MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Studio Ros

Mijn held Monty

 Blog  •  Gemaakt op: 27 Maa 2018

Een tuinier met charisma, die weet wat hij doet, gepassioneerd is en het ook nog eens goed kan uitleggen. Hij is 62, Monty Don, maar hij mag altijd eens in mijn tuin passeren. Voor wie hem niet kent: Monty is de tuingoeroe van Groot-Britannië. Hij heeft z’n eigen reeks op Netflix, waar ik met open mond zit naar te kijken. Monty is mijn held, ja.

In Big Dreams, Small Spaces helpt Monty amateur-tuiniers hun droomtuin te verwezenlijken. Het mooie is dat hij daarvoor geen onrealistisch budget nodig heeft. Met enkele slimme ingrepen kan je al veel veranderen, zo laat hij zien. Bovendien vertrekt hij van een plan dat de bewoners zelf hebben getekend, dat maakt het persoonlijker en geeft meer voldoening. Uiteraard durft er wel eens iets te schorten aan dat plan: te ambitieus, te ingewikkeld, te sober — Monty ziet het meteen. Hij stuurt bij en steekt de handen uit de mouwen. Hij helpt met opruimen, snoeien en planten. Daarna komt hij nog enkele keren op bezoek om te zien hoe de werken vorderen.

Natuurlijk komt er wanhoop en stress aan te pas als de deadline nadert — het is tenslotte tv — maar dan volgt de grote onthulling en kan je zien hoe hard de mensen echt gewerkt hebben om hun droom te verwezenlijken.

In mijn favoriete aflevering klaagt een vrouw over haar kale en lelijke (typisch Britse) voortuin. Ze wil niet alleen de voortuin opfrissen, ze wil er ook graag mooie groenten kweken. Niet alleen voor zichzelf, ze wil de hele buurt erbij betrekken. Een echte ‘community-tuin’. Iedereen mag helpen zaaien, planten en oogsten wat ze willen. Is dat geen mooi idee? Samen tuinieren in plaats van elk in zijn eigen hof of stukje volkstuin? Het is natuurlijk een moeilijke oefening, want wie gaat er met de mooiste tomaten lopen en wie is er té hoffelijk en blijft dus met lege handen achter? Misschien iets voor in mijn eigen voortuin?

Dat heb je natuurlijk met zo’n aanstekelijk enthousiasme: je krijgt meteen zin om zelf weer stukken tuin en moestuin om te ploegen, en plannen te maken waarover Monty vast zou zeggen, meevoelend hoofdschuddend: It’s bonkers.

 

Alle notities

12 reacties

 • Margo G. Margo G. Monty is ook mijn held. Heb genoten van de serie op Netflix. Op Youtube zijn ook veel van zijn programma’s te vinden zoals een serie(tje) over paradise gardens en heel veel afleveringen van Gardeners World. Genieten!
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 20:33
 • Guy G. Guy G. weet je ik kan deze nieuwe serie nu al volgen via BBC 2, de vrijdagavond om 21:30u Nederlandse Tijd.Herhalingen heb je dan ook de zaterdag& de zondag met opnametijden die je via je decoder zelf kan programeren.
  Woensdag 28 Maart 2018 om 01:14
 • Guy G. Guy G. Even een correctie: niet de zaterdagavond doch de zondagochtend om 10:05u Nederlandse tijd.
  Woensdag 28 Maart 2018 om 01:16
 • Guy G. Guy G. Nog een foutje van me, 9u05,rekening houdend met het zomeruur....
  Woensdag 28 Maart 2018 om 01:20
 • De Meisjes van de Moestuin De Meisjes van de Moestuin Dat zijn we helemaal met je eens. Wij volgen Gardeners World al jaren op BBC 2 waar Monty de centrale presentator is. Monty is onze tuin god, waar we elke week weer van leren.
  Woensdag 28 Maart 2018 om 17:33
 • Guy G. Guy G. Waar is de tijd dat dit werd gepresenteerd door Alan Titchmarch of nog iets vroeger Geoff Hamilton(reeds+),schatting tussen de 20-30 jaar.Ik heb die nog allemaal op de aloude videocassette.Nostalgie,niet?
  Donderdag 29 Maart 2018 om 00:44
 • Bianca .. Bianca .. Ik heb gisteravond de hele serie Fork to Fork gekeken, uit 1999. Een jonge Monty in zijn pas 3 jaar oude tuin. Voor mij ook voor het eerst dat ik het huis zag, dat bij Gardners world altijd uit beeld blijft
  Donderdag 29 Maart 2018 om 23:20
 • Lisanne W. Lisanne W. Monty is ook mijn grote voorbeeld. Ik volg hem al jaren op TV in Gardeners World, Paradise Gardens, Big Dreams small gardens en ik heb de nodige boeken en DVD's van hem. Voor zijn deskundigheid, ervaring en visie op tuinieren heb ik enorm respect en bewondering. Als geen ander weet hij de liefde voor planten - van zaaien, vermeerderen tot onderhouden en ziektebestrijding - over te brengen. Hij heeft me geïnspireerd me te verdiepen in planten en hoe ze groeien en bloeien. Planten zijn niet in 1 keer 'klaar', happy met hun plekje in de tuin én op hun mooist. De natuur werkt zo anders dan het beeld dat Nederlandse tuinprogramma's schetsen van de tuin: in 1 aflevering helemaal vernieuwd en klaar. Thnx Monty!
  Zondag 1 April 2018 om 14:53
 • Ellen A. Ellen A. Alle medewerkers van Gardeners World zijn inspirerende tuiniers. Gisteren zag ik Carol Klein voor de herhaling van GW zondagochtend in een eigen programma “Life in a cottage garden” samen met een andere deskundige een heg maken op een bijzondere manier. In een oude versleten jas met scheuren was ze druk aan het werk. Stammen werden ingezaagd en afgebogen. Ook spitte ze alle planten uit een deel van de tuin, legde ze op landbouwplastic op het pad en ging daarna de grond verbeteren. De planten werden daarna gedeeld en opnieuw geplant. Goed idee als je de tuin opnieuw wilt inrichten. Vwb GW. Ik volg ze al vele jaren en heb verschillende presentatoren gezien. Allemaal fantastisch. Het maakt mij niet zoveel uit wie het doet.
  Maandag 2 April 2018 om 08:53
 • Aggie V. Aggie V. My hero too
  Dinsdag 3 April 2018 om 16:02
 • Chris V. Chris V. Ik volg Monty Don ook met veel plezier. Net als daarvóór Alan Titchmarsh. En helemaal in het begin (ruim 30 jaar geleden) wijlen Geoff Hamilton.
  Zaterdag 28 April 2018 om 21:58
 • Sanne Sanne Ik ben inderdaad ook helemaal weg van hem, sinds ik Gardeners' World afgelopen jaar ontdekte. Het maakt mijn groen hart er niet minder groen op!
  Dinsdag 1 Mei 2018 om 14:11