MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Krentenboompjes zonder meeldauw!

 Blog  •  Gemaakt op: 01 Apr 2018

Wanneer het krentenboompje bloeit is de lente echt begonnen! Krentenboompjes krijgen al vroeg in het seizoen blad en bloeien in april/mei met witte bloemen.Na de bloei worden eetbare zwartblauwe bessen (de 'krenten') gevormd die bij vogels bijzonder in de smaak vallen. De besjes zijn ook eetbaar voor mensen maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik ze nog nooit gegeten heb. Niet in de laatste plaats omdat de vogels ons meestal te vlug af zijn! Omdat krentenboompjes niet echt groot worden, zijn ze ook bij uitstek geschikt voor kleinere tuinen.

Van de vorige bewoners van ons huis erfden wij een exemplaar van het "gewone" krentenboompje, Amelanchier lamarckii. Dat zijn die krentenboompjes die je hier in Brabant ook links en rechts in het wild ook tegenkomt. Het krentenboompje was prachtig in het voorjaar maar later in het seizoen kwam er steevast meeldauw (een schimmelziekte) in waardoor het blad lelijk werd en vroegtijdig afviel. Bepaald geen sieraad voor zomertuin! Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en aan de meeldauw bleek verder weinig te doen. Zandgrond is nu eenmaal droog en extra mesten, wat ook wel wordt aangeraden, gaf geen soulaas. Om die reden hebben we dat krentenboompje uiteindelijk maar gerooid.

Zelf plantten wij in onze achtertuin drie exemplaren van een andere variant van het krentenboompje: Amelanchier alnifolia 'Obelisk'. Deze blijken geen last van meeldauw te hebben en staan er nu al alweer dertien jaar. Amelanchier 'Obelisk' bloeit in april-mei met een karrenvracht kleine witte bloemen. Als ze uitgebloeid zijn, en hun bloesemblaadjes laten vallen, lijkt het alsof het sneeuwt! Gelukkig zijn de bloemblaadjes heel fijn en worden ze gemakkelijk opgenomen in de onderbegroeiing waardoor je geen dode bloesems hoeft te ruimen. Wij hebben er smeerwortel (Symphytum grandiflorum) onder geplant die in dezelfde periode bloeit.

Amelanchier 'Obelisk' heeft een andere groeiwijze dan Amelanchier Lamarckii. Het gewone krentenboompje vormt een meerstammige uitwaaierende kleine boom terwijl 'Obelisk' (de naam zegt het al) een rechtopgaande groeiwijze heeft. Het kaartje dat erbij zat gaf een hoogte van 3,5 meter aan. Dat is de hoogte na ongeveer 10 jaar, maar onze krentenboompjes zijn intussen al een stuk groter. Ik schat zo'n vier en een halve meter, en ze groeien nog steeds. Ik las op de website van RHS (de Engelse Royal Horticultural Society) dat de boompjes, afhankelijk van de grondsoort, uiteindelijk zo'n vier tot acht meter hoog worden. Omdat ze vooral in de hoogte groeien, is dat geen probleem. Amelanchier Alnifolia 'Obelisk' is dus ook echt een aanrader als je niet zo'n grote tuin hebt.

Meer foto's van Amelanchier alnifolia 'Obelisk' (en nog veel meer tuininformatie) vind je op mijn blog 'Tuinieren op zandgrond'. Je kunt ons ook volgen op Pinterest en Instagram

 

Alle notities

Reageer