Wisselteelt:
De kroten komen op het perceel waar de vruchtgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien vanaf februari in de koude bak of broeitunnel en vanaf april tot eind juni op zaaibed in de vollegrond. Voor late teelt kan tot eind juli worden gezaaid. Het is verstandig om de zaden eerst een uurtje voor te weken voordat je ze plant. Krotenzaden zitten in clusters bijeen – meestal 3 per cluster – uitdunnen is dus vrijwel altijd noodzakelijk. Kroten zijn niet heel moeilijk te telen zolang de grond maar voldoende vocht doorlatend en redelijk voedzaam is. Zaai niet in vers bemeste bodem. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt want dan worden de kroten taai. Dun zaaien op rijen, eventueel later uitdunnen op 5-6 cm onderlinge afstand. Afstand tussen de rijen 25 cm. Bij droogte water geven.

Oogsten: Van juli tot eind november kun je de kroten oogsten. Het loof eraf draaien en koel bewaren.

Bemesting: 
De grond goed losmaken. Kroten houden van grond die niet te zwaar bemest is. Geen verse stalmest gebruiken. We platen de kroten op het perceel waar de komkommer heeft gestaan, dus tijdens de groei enkel bijmesten met wat patentkali (NPK 0-0-30) of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 5 – 6,5

Mulchen: –

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Geschikt voor diepvries.

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 32

 
Vruchtwisselingsschema perceel 9: vruchtgewassen

[Vruchtgewassen, snackkomkommer, pofmais]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Snackkomkommer Iznik F1 / Pony F1

Komkommerfamilie – Snackkomkommer Iznik F1 / Pony F1

Wisselteelt:
De snackkomkommers en pofmais komen op het perceel waar de bladgewassen en stengelgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien onder glas heeft de voorkeur. Dit in kweekpotten van minimaal maat  P9. Dit kan vanaf eind maart tot eind mei. Zaaien in de volle grond kan vanaf eind mei. Zaai op 1 cm diepte en druk de aarde niet aan. Kiemtemperatuur 22 – 25 °C. Na opkomst bij 20 °C verder opkweken en na eind mei buiten uitplanten. Hanteer een onderlinge plantafstand van 80 x 100 cm.

Oogsten: Bij voordurend oogsten van jonge snackkomkommers kun je van juli tot november oogsten.

Bemesting:
In het najaar alvast het perceel klaarmaken waar de komkommers gaan komen. Hier leg je een flinke hoop stalmest. In het voorjaar meng je de stalmest samen met compost (6 tot 8 kilogram per m²) door de grond. Twee weken voor het planten geef je de jonge planten nog wat Culterra groen (NPK 10-4-6). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6,5 – 7,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen, zodat de vruchten niet gaan rotten.

Combinatieteelt: Ondanks dat de komkommers en de courgettes allebei deel uitmaken van de komkommerfamilie, wordt het combineren van beide planten op hetzelfde perceel afgeraden.

Bijzonderheden: Deze komkommer heeft geen bestuiving nodig.

Bestellen:

Vreeken’s Zaden, artikelnr 130520

Toelichting Snackkomkommer Little Bite F1

Toelichting Pofmais Peppy F1:

 
Vruchtwisselingsschema perceel 10: bladgewassen en stengelgewassen

[Bladgewassen en stengelgewassen, spinazie, andijvie]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Spinazie Breedblad Scherpzaad:

Ganzenvoetfamilie – Spinazie Breedblad scherpzaad

Wisselteelt:
De spinazie en andijvie komen op het perceel waar de koolgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaai dicht in rijen, zonder uit te dunnen. Zaai ongeveer 1 cm diep en houdt ongeveer 2 cm tussen de rijen. Zaaien onder glas kan vanaf januari tot april. Zaaien in de volle grond kan van februari tot eind april en van juli tot eind september. Niet in de tussenliggende maanden zaaien, anders schiet het gewas snel door.   

Oogsten: Van maart tot eind juni en van september tot eind november.

Bemesting: In de winter meng je oude stalmest en zeer veel compost (8 tot 10 kilogram per m²) door elkaar op het perceel waar het opvolgend jaar spinazie komt. Ongeveer 3 weken voor het planten mengen we een handje organische meststof zoals DCM Meststof Groenten & Fruit (NPK 6-3-12) door de grond. Gebruik niet te veel stikstofhoudende meststof, hierdoor komt er namelijk teveel nitraat in het blad. Extra magnesium is goed voor het blad. Je kunt hiervoorde organische mesttof DCM Kieseriet (26% MgO) gebruiken. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6 – 6,5

Mulchen: –

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Geschikt voor diepvries.

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikelnr 486

Toelichting Spinazie Tirza F1:

Toelichting Andijvie Nuance:

 
Vruchtwisselingsschema perceel 11: koolgewassen

[Koolgewassen, spruitkool]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Spruitkool Crispus F1:

Koolgewassen – Spruitkool Crispus F1

Wisselteelt:
De spruitkolen komen op het perceel waar de peulgewassen op stonden.

Zaaien:
Vanaf april tot juni buiten zaaien op een zaaibed. Plant de zaailingen uit als ze groot genoeg zijn. Hanteer hierbij een plantafstand van ± 50 x 70 cm.

Oogsten: In de maanden december en januari kun je de spruiten oogsten. Na wat vorst krijgen de spruiten een mildere smaak.

Bemesting: Kolen verlangen zeer veel compost. In november meng je daarin veel stalmest (1 kruiwagen per vierkante meter) en compost (6 tot 8 kilogram per m²) door de grond op het perceel waar de spruiten het volgende jaar gaan komen. Daarnaast de pH waarde controleren. Voor spruitkolen moet deze boven de pH 7 gebracht worden. Als de pH waarde lager dan 7 is, meng dan DCM Zeewierkalk door de grond. In het voorjaar krijgen de spruiten nog DCM Meststof Groenten & Fruit (NPK 6-3-12). Gebruik niet te veel stikstofhoudende mest zoals bloedmeel. Je krijgt dan veel plant en veel blad maar weinig spruit. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Bestrijding knolvoet: Meng wat Ecostyle KnolvoetVrij door de grond waarin je de zaden van spruitkool zaait. Een eetlepel lavameel in het plantgat van spruitkool geeft ze ook extra mineralen en dus meer weerstand. Na 10 dagen strooi je wat Ecostyle Knolvoetvrij rondom de voet van de spruitkool. Gebruik hiervoor 1 tot 2 gram per plant. Herhaal de behandeling eens per 10 dagen tot 1 week voor de oogst.

Bestrijding koolvlieg:
De koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de stengel van kolen. Maak van een stuk worteldoek (15 x 15 cm) een koolkraag die om de stengel heen kan. Dit verhindert dat de larven van de koolvlieg de grond in kruipen en de wortels opeten. Tijm weer larven van de koolvlieg af.

Gewenste zuurgraad grond: pH 7,2 (knolvoet kan niet tegen een pH groter dan 7)

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: Plant dille Bouquet, kruizemunt (Mentha spicata crispa), Poleimunt Mentha pulegium of Zomer Tijm bij boerenkool om de overlast van insecten te verminderen. Selderij, salie en citroenkruid (Artemisia abrotanum) helpen het koolwitje af te weren.

Bijzonderheden: Knolvoet resistent.

Bestellen:

Vreeken’s Zaden, artikel179000

Toelichting Spruitkool Cronus F1:

 
Vruchtwisselingsschema perceel 12: peulgewassen

[Vlinderbloemenfamilie - Stoksnijboon Supermarconi]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Stoksnijboon Supermarconi:

Vlinderbloemenfamilie – Stoksnijboon Supermarconi

Wisselteelt:
De Stoksnijbonen komen op het perceel waar de vruchtgewassen op stonden.

Zaaien:
Zaaien onder glas kan vanaf half april in potjes of zaaibedden. Uitplanten wanneer de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn, maar niet voor 15 mei buiten uitplanten. Zaaien in de volle grond kan na 15 mei tot eind juni. Zaai 4 tot 6 zaden in een boog om de stok circa 2 tot 3 cm diep. 

Onderlinge afstand van de stokken minimaal 50 cm. Een ideale lengte van de stokken is tussen de 240 cm en 270 cm. 

Oogsten: Van juli tot in oktober kun je oogsten.

Bemesting: Geen compost (0 kilogram per m²) en een beetje patentkali (NPK 0-0-30) of DCM Tuinkali/Tuinpotas (NPK 2-0-20) per plant. Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 5 – 6,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: Om zwarte luis te bestrijden, plant je tussen de bonen dille of bonenkruid. Bonenkruid verbetert ook de groei van bonen. Afrikaantjes (Tagetes) bij bonen helpt tegen de bonenkever. Ook kun je er voor kiezen om 2 of 3 weken voordat je de bonen plant, sla tussen de stokken te planten. De sla is klaar voordat de bonen alle zon wegnemen. 

Bijzonderheden: Resistent tegen rolmozaikvirus

Bestellen:

Zaadhandel Van der Wal, artikel 40

 
Vruchtwisselingsschema perceel 13: vruchtgewassen

[Vruchtgewassen, suikermais, komkommer]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Suikermais Tasty Sweet F1:

Vruchtgewassen – Suikermais Tasty Sweet F1

Wisselteelt:
De komkommers en suikermais komen op het perceel waar de aardbeien op stonden.

Zaaien:
Zaaien vanaf halverwege april binnen of in de kas in zaaibakjes maat P9 heeft de voorkeur. Na 3 weken kunnen de planten dan buiten geplant worden. Zaaien vanaf eind april op zaaibed en vanaf begin mei tot juni op het definitieve perceel kan ook. Zaaien op 1 cm diepte en tussen de zaden 15 cm aanhouden. In rijen planten en tussen de rijen 50 cm houden. Mais is een windbestuiver, dus meerdere rijen naast elkaar planten.

Oogsten:  Afhankelijk van het moment van planten, kan mais vanaf augustus tot in september geoogst worden. Mais is rijp als de kwast donker wordt en verdroogd.

Bemesting:
In het najaar alvast het perceel klaarmaken waar het mais gaat komen. Hier leg je een flinke hoop stalmest. In het voorjaar meng je de stalmest samen met compost (6 tot 8 kilogram per m²) door de grond. Twee weken voor het planten geef je de jonge planten nog wat Culterra groen (NPK 10-4-6). Mais is gevoelig voor magnesium gebrek. We voegen daarom wat organische magnesiummest toe in de vorm van DCM Kieseriet (26% MgO). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Gewenste zuurgraad grond: pH 6,5 – 7,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Extra zoete mais

Bestellen:

Vreeken’s Zaden, artikel 195200
Zaadhandel Van der Wal, artikel 300

Toelichting Komkommer Marketmore:

Toelichting Komkommer New Market F1:

 
Vruchtwisselingsschema perceel 14: aardbeien

[Aardbeien]
[Vruchtwisselingsschema legenda]

Toelichting Aardbeien:

Rozenfamilie – Aardbei Daroyal
Rozenfamilie – Aardbei Korona
Rozenfamilie – Aardbei Malwina
Rozenfamilie – Aardbei Ostara

Wisselteelt:
De aardbeien zouden moeten doorschuiven naar het perceel waar al aardbeien op staan. Omdat de aarbeien twee jaar op hetzelfde perceel blijven staan, kunnen stekken van deze planten dus naar het perceel waar de peulgewassen op stonden. De aarbeien van dit perceel worden vervangen door de vruchtgewassen.

Vermeerderen:
Nadat de plant geen vruchten meer geeft, kun je de uitlopers uitplanten op een nieuw perceel. Houd als plantafstand 30 cm aan en als rijafstand 80 cm.

Bemesting:
4 weken voor het planten goed verteerde stalmest en compost door de bodem mengen. In maart een organische meststof als DCM Meststof Groenten & Fruit (NPK 6-3-12) toevoegen. Gebruik 15 tot 25 gram per plant. Kijk uit met organische meststoffen met teveel stikstof (N). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen.

Bescherming:
Vogels zijn gek op aardbeien. Bescherm de aardbeien met een net als na de bloei de eerste groene vruchten zichbaar worden.

Gewenste zuurgraad: pH 5 – 6,5

Mulchen: Rondom de planten stro aanbrengen

Combinatieteelt: –

Bijzonderheden: Aardbei Ostara is doordragend

Bestellen:

Aardbeiplantje.nl

Dit delen:

Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
203Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)203
Klik om op LinkedIn te delen. (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Google+ te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Vind ik leuk:

Laden…

Geef een reactie

Volg mij ook op:

Twitter
YouTube
LinkedIn
Spotify

Meest recente berichten

Moestuin beginnen – vruchtwisseling, wisselteelt en combinatieteelt
Moestuin beginnen – beplanting volgens moestuin teeltplan
Mbo rekenconferentie 2017 – Steunpunt taal en rekenen mbo
Examen rekenen voorbereiden door oefenen cito rekentoets
Gratis spiekboek rekenen en handelingswijzer rekenen

© Niels Picard 2016 - Creative Commons licentie van toepassing

19Shares

0
0
0
19
0
0

 

Alle notities

Reageer